Open brief Sinterklaas aan drie Zeurpieten

Dit voorjaar lag ik in een prettig Spaans zonnetje nog lekker bij te komen van de feestelijkheden rond 5 december vorig jaar, toen mijn oog viel op een column op AalsmeerVandaag onder de intrigerende titel Het betwetersgilde. Ik veerde op.

Want daarin worden enkele Aalsmeerse burgers opgevoerd die het niet kunnen laten elke keer te reageren op 'politieke' artikelen. Burgers die altijd en overal meteen hun mening klaar hebben en ervan overtuigd zijn dat zij de wijsheid in pacht hebben én altijd gelijk hebben.

Uitpluispiet
De column leek mij, als simpele ziel, een verkapte oproep aan de betweters om zich wat in te houden en anderen ook het podium te gunnen. En verdraaid, het hielp. Lange tijd bleef het rustig op het betwetersfront, zo heb ik me door mijn Uitpluispieten laten influisteren.

Vlak voor ik zaterdag in Aalsmeer weer voet aan wal zette, wierp ik nog vlug een blik op de onvolprezen nieuwswebsite om te zien hoe het ervoor stond in het dorpje aan de Ringvaart. Ik viel met mijn neus in de boter. Twee mooie stukken over de lokale bestuurscultuur. Leuk, ik mag dat wel (alleen jammer dat ze niet op rijm zijn).

Scrollpiet
Maar mijn Scrollpiet bedierf onmiddellijk mijn uitstekende humeur. “Ze zijn weer bezig,” zei hij beteuterd, wijzend op commentaren onder recente artikelen. “Het barst de laatste tijd van de reacties van de heren. Wat willen die mannen toch? Waarom dat gestalk? Waarom zo nodig een brave site vervuilen? Laten ze zelf een site ofzo in elkaar flansen in plaats van de profiteur uit te hangen.”

Oudekoeienuitdesloothaalpiet
“Wat mij zo irriteert,” nam de Oudekoeienuitdesloothaalpiet het over, “is dat ze telkens in herhaling vervallen. Blijven zeiken – vergeef me het woord, Sinterklaas – over de bestuurscultuur en over burgemeesters, wethouders en raadsleden. Blijven zeiken over iets wat iemand ooit eens ergens geschreven heeft. Ze misbruiken naar mijn bescheiden mening de inhoud van artikelen voor eigen gerief.”

Ik riep de Uitpluispiet erbij en vroeg hem om wie het gaat. Hij had in mijn opdracht een intern onderzoek op AalsmeerVandaag verricht. Het was een beetje duur uitgevallen, 25.000 euro. Maar goed, dan maar wat minder pepernoten dit jaar voor de Aalsmeerse kinderen.

Zeurpiet
“Ik heb er drie kunnen traceren, Sinterklaas,” vertelde hij, blij dat hij de onderzoeksuitkomsten mocht verklappen. “Het zijn Dick Lookman, Paul Lookman en John van der Laarse. Ik noem ze voor de grap Zeurpieten. Ik hoop niet dat u ze straks met ons meeneemt naar Spanje… Hoewel dat voor Aalsmeer best fijn zou zijn.”

Intussen waren de kinderen rond de steiger bij het zorgcentrum al volop aan het zingen. Ik moest de knop weer omzetten, zoals dat past bij een kinderfeest. Het waaide hard, ik moest mijn mijter goed vasthouden. De pepernoten vlogen in de rondte.

Schoenvulpiet
Vóór ik aan wal zou stappen, besloot ik de Schoenvulpiet nog gauw een tekstje te dicteren: “Lieve redactie van AalsmeerVandaag, als ik jullie een tip mag geven: sluit jullie site vanaf heden drie maanden voor Zeurpieten. Klik hun reacties weg als ze toch doorgaan. En zet alvast hun reacties van de afgelopen dagen offline. Denk aan de woorden in een van mijn liedjes: wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe. Vriendelijke groeten en succes met jullie mooie nieuwswebsite, Sinterklaas.”

Dat zou de Schoenvulpiet in sierletters op een brief schrijven en die vervolgens, met het sintzegel, in de schoen van de redactie stoppen (tenminste als er een wortel in zat). Ik ga ervan uit dat dat, mijn Pieten kennende, dit weekend gebeurd is.

Alvast bedankt voor de wortel.

Sinterklaas

Foto's: aankomst van Sinterklaas afgelopen zaterdag in Aalsmeer. (foto's AV-archief)
 

– advertentie –

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel