Raadsvergadering morgen: vroege start, middernacht klaar

Op de raadsvergadering morgenavond bespreekt de gemeenteraad de Lentenota 2015 in een eerste ronde. In de lentenota, inclusief de bijbehorende financiële verantwoording, komt B&W met de gemeentelijke plannen voor volgend jaar.

Het is een jaarlijkse exercitie, waarin de fracties ook hun algemene beschouwingen (spreektijd per fractie hooguit 12½ minuut) houden. De tweede ronde, met besluiten ook over en amendementen en moties, volgt een week later op 2 juli.

Volle agenda
Dat is echter niet alles. Daaraan voorafgaand behandelt de raad… 13 onderwerpen, waaronder twee hamerstukken. Het zijn niet de zwaarste onderwerpen, aangezien het meeste is al voorgekauwd tijdens commissievergaderingen. Zoals de plannen voor de aankoop van Fort Kudelstaart en De Oude Veiling.

Bij de door B&W gewenste trainingshal in de Hornmeer ligt het anders. Hoewel er reeds een raadsmeerderheid voor is, zal de oppositie bij dat agendapunt in het geweer komen, gezien haar eerdere kritische houding.

Rits moties
Burgers en ondernemers die alleen geïnteresseerd zijn in de Lentenota, hoeven pas present te zijn om 22.05 uur. Dat althans is de voorziene aanvangstijd. Maar niks is zeker: het kan vroeger worden, maar evengoed later. Kanttekening: bij de lentenota komen minimaal vijftien amendementen en moties op tafel, naar het zich laat aanzien.

Als het goed is, haalt de gemeenteraad morgenavond weer het middernachtelijk uur. De raad begint nota bene een uur eerder, om zeven uur, maar sluit later af. De slechte gewoonte was nog maar kort geleden afgezworen en wordt nu weer binnengehaald, al zal dat met pijn zijn. De hoop is vooral gericht op de vergadercapaciteiten van waarnemend burgemeester Jeroen Nobel; bij zijn eerste voorzitterschap eind mei kwamen die goed uit de verf.

Zonder pauze
De agendavaststellers zullen hun, bekende, argumenten hebben voor de ultralange vergadertijd. Nobel, van hogerhand de arena ingestuurd om de orde hier te herstellen, was een van hen. Aan de ene kant manen tot rust en tot verbetering van de politieke situatie, aan de andere kant ouderwets vijf (!) uur laten vergaderen. Een pauze is vooralsnog niet ingepland. In elk geval getuigt het niet van respect voor de belangstellende burger, om van de pers nog maar niet te spreken.

De raadsvergadering is openbaar. Ze vindt plaats in de raadzaal en begint om 19.00 uur. Iedereen is van harte welkom, op de publieke tribune. Direct na aanvang staat de burgemeester kort stil bij het overlijden onlangs van verenigingsman Dirk van Leeuwen.

HC

● Klik hier voor de agenda en stukken van de raadsvergadering 25 juni
● Op Radio Aalsmeer is de vergadering te volgen. Klik op de knop rechtsboven in dit scherm om live te luisteren

(Foto's AV-archief)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel