Oudere wil bankjes onderweg bij boodschappen doen

Hoe wonen oudere Aalsmeerders en Kudelstaarters? Velen van hen, zo'n tachtig procent, hebben een winkel om de hoek voor de dagelijkse boodschappen. Vlakbij is een bushalte. De huisarts zit redelijk in de buurt. Er zijn genoeg voet- en fietspaden en de straatverlichting is goed. Van hen voelt 96% zich veilig.

Maar niet iedereen beschikt over iemand die af en toe kleine klusjes in en om huis kan doen; 38% mist die helpende hand. Iets verderweg dan winkel en dokter, zegt 65%, liggen de apotheek, een park en een plek om geld te halen. Ook missen ze activiteiten om heen te kunnen gaan.

Dat zijn enkele uitkomsten van een bescheiden enquête van de ANBO Aalsmeer, onder de titel 'Hoe toekomstbestendig is uw Aalsmeerse woonomgeving?' Uit nieuwsgierigheid deed de ouderenbond een eigen onderzoekje op de laatste corsobraderie en vitaliteitsmarkt. Zonder (wetenschappelijke) pretenties. Gewoon om te peilen wat er rondom wonen leeft onder ouderen.

Onderwerp lééft
“Heel belangrijk: het onderwerp lééft. Mensen denken na over hun eigen situatie, hun woonomgeving en toekomstige ontwikkelingen,” lichtte voorzitter Janny Oosterloo van de ANBO op 9 januari toe bij de gemeenteraad.

“Niet echt te spreken” zijn de ondervraagde ouderen over het onderhoud van fiets- en voetpaden. Tegels liggen los en struiken belemmeren nogal eens het uitzicht, omdat er niet goed gesnoeid wordt. Veertig procent vindt het niks dat er zo weinig bankjes staan op de looproute naar winkels en andere voorzieningen.

Meer ouderenwoningen
Met eigen tips kwamen ouderen ook aan. Plaats stoplichten, met geluidssignalen, op een aantal locaties. Verbeter de bereikbaarheid van het Ziekenhuis Amstelveen. En, last but not least, zorg voor “meer woningen” voor ouderen en “goedkope huur”.

In totaal hebben 175 mensen de enquête ingevuld. “Zowel ANBO'ers als niet-ANBO-leden,” vertelde Oosterloo de raadsleden. De ANBO beloofde de ondervraagden met de resultaten naar buiten te treden en ze kenbaar te maken aan “de verantwoordelijke besluitvormers, wethouder en raadsleden”. Dit om “een steentje bij te dragen aan een toekomstbestendige woonomgeving”.

Opplusproject
Vandaar ook dat ze als inspreker aantrad op de laatste raadsvergadering. Dat gebeurde bij het agendapunt over de geactualiseerde woonvisie. Die stipte ze echter slechts zijdelings aan, na een promotiepraatje voor 'haar' club, de ANBO, en een toelichting op de enquête, die evenwel niet het wonen zelf betrof. Het lijkt een vrijbrief voor een ieder die eens gezellig wil aanschuiven bij de raadsleden om zijn zaak te bepleiten…

Aan het eind van haar dikke vijf minuten spreektijd (elke inspreker krijgt 5 minuten) deed Oosterloo een suggestie die wél verband hield met de woonvisie. “Start als gemeente een zogenaamd 'opplusproject', in navolging van naburige gemeenten,” zei de ANBO-voorzitter. Kern daarvan is dat huizenbezitters en ook woningbouwverenigingen 'verleid' worden kritisch naar hun woningen te kijken. Dit “om mogelijk al in een vroeg stadium aanpassingen te doen die de woning toekomstbestendig maken”. Het effect: mensen kunnen langer comfortabel blijven wonen in de eigen woonomgeving.

CDA'er Jaap Overbeek had nog een slim vraagje in petto. Of Oosterloo de seniorenappartementen in Mijnsheerlyckheid in Kudelstaart een voorbeeld vindt van toekomstbestendig wonen? “Ja,” reageerde ze zonder reserve.

Foto's: boven ANBO-voorzitter Janny Oosterloo (rechts) spreekt in bij raadsvergadering (foto Arjen Vos); onder Mijnsheerlyckheid, inclusief zorgsteunpuntzorg (archiefbeeld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel