Pittig verkiezingsdebat alleen voor intimi

De Aalsmeerse lijsttrekkers zijn stuk voor stuk zonneaanbidders. Een wintervakantie hoeft niet zo van ze. Ronald Fransen (PACT) heeft meer met het Oude Raadhuis dan met FC Aalsmeer en is liever acteur dan cameraman. Gertjan van der Hoeven (AB) is liever deelnemer dan publiek en voelt zich op Lowlands meer thuis dan bij de Olympische Spelen.

Robert van Rijn (VVD) is liever sterspeler dan scheidsrechter en voor de Zijdstraat is hij meer in dan voor het Hornmeerpark. Muzikant of componist? Robbert-Jan van Duijn (CDA) gaat voor het eerste, en hij verkiest de Westeinder boven Schiphol. Nieuweling in de politiek Bram Heijstek (HAC) is liever opzichter dan timmerman en hij prefereert de Schinkelpolder boven het Crown Theater.

De verkiezingstheatergroep was dinsdagavond neergestreken in de burgerzaal van het gemeentehuis. Daar vond het grote verkiezingsdebat van de gemeente plaats. Het debat mocht er wezen. Het was geanimeerd, de lijsttrekkende mannen (het was niet anders) hadden er zin in en het illustere duo Peter Maarsen en Wim Bartels presenteerde het geheel vlotjes en scherp. Alleen de interactie met de zaal bleek een farce, omdat er nauwelijks vragen kwamen.

Eigen parochie
In de burgerzaal zat ruim honderd man. Een behoorlijke opkomst, maar ook niet meer dan dat. Treuriger was het dat de vijf lijsttrekkers louter preekten voor eigen parochie. Er was slechts een handvol – en dat is al sterk overdreven – Aalsmeerders die niet met een van de partijen gelieerd is of familie dan wel bekende is van partijgangers, voor wie dit soort meetings verplichte kost is.

In een inleidend woordje kreeg burgemeester Jobke Vonk een enkele hand de lucht in op de vraag wie er nog “zwevende kiezer” was. Aan het eind gingen diezelfde handen opnieuw omhoog toen Vonk de vraag herhaalde.

Niet eerlijk
Niks wijzer geworden? Nou ja, de lijsttrekkers zijn dus zonneaanbidders. Best aardig om eens te horen. Fransen is graag acteur, Van der Hoeven kok, Van Rijn wethouder, Van Duijn predikant en Heijstek officier van justitie. De aan de lijsttrekkers voorgelegde stellingen waarbij ze steeds één van de twee alternatieven mochten kiezen, waren speelse intermezzi waarbij politici en publiek even konden ontspannen.

De vijf deeldebatten zelf, over zorg, jongeren, wonen, recreatie & cultuur en ruimtelijke ordening & verkeer, waren bij vlagen fel. Natuurlijk werden lastige vragen handig verdraaid of werd er geprobeerd met een wedervraag de angel uit een minigesprekje te halen. Dan werd de een ervan beschuldigd “niet eerlijk” te zijn en dan de ander. Verkiezingstijd, weet je wel.

Winnaar
Wie won het verkiezingsdebat? Een superieure winnaar was er niet. Daarvoor waren vijf van de vier politici te behendig. Van Duijn maakte de meeste indruk. Ook de CDA'er had het bij vlagen moeilijk, maar hij loste dat het charmantst op en was het oplettendst.

Toen Heijstek bij de debatronde over de zorg geen enkele vraag voor een collega-lijsttrekker had (“Alle vragen zijn gesteld”), rook Van Duijn zijn kans. “De nieuwe politiek is snel door de vragen heen. Dat belooft wat,” zei hij.

Daadkracht
Hinderlijk bij Fransen was dat hij bij elk onderwerp de vier belangrijkste punten van PACT 'moest' voorlezen. Al bij het tweede punt was de hele zaal in slaap gesukkeld. Van der Hoeven en Van Rijn waren onderling geregeld aan het bekvechten. Dat lag vooral aan de AB'er, die nogal eens venijnig uit de hoek kwam. Een buitenstaander zou de conclusie trekken: die twee gaan nooit samen in een nieuwe coalitie zitten.

Het CDA en AB, de grootste fracties in deze raadsperiode en in de raadzaal vaak tegen elkaar aanschurkend, waren opvallend braaf tegen elkaar. Van Duijn pakte coalitiepartner Fransen een paar keer stevig aan, zoals op het punt van de socialewoningbouw. Waarop Van der Hoeven luchtig opmerkte positief tegen de combinatie van “CDA- en AB-daadkracht” aan te kijken.

Bespreekbaar
Wie op een partij wil stemmen vanwege de zorgvisie, kon eergisteren niet of nauwelijks verschillen bemerken. De lijsttrekkers riepen om het hardst dat zorg de “hoogste prioriteit” heeft.

Van Rijn noemde de zorg een “grote opgave, waar we niet voor weglopen”. Zich afzettend tegen de landelijke VVD meldde de liberaal dat een “aanvullend budget” lokaal zo nodig “zeker bespreekbaar” is. “De zorg moet betaalbaar blijven. Wij laten niemand in de kou staan.” Desondanks moest het Van der Hoeven van het hart bij de VVD'er “geen warm gevoel” over de zorg te hebben. 

Syrië
Hét item bij het onderwerp jongeren was de overlast in Kudelstaart. Heijstek was daarbij het meest expliciet. De HAC'er vergeleek de jeugd in Oost, die geen 'hang'-container heeft, en die in Kudelstaart, die er onlangs eentje kreeg, met elkaar. “Jongeren die het verzieken, geeft u iets. Schandalig,” voegde hij zijn opponenten toe.

“Je moet de overlast niet overdrijven, maar ook niet bagatelliseren,” nuanceerde Van Duijn dat op zijn CDA's. Ook Fransen vond dat Heijstek te ver ging. “Het is Syrië niet,” stelde hij. 

Knip
Het debat over recreatie en cultuur was vrij tam. Er sprongen meer vonken van af bij ruimtelijke ordening. Daarvoor zorgden de mogelijke komst van supermarkt Lidl naar de Stationsweg (klik hier voor artikel) en de fameuze 'wel of geen knip' in de Burgemeester Kasteleinweg.

Zoals altijd leidde de knip tot een Babylonische spraakverwarring. Een vragensteller in de zaal dacht dat simpel op te kunnen lossen. “Met een schaar knip je iets door, waardoor het ene niet meer met het andere is verbonden. Welke partij wil géén verbinding?” vroeg hij. CDA, VVD en PACT wilden de knip, AB en HAC niet.

Verfrissend
Dat geharrewar was hét sein voor Maarsen en Bartels de avond af te ronden, om tien voor half elf na liefst 9 kwartier ononderbroken praten. Van Rijn complimenteerde Heijstek voor zijn “verfrissend geluid” die de Aalsmeerse politiek “wakker schudt”. Verder riepen alle lijsttrekkers, net als even later de burgemeester, op om te gaan stemmen op 19 maart.

Alsof er één bezoeker was die komende woensdag niet naar de stembus gaat. Maar misschien was hun boodschap gericht op de radioluisteraar, die thuis het debat live kon volgen. Alleen… hoorde die luisteraar de oproep niet. Want om tien uur draaide Radio Aalsmeer de knop om. Het was namelijk hoog tijd voor de balletmuziek Coppélia van klassiek componist Léo Delibes.

Foto boven: de hoofdrolspelers dinsdagavond, v.l.n.r. presentator Peter Maarsen, Robbert-Jan van Duijn (CDA), Gertjan van der Hoeven (AB), Robert van Rijn (VVD), Ronald Fransen (PACT, Bram Heijstek (HAC) en presentator Wim Bartels. (Foto's Arjen Vos, ook in de galerie hieronder)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel