PvdA boekt ook in Aalsmeer flinke winst

De verkiezingen voor het Europees Parlement wijzen uit dat de VVD in Aalsmeer de grootste is gebleven. De liberalen kregen 22,8 procent van de stemmen. Dat betekent een stijging ten opzichte van vijf jaar geleden, toen de partij op 20,7 procent uitkwam. Forum voor Democratie haalde net als bij de Provinciale Statenverkiezingen veel stemmen binnen en bezet met 14,6 procent de derde plaats. Vlak achter de PvdA met 14,7 procent. 

De partij van Europees lijsttrekker Frans Timmermans haalde 14,7 procent van de stemmen (dit was vijf jaar geleden 7,4 procent). 

Op de vierde plek komt het CDA. De christendemocraten verloren kiezers en noteren 13,7 procent. Dat was bij de vorige EU-verkiezingen 16,8 procent. Als vijfde eindigt D66, dat met 6,6 procent een aanzienlijk lager percentage kiezers wist te trekken dan vijf jaar geleden (14,8 procent).

De rest van de top 10 ziet er als volgt uit:
·      GroenLinks behaalde 6,1 procent van de stemmen (was 3,8 procent);
·      ChristenUnie-SGP noteert 6,0 procent (was 6,4 procent);
·      50Plus komt op 4,4 procent (was 3,9 procent);
·      PVV kreeg 3,5 procent (was 13,7 procent);
·      De Partij voor de Dieren eindigt als tiende partij met 3,1 procent van de stemmen (was 4,1 procent).

De PvdA boekte de grootste winst van alle partijen die vijf jaar geleden ook meededen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Forum voor Democratie komt in Aalsmeer als grootste nieuwkomer binnen.

De opkomst in Aalsmeer was groter dan in 20124. Van de 23.090 kiesgerechtigde inwoners kwam 45,0 procent naar het stemlokaal. Vier jaar geleden was dat nog 38,1 procent. De opkomst in Aalsmeer was hoger dan de landelijke, die op 41,9 procent uitkwam.

Bron: NOS 

Foto's: stemlokaal De Oude Veiling, foto's Arjen Vos

(advertentie)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin