PACT: ‘Meer macht bij wijkbewoners’

“Het stemt me treurig dat we hier een Meet & Greet met elkáár hebben. Daar word ik sippig van, ik had er meer van verwacht.” Dat wilde de – zo betitelde Willem Kikkert hem glimlachend – “recalcitrante” Jelle Buisma, nummer 4 op de lijst van PACT voor de raadsverkiezingen, graag even in het openbaar kwijt.

Vrijdagavond hield de progressieve lokale combinatiepartij van PvdA, D66 en GroenLinks in het Dorpshuis in Kudelstaart een kennismakingsbijeenkomst met de Aalsmeerse kiezer. Maar die kiezer liet het compleet afweten. Opvallend was dat de andere partijen evenmin aanwipten. Dit terwijl ze altijd de moeite nemen met een of meer vertegenwoordigers bij elkaars 'feestjes' over de vloer te komen.

Menselijke maat
“Meer bekend raken met de kandidaten,” legde Kikkert, tweede op de lijst, de bedoeling van de Meet & Greet uit. Waarom stellen ze zich kandidaat? Wat willen ze bereiken?

Zelf wees Kikkert op zijn eigen drijfveren: “Het accepteren van elkaar zoals je bent, solidariteit en respect.” De attractie van het verkiezingsprogramma van PACT zit volgens de duofractievoorzitter in “het verbinden, het ontmoeten, terug naar de menselijke maat en het zorgen voor elkaar”.

Solidariteit basis
Voor Sunny Lakerveld (nummer 3) is solidariteit haar ultieme drijfveer. Ze noemde “solidariteit de basis van de samenleving waarin we wonen”. Ze was enthousiast geraakt voor PACT door het werk dat de partij verricht en de samenwerking die deze daarbij met andere partijen zoekt. Het spreekt Lakerveld in de gemeentepolitiek aan dat “je directe invloed hebt op je eigen leefomgeving en dat je die kan veranderen”.
 
Het motief van raadslid Buisma om zich weer te kandideren? “Ik ben oprecht van mening dat je, als je de tijd en mogelijkheden hebt om je in te zetten voor je eigen leefomgeving, dat moet dóén.”

Meer kunnen betekenen
Joop Kok (7) had ervaren dat veel van wat lokaal tot stand komt, “afhankelijk van de politiek” is. Reden voor hem de stap naar de politiek te zetten, om “méér te kunnen betekenen”. In PACT voelt hij zich het best thuis, zei hij. “Daar zit in elk geval het sociale aspect van de PvdA in, het democratische van D66 en GroenLinks zorgt voor het groene in de gemeente.”

Harry Stokman (9), raadslid sinds het overlijden van Joop van Dam eind vorig jaar, stelde dat werken aan duurzaamheid zijn belangrijkste inspiratiebron is. Arnold Konigferander (10) zei de vinger aan de pols te zullen houden wat betreft de sociale kant van de gemeente.

Participatie werkt
Ook wethouder Rik Rolleman (6), kandidaat van PACT voor het volgende college, deed een kort woordje. Hij maakte zich met name sterk voor participatie van de burgers in de politieke processen. “Ik wil inwoners nog meer de invulling van hun eigen wijk laten bepalen.”

Hij vertaalde dat als “macht weghalen bij de gemeenteraad” om zo inwoners “meer verantwoordelijkheid in hun wijk” te geven. Als wethouder had Rolleman gemerkt dat goed opgezette participatie vruchten afwerpt, zoals rondom de toekomstige Burgemeester Kasteleinweg.

Zingende Kikkert
Ceremoniemeester Kikkert opende het informele deel van de avond met het zingen van een lied. Dat was La Montagne van de Franse zanger en componist Jean Ferrat, in de bekende Nederlandse vertaling, Het Dorp. Volgens Kikkert gaat het nummer over “een samenleving waarin we er voor elkaar zijn”. Het refrein werd uit volle borst meegezongen door de aanwezige PACT'ers.

Foto's: boven de Meet & Greet in het Dorpshuis was een PACT-onderonsje (foto Arjen Vos); links Willem Kikker, rechts Sunny Lakerveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin