Partijen onder indruk van CDA-winst

De spanning in de raadskelder bereikte gisteravond een hoogtepunt  toen burgemeester Nobel de stemmen van de laatste vijf kieslokalen bekend maakte. Het waren de stembussen met de meeste stemmen en daarom interessant of er nog verschuivingen zouden optreden in de voorlopige scores waarin het CDA al ruim aan kop ging. De hoop bij andere partijen bleek ijdel. Ook de flink gevulde stembussen van onder meer de Antoniusschool, Mikado en het Zorgcentrum, gaven hetzelfde beeld.
 
Morgenochtend om 10:00 uur worden in een openbare vergadering in het gemeentehuis de details omtrent de verkiezingen bekend gemaakt. Dan komt antwoord op vragen als hoe het zit met de voorkeursstemmen en waar een eventuele restzetel naar toe gaat. Dat stukje spanning blijft er voor de betrokken partijen en hun kandidaten dus nog even in zitten.
 
D66 realistisch
Na de bekendmaking peilden we de reacties van de lijsttrekkers. Opviel daarbij was een grote mate van realiteitszin bij de partijen die in de achterhoede eindigden. Wilma Alink van D66 had gehoopt op meer dan twee zetels maar zei toch 'heel erg tevreden' te zijn. “We moeten ook realistisch zijn: van nul naar twee zetels. Dan hebben we het gewoon hartstikke goed gedaan. Als voormalige PACT partijen hebben we zelfs een zetel extra,” aldus Alink die verbaasd is met de grote voorsprong van het CDA ten opzichte van de VVD. Maar het beste nieuws van de avond was volgens Alink dat er met HAC is afgerekend.
 
Einde HAC-tijdperk
Partijleider Heijstek van Het Aalsmeers Collectief had de bui waarschijnlijk al zien hangen en was in geen velden of wegen te bekennen. Zo ontliep hij de confrontatie met een applaudisserende raadskelder toen Nobel het einde van het HAC-tijdperk in de raad bekend maakte. Veel aanwezigen schrokken desondanks toch nog van de 245 stemmen die HAC had verzameld.
 
Dick Kuin, zeer positief gestemd na de uitslag waarbij zijn Absoluut Aalsmeer vier zetels in de wacht sleepte, had niet meegeklapt, zo liet hij weten. “Stemmen is een democratisch recht en iedereen die de moeite neemt om te stemmen moet je serieus nemen. Ik zat ook niet op HAC te wachten maar zo’n applaus gaat me te ver.”
 
AA cement
Een prachtig resultaat noemt hij de vier zetels winst. “Het is hier nog nooit vertoond dat een nieuwe partij met vier zetels in de raad komt,” zegt Kuin die beseft dat die zege te danken is aan veel voormalige AB-stemmers: “Onze denkwijze wijkt niet heel veel af van die van AB.”
 
Kuin, die zijn partij ziet als cement om de verschillende partijen met elkaar te verbinden, heeft tamelijk opmerkelijke ideeën als het gaat om coalitiebesprekingen. “Het mooiste zou zijn als we straks met alle 23 leden in de raadskelder plaatsnemen en de deuren pas weer open gaan als we er allemaal met elkaar uit zijn. Geen coalitie en oppositie meer. Dat is oude politiek. We moeten een nieuwe richting inslaan waarbij we allemaal maar één belang hebben: goed bezig zijn voor Aalsmeer.”
 
VVD niet gegroeid
Of met name de VVD daarop zit te wachten is de vraag. De liberalen hunkeren naar meesturen en hoopten de grootste te worden, zo liet lijsttrekker Van Rijn deze week nog optekenen. Dat de partij in zetels niet gegroeid is ten opzichte van de laatste periode, is een klap die daarom nog wel lichtjes zal nadreunen in het VVD-kamp. Van Rijn: “We gokten op zeven zetels daarom zijn we met zes niet blij. Heel verrassend vind ik dat het CDA van zes naar acht gaat. In grootte zijn we echter de tweede partij en hebben AA op afstand gehouden. Zo bekeken is het toch een mooie uitslag voor ons en moeten we ook weer wel blij zijn. Bepalend is hoe het CDA zich op gaat stellen bij de besprekingen en of er sprake is van een goede formatie. En wie de formateur wordt,” aldus Van Rijn.
 
GroenLinks te spreken
Bij GroenLinks was voorman Ronald Fransen best te spreken over het resultaat. “We hadden gerekend op twee zetels, gehoopt op drie en dat het er uiteindelijk twee zijn geworden, daar kunnen we mee leven. Met deze uitslag zijn interessante combi’s mogelijk. Veel zal afhangen van: ‘wie mag wie’,” aldus Fransen die vooral teleurgesteld was over applaus voor het opkomstpercentage. “Er wordt geklapt om 55 procent, het zou toch eigenlijk 80 procent moeten zijn.”
 
Restzetel voor PvdA?
Dat de PvdA de kleinste zou worden, was door velen wel voorzien. Slechts één zetel behaalden de sociaaldemocraten. “We hebben het goed gedaan met een prachtig team maar hadden heel graag een zetel meer willen hebben,” zegt Jelle Buisma monter, “aan de campagne heeft het zeker niet gelegen, die was goed en filosoferen hoe het was geweest als we nog onderdeel van PACT waren, heeft geen zin. Het CDA heeft het echt fantastisch gedaan. In mijn ogen vooral dankzij de mensen op de lijst die goed zijn ingebed in de verschillende wijken,” aldus Buisma die een stille hoop koestert dat er nog een restzetel zijn kant op komt.
 
CDA heeft geen haast
Tot slot Robbert-Jan van Duijn, wiens lach niet meer van zijn gezicht te krijgen was en die, gevraagd naar het geheim van het succes, zich eerst verschuilt achter een “weet ik niet…” Maar daarna komen toch de credits richting campagneteam voor de goede campagne die gevoerd is en de aansprekende en betrouwbare mensen op de lijst. “Daarbij zie ik het als een beloning voor het harde werken. Bijzonder is dat het CDA overal in het land klop heeft gekregen en in Aalsmeer de grootste partij is geworden,” aldus Van Duijn die, als het over de formatie gaat, benadrukt dat hij het vooral ‘samen’ wil doen. “We hebben geen haast. En ik zou graag de tijd nemen om als er nog iets uitgesproken moet worden, dat eerst te doen,” daarmee doelend op de weinig tactisch aangepakte formatiebesprekingen van de vorige raadsperiode die als (mede) oorzaak worden beschouwd voor de slechte verhoudingen onderling.
 
AB-wethouder CDA-lid
Opvallend was overigens de aanwezigheid van Gertjan van der Hoeven in het CDA-kamp. De AB-wethouder maakt er geen geheim van dat hij (enige tijd geleden alweer) lid is geworden van het CDA: “Een partij die dicht bij me staat, vooral vanwege hun zeer betrokken hart voor de samenleving,” aldus de wethouder die stopt als de nieuwe raad straks geïnstalleerd is en geen ambitie zegt te hebben voor een nieuwe actieve rol in de Aalsmeerse politiek, “die periode is klaar. Ik kom niet terug.”
 
Tekst Arjen Vos, foto's Arjen Vos en Laurens Niezen, zie ook de fotogallery met onderschriften onder de advertentie van Waning Tweewielers
 
(advertentie)
 
 
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel