Nieuwe raad geïnstalleerd, verkenner Kuin wil raadsbreed akkoord

Joost de Vries (VVD) legt de eed af

Door: Klaas Leegwater. Na het afscheid dinsdag van enkele raads- en fractieleden werd een dag later de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Tijdens de bijeenkomst sprak burgemeester Oude Kotte hen toe. “Dit is toch wel een spannend moment, want het afleggen van een eed of de belofte noemen we een zuiveringseed. Dat betekent dat als je die verbreekt je een zware gevangenisstraf kan krijgen. Dus het gaat vanavond om iets heel serieus.”

De burgemeester doet het voor: ‘Geen peaceteken…’

Vervolgens werden alle 23 raadsleden beëdigd, niet voordat Oude Kotte de procedure had uitgelegd waarbij hij benadrukte dat bij het afleggen van de eed de twee omhoog gestoken vingers niet uit elkaar maar de vingers tegen elkaar moeten worden gehouden. “Dus belooft u mij één ding, geef niet het peace-teken.”

Grote smile
Tijdens de beëdiging waren verschillende gezichtsuitdrukkingen bij de raadsleden zichtbaar, de één met een licht strak gezicht, de ander met een glimlach om de mond. Nieuw raadslid Joost de Vries van de VVD liep na zijn beëdiging met een grote smile terug naar zijn zetel.Hij was niet de enige. Andere nieuwe leden van de gemeenteraad zijn Daniëlle Prent Bouten, Werner Koster (beiden Absoluut Aalsmeer), Sissi Mijwaart (VVD), Peter van den Nouland (CDA) Sybrand de Vries en Marion Geisler (D66).

De zes zetels tellende fractie van AA met links nieuwkomers Daniëlle Prent en Werner Koster

Op de agenda woensdag stond ook een duiding van de verkiezingsuitslag. Alle zes fractieleiders gaven daar hun kijk op. Dick Kuin van Absoluut Aalsmeer, van vier naar zes zetels, merkte op dat het hem enigszins beangstigt nu de grootste partij (in aantal stemmen) te zijn. “Het verheugt mij natuurlijk ook, maar het brengt wel verantwoordelijkheid met zich mee. Wij gaan ons best doen om die naar behoren uit te voeren.”

Zorgvuldigheid boven snelheid
Als verkenner van een nieuw college vertelde Kuin dat de afgelopen week de eerste gesprekken met alle partijen open en met een positieve grondhouding zijn gevoerd. Volgende week is er een tweede gespreksronde ingepland. “Dan om de verdieping te zoeken en te komen tot een verdere samenwerking in de vorm van een raadsbreed akkoord. Daar gaan we in alle rust over nadenken, we verkiezen zorgvuldigheid boven snelheid,” aldus Kuin.

 Foto’s Arjen Vos

 

Lees vorig bericht

LikeAproShots, gepassioneerd en betrouwbaar

Lees volgend bericht

Klanten opgelucht: iconische taart blijft toch


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *