Nobel richt zich op toekomst buiten Aalsmeer

“Zouden ze nou het gemeentehuis ingepakt hebben als cadeautje?” had Commissaris van de Koning Arthur van Dijk zich afgevraagd toen hij donderdagavond naar Aalsmeer kwam voor het afscheid van Jeroen Nobel. Hij zat er met die gedachte in zijn toespraak niet heel ver naast. Nobel mocht het gemeentehuis, waarvan hij de afgelopen vier jaar ‘heer en meester’ was geweest als miniatuurversie en als pentekening meenemen naar zijn Hoofddorpse huis. Of naar zijn nieuwe werkplek. Waar dat ook mag zijn.
 
De verbouwing van het gemeentehuis zat de Burgerzaal niet in de weg. De afscheidsplechtigheid kon daarom gewoon plaatsvinden in de daarvoor best geschikte ruimte. Zo’n 150 genodigden en belangstellenden waren aanwezig om de interim-burgemeester te bedanken voor de tijd dat hij in Aalsmeer orde op zaken had weten te stellen. Jeroen Nobel zag en hoorde het aan vanaf de voorste rij in gezelschap van zijn zoon Jurgen (VVD-wethouder in Haarlemmermeer), zijn echtgenote, burgemeester Boog van de gemeente Diemen en de Commissaris van de Koning.
 
Vier jaar duurde deze ambtstermijn van Nobel. Aanvankelijk was hij in de markt geweest voor een vaste aanstelling, had ook gesolliciteerd maar zijn kandidaatstelling rond de jaarwisseling weer ingetrokken omdat er 'iets anders' op zijn pad was gekomen. Wat dat precies is, is overigens nog steeds onduidelijk. Nobel deed er donderdag zelf geen mededelingen over en ook de afdeling Voorlichting van de gemeente zwijgt erover. Eerst maar eens op vakantie naar Spanje.
 
Bestuurlijke rust
Dat Arthur van Dijk (foto links) Nobel officieel mocht uitwuiven, was mooi. Beide mannen hadden van 2006 tot 2013 samen als wethouder in het College van Haarlemmermeer gezeten. Hij prees Nobel voor het in rustiger vaarwater brengen van Aalsmeer. “Je hebt een grote bijdrage geleverd aan het terugbrengen van de noodzakelijke bestuurlijke rust in deze mooie gemeente,” zo sprak hij zijn oud-collega toe.
 
Dat feit werd door meer sprekers genoemd. Ook collega burgemeester Erik Boog van Diemen (foto hieronder) met wie Nobel in het Amstellandoverleg zat, stipte dat aan. Waarmee de missie van Nobel nog even duidelijk werd gemaakt. In zijn eigen woorden: “Ik zei ‘ja’ tegen de opdracht van de toenmalige Commissaris van de Koning. Ik had een keuze, dat had de gemeenteraad niet. Die werd met mij opgezadeld en had het maar met mij te doen.” 
 
Geen kroketten
In het beeld dat Nobel vervolgens schetste kreeg hij in zijn eerste raadsvergadering meteen een motie van afkeuring aan zijn broek vanwege ‘een dingetje in de jaarrekening’. “Het tekende de sfeer van toen maar zo gaan wij gelukkig niet meer met elkaar om,” aldus Nobel die aangaf dat er niet meer tot diep in de nacht vergaderd wordt en er geen kroketten meer worden geserveerd. “We zijn er met elkaar in geslaagd de cultuur te verbeteren, te groeien in onze rollen en vanuit die rollen het debat aan te gaan. De sfeer, onderlinge verhoudingen en de omgangsvormen zijn zichtbaar verbeterd al was het niet altijd eenvoudig. Het gaat beter maar we mogen onze aandacht niet laten verslappen.”
 
Trots
Een uitgebreid verslag over zijn regeerperiode liet hij achterwege. Wel wilde hij een aantal punten noemen waar hij trots op zei te zijn. Onder meer noemde hij de renovatie van het gemeentehuis, de instelling van een veteranendag, de investeringen in de openbare ruimte, de brandweer, het rijke verenigingsleven en de wijze waarop Aalsmeerders feest vieren. “Ik ga mij richten op een toekomst buiten Aalsmeer maar kom als goede buur nog graag eens langs, aldus Nobel tot slot.
 
Morgen om 20:00 uur wordt nieuwe burgemeester Guido Oude Kotte officieel geïnstalleerd. 
 
Tekst en foto's Arjen Vos
 
(advertentie)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin