PvdA’er Vermeer inventariseert eventuele misstanden

Oud-burgemeester Evert Vermeer gaat onderzoek doen “naar meerdere zaken waarbij van misstanden sprake zou kunnen zijn”. Dat kondigde burgemeester Jobke Vonk vanmiddag aan in haar derde brief aan de gemeenteraad over integriteitskwesties rond wethouders.

De 70-jarige PvdA'er Vermeer gaat (mogelijk) discutabele dossiers inventariseren en gesprekken voeren met “alle” fractievoorzitters. Uit de brief valt af te leiden dat Vermeer niet de opdracht heeft gekregen alles grondig uit te pluizen. Het is veeleer een vooronderzoek. Want, schrijft Vonk in omzichtige termen, hij gaat alleen na “of en welke dossiers voldoende beargumenteerd onderzocht kunnen worden en of het bij deze zaken gaat om integriteit, procedure of bejegening”. 

Start deze week
Deze week al start Vermeer de eerste gespreksronde. Een tweede volgt eind juni. Vonk verwacht dat hij begin juli verslag aan haar uitbrengt. Dat verslag gaat ze vervolgens met alle fractievoorzitters bespreken. Op basis van hun aanbevelingen en het advies van commissaris van de koning Johan Remkes van Noord-Holland zal de burgemeester zich “beraden op mogelijke volgende stappen”.

Dat betekent onder meer dat ze kan besluiten diepgaand onderzoek in te stellen naar een aantal dossiers (er zou sprake zijn van enkele tientallen zaken). Ze kan echter ook besluiten géén nader onderzoek te doen.

Onpartijdig oordeel
Vonk heeft Vermeer in de arm genomen op aanraden van Remkes. De sociaaldemocraat heeft een lange staat van dienst in het openbaar bestuur en volgens haar ruime ervaring met dit soort dossiers. Ze gaat ervan uit dat hij in staat is een “onafhankelijk en onpartijdig oordeel” te vormen.

Evert Vermeer was gedeputeerde van de provincie Flevoland (1986-1994) om daarna burgemeester van Heerhugowaard te worden (1994-2004). Na zijn vervroegd pensioen daar is hij nog waarnemend burgemeester van Harenkarspel (2011-2013) geweest.

Affaire Geerland
Een week geleden kwam Vonk per brief met de mededeling dat bureau Berenschot in opdracht van haar inmiddels was begonnen met een onderzoek naar de affaire John van der Laarse. Dat onderzoek, naar de handelwijze van de wethouders Ad Verburg en Gertjan van der Hoeven inzake Geerland 18, had voor haar de allereerste prioriteit, mede gezien de in Aalsmeer ontstane commotie. De gesprekken met betrokkenen in deze zaak vinden deze week plaats, meldde de burgemeester vanmiddag.

● Klik hier voor het vorige artikel hierover

Foto: Evert Vermeer. (foto Jan Jong)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel