Onderscheiding Tom Verlaan bij afscheid raad

Door: Arjen Vos. In een feestelijke setting waarbij de raadzaal uitbundig versierd was met bloemen, werd gisteravond afscheid genomen van een zestal raadsleden. Er waren toespraken waarin werd teruggeblikt op wat geweest is en als hoogtepunt was er een koninklijke onderscheiding voor CDA raadslid Tom Verlaan.

Even leek het alsof de burgemeester een steekje liet vallen bij het toespreken van de scheidende raadsleden. Tom Verlaan die eveneens op het lijstje stond van vertrekkers, werd echter overgeslagen waarna de interruptie van fractievoorzitter Dirk van Willegen te begrijpen viel. De burgemeester gaf vervolgens fijntjes aan dat alles goed zou komen. En dat kwam het ook.

Gedreven en betrokken
Het mooiste was namelijk tot het laatst bewaard. Tom Verlaan werd anders dan zijn collega’s die zittend de woorden van de burgemeester aan mochten horen, naar voren geroepen. Staand temidden van de raad en voor het oog van de goed gevulde publieke tribune hoorde Verlaan zijn twintigjarige politieke loopbaan die in Uithoorn begon, in vogelvlucht voorbijkomen. “Je bent een man van zelfreflectie die er na twee jaar achter kwam dat het wethouderschap niet echt bij jou paste. Dapper dat je je kwetsbaar durft op te stellen, een kenmerk die niet alle volksvertegenwoordigers hebben. Je bent gedreven en betrokken op grote onderwerpen zoals jongerenhuisvesting en openbaar vervoer.” Oude Kottes rede eindigde met de bekende woorden dat het Zijne Majesteit de Koning had behaagd Tom Verlaan te benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Daarmee was het voor Verlaan ook gelijk duidelijk waarom er zoveel familieleden aanwezig waren.

In zijn dankwoord gaf Verlaan aan dat het woondossier hem niet los zal laten. “Ik ga vol overgave verder met mijn passie, het project ‘Jij en Wonen’, een nieuw concept voor lokale verhuur van starterswoningen. Dat moet en zal slagen,” aldus Verlaan.

Sociaal domein op agenda
In haar afscheidsrede brak Nanda Hauet een lans voor het sociaal domein wat in haar ogen nauwelijks aandacht krijgt in de publieke opinie. “Voor het fysieke domein weten inwoners ons massaal te vinden. Wel een boom voor de deur geen boom, wel een rotonde, geen rotonde maar voor het sociaal domein klopt niemand aan omdat inwoners die weg niet weten te vinden of niet durven. Dus daarom de oproep dat u het als raad agendeert, het sociaal domein heeft net zoveel aandacht nodig.”

Andere raadsleden die gisteren afscheid namen waren Ankie Harte, Paul van Soelen en Gerard Winkels (CDA), Nanda Hauet, Erik Abbenhues en Jochem van Leeuwen (VVD) alsmede René Martijn als nestor van de raad die net als Abbenhues niet aanwezig was. Vanavond is de beëdiging van nieuwe raadsleden Peter van den Nouland (CDA), Werner Koster en Daniëlle Prent (AA), Joost de Vries en Sissi Mijwaart (VVD). Voor Gerard Winkels is het afwachten of het CDA een wethouder mag leveren. In dat geval keert hij terug in de raad.

Foto’s Arjen Vos

Lees vorig bericht

Vooges haalt iconische bosvruchtentaart uit assortiment

Lees volgend bericht

Ook bordje ‘begraafplaats’ half schoongemaakt


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *