Nieuwe werkwijze geheime stukken

Dat er vanavond op de raadsvergadering liefst vijf onderwerpen staan waarin B&W om bekrachtiging van de geheimhouding vraagt, is niet toevallig. Het is niet zo dat er opeens meer zaken geheim moeten worden gehouden. Alleen de werkwijze is veranderd, laat burgemeester Jobke Vonk desgevraagd weten.

Voorheen was het gebruikelijk om alle geheime en vertrouwelijke stukken als zodanig aan te merken in het informatiesysteem waarvan raadsleden gebruik maken. “Dergelijke stukken waren zichtbaar voor de raadsleden en iedereen ging er vertrouwelijk mee om,” licht Vonk toe.

Veel gemeenten
Maar dat gaat inmiddels niet meer op. De reden daarvoor is dat PACT B&W heeft verzocht de raad voortaan om specifieke toestemming te vragen voor geheimhouding. Ontbreekt die toestemming, dan beschouwt de progressieve fractie dat als vrijbrief om een stuk in de openbaarheid te brengen. Een voorbeeld daarvan is de uitgelekte beantwoording van PACT-vragen over de Middenweg.

De nieuwe werkwijze is verre van uniek. “Veel gemeenten doen het zo,” meldt de burgemeester. Volgens haar is de aangepaste werkwijze “formeel en juridisch” de juiste weg voor het bepalen van de vertrouwelijkheid van stukken. In andere gemeenten die zo werken, zijn het normaal gesproken hamerstukken. Het gaat om strategische, persoonlijke of financiële informatie die niet naar buiten mag komen.

Aangifte verplicht
Vonk wijst erop dat als de raad het besluit van geheimhouding genomen heeft, raadsleden zich daaraan moeten conformeren. Kiest iemand desondanks voor openbaarmaking, “dan zal ik aangifte moeten doen”. Dat is “niet intimiderend” bedoeld, zegt Vonk. Het is de wettelijke “verplichting” die ze in zo'n geval als burgemeester heeft.

Er is overigens een beleidsnotitie op komst over geheimhouding en vertrouwelijkheid. Die wordt eerst besproken in het seniorenconvent, waarin de fractievoorzitters en de burgemeester, als voorzitter van de raad, zitting hebben.

(Foto AV-archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel