Raadscommissie door AB-gong gered

Het was dat ze haar niet massaal om de hals kwamen vliegen. Maar zelden zijn raadsleden de laatste jaren zo blij geweest met een simpel ordevoorstel. Het was gisteravond op de commissievergadering alweer goed vijf over half twaalf toen Helma Persoon (AB) vroeg een belangrijk agendapunt twee dagen door te schuiven. Iedereen blij.

Dirk van Willegen (CDA) vroeg zich nog even bezorgd af op de al klaar zittende ambtenaren ook donderdag “zomaar opgetrommeld” konden worden. Ja dus. Wethouder Jop Kluis (AB), ook reeds aan de raadstafel gezeten, benadrukte dat het onderwerp dan donderdag wel écht besproken moet worden. Doen we.

Blamage
Daarmee voorkwam Persoon een lichte blamage voor de gemeenteraad. Een reeksje vergaderingen mooi op tijd klaar geweest en nu opeens toch weer minimaal half een… Dat mocht niet gebeuren. Gelukkig bood de tweede commissievergadering, morgenavond, soelaas. Volgens het gehanteerde tijdschema wordt het dan precies even laat als gisteren. In elk geval voor het middernachtelijk uur, het absolute uiterste.

Persoon hoefde niet eens meer een tweede argument aan te dragen. Ze deed dat wél, erop wijzend dat de stukken deels te laat in haar digitale brievenbus gestopt waren. De AB'er had “meer tijd nodig” om de zaak te bestuderen. Knikkende collega's.

Optimistisch
Dat wordt donderdag, vanaf ongeveer half elf, een zwaar debat. Over de Tuinen van Aalsmeer, een serie ambitieuze nieuwbouwprojecten waarvoor B&W om een andere aanpak van de grondexploitatie vraagt. Er is drie kwartier voor ingeruimd, een zeer optimistische inschatting…

Commissievoorzitter Dick Kuin (AB) vroeg aan het begin van de vergadering gisteren of een ieder zich bewust wilde zijn van het vastgestelde tijdspad, dat wees op een eindtijd van tien over elf. Bij het eerste onderwerp werd prompt al de dubbele tijd gebruikt. Het debat over de structuurvisie Uiterweg mocht 40 minuten duren, het werd een uur en een kwartier.

Publieke tribune
Kuin was, gezien het late tijdstip, zo slim om de RKDES-kunstgrasdiscussie naar voren te halen. Dit omdat er diverse RKDES-vertegenwoordigers op de publieke tribune zaten, voor 'hun' onderwerp. Ook dat voetbaldebat liep uit. Daarna de Tuinen… iedereen zag de bui al hangen.

Wie van tevoren de agenda bezag, kon er vergif op innemen dat het later dan gepland zou worden. Verzachtende omstandigheid is wel dat het vorige maand ingevoerde nieuwe vergadersysteem voor de hele raad wennen is. Ook voor de voorzitters, roulerend per fractie.

Goede sfeer
Aan de andere kant is er een hoop technisch abracadabra, dat de discussies flink vertraagt. Bovendien horen sommige volksvertegenwoordigers zichzelf graag en hebben ook wethouders er een handje van veel in herhaling te vallen. Een schone taak voor de dienstdoende voorzitter.

Kuin was gisteravond soms streng, maar liet vaak ook de teugels vieren. Vóór hem pleitte zijn humorvolle, aanstekelijke aanpak, die een goede sfeer in de hand werkte. En die sfeer was goed, er werd gisteren op inhoud gedebatteerd, fatsoenlijk.

HC

Portretten: Helma Persoon en Dick Kuin, beiden AB. (foto's AV-archief)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel