Nieuwe manier van afval inzamelen voorlopig van de baan

De gemeenteraad was donderdag 20 april nog geen tien minuten aan de gang of de boel ontplofte. Het had alles te maken met de stellingen die partijen hadden ingenomen na de laatste commissievergadering over de afvalplannen van het college. Het betekende dat er een kleine meerderheid in de raad zou zijn over een thema dat elke bewoner van Aalsmeer direct zal raken. De omgekeerde manier waarop het college afval wil gaan inzamelen en scheiden was voor de oppositiepartijen geen haalbare kaart. De coalitie hoopte juist op een breder draagvlak. Toen dit niet het geval bleek, hebben AB en CDA aan de hand van een ordevoorstel het afvalplan van de agenda gehaald.

Zo werd het een avond met alleen maar verliezers. Grootste verliezer is natuurlijk het milieu. Het betekent ook dat Aalsmeer voorlopig niet zal gaan voldoen aan de landelijk geldende norm van 75 procent gescheiden afval.

Kern van de bezwaren van PACT en VVD lijkt het aantal vuilnisbakken voor elk huishouden. Liever willen de liberalen en de progressieven dat er vier komen te staan op elk adres in plaats van drie. Eén voor PMD, één voor GFT, één voor papier en één voor restafval. Het zou betekend hebben dat elk huishouden meer afvalstoffenheffing zou moeten gaan betalen. In het huidige voorstel van B&W was dit 240 euro.  Dat voorstel is nu definitief van tafel. Het wordt nu wel na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 dat het thema ‘afval inzamelen’ weer op de agenda komt.

Wandelganggesprekken
Afgelopen vrijdag zijn de vier partijen nog bij elkaar geweest voor overleg om te kijken of en hoe er toch een breder draagvlak te bouwen was. Dat was niet het geval. Ook niet na allerlei wandelganggesprekken op de achtergrond. Het mocht allemaal niet baten. Gezien de discussie die er is losgebarsten rondom het voorstel, vooral na de berichtgeving hierover op AalsmeerVandaag, was dit misschien geen onverstandige zet, maar de verschillen bleken onoverbrugbaar. De uitkomsten na dit overleg deden AB en CDA besluiten het voorstel te schrappen.

Wanvertoning
Het commentaar van VVD en PACT loog er niet om. Woorden als ‘stuitend’, ‘niet mals’, ‘een wanvertoning’ en ‘lafhartig’ werden door de fractievoorzitters van VVD en PACT gebruikt om uiting te geven aan hun misgenoegen. Volgens fractievoorzitter Ronald Fransen was het zelfs zo dat AB en CDA het voorstel om het afvalplan niet te behandelen alleen maar hebben gedaan wegens interne meningsverschillen. AB en CDA haalden er de schouders over op.

Dictatuur van kleinste meerderheid
Over één ding waren VVD en PACT het hartgrondig eens en dat is het idee dat een gemeenteraad er is om besluiten te nemen, ook met een kleinst mogelijke meerderheid. CDA-fractievoorzitter Dirk van Willegen reageerde daar gepikeerd op. Hij stelde dat juist met een onderwerp als dit de dictatuur van een kleinst mogelijke meerderheid is voorkomen. AB-fractievoorzitter Helma Persoon voegde daar nog aan toe dat een onderwerp dat elke Aalsmeerder raakt, juist breed draagvlak verdient, ook in de gemeenteraad. Kortom al het werk, alle ophef en alle discussie heeft weinig tot niets opgeleverd. Aalsmeer mag dan wel in de top 3 staan als het gaat om de elektrische landpalen maar als het gaat om de gedachte dat afval grondstof is, is Aalsmeer niet meer dan een middenmoter.

Tekst Jan Daalman, foto archief AV

Lees vorig bericht

Beeldend levensverhaal als blijvende herinnering

Lees volgend bericht

Vreemde zaken


9 Reacties

 • Het is vrij eenvoudig om de hoeveelheid rest afval te verminderen.
  Er zijn nu 3 maten grijze containers.
  Om ons huishouding als voorbeeld te nemen best wel intiem dat te delen! Wij zijn fanatieke afvalscheiders elk snippertje papier en alles wat maar van plastic is word in de plastic of papier bak gedaan en natuurlijk ook het glas en gft apart.
  We kunnen het makkelijk redden met ons twee persoons huishouding met de kleinste maat container.
  Als men de grootse maat container uit het systeem haalt
  of fors meer belast zou dat al veel schelen .
  En niet zo drastische ingreep zijn als nu. Dat je naar het WMO loket moet als je bergen incontinentie luiers hebt!!
  Vroeger had je de schillenboer nu word het misschien de incontinentie luier boer.

 • Als er dan net zo’n lullig zakje in past als in de plastic container, kan elke keer €1,55 nog lekker oplopen….

 • Een kleine nuance op de kosten. Om je rest afvalzak weg te brengen moest je wel € 1,55 per zak gaan betalen. Maakt niet uit hoe zwaar die zak restafval was. Dus voor grote gezinnen kan het in de papieren gaan lopen en datzelfde kan gelden voor senioren, die misschien vaak wegbrengen om het draagbaar te houden. Deze kosten kwamen bovenop de € 240,00 per jaar voor iedereen.

 • Het plan (mede bedacht door de Meerlanden (?) ), had niet van de agenda afgemoeten, maar terug naar de tekentafel. Nu wordt het een campagne item. Jammer.

 • Het plan (mede bedacht door de Meerlanden (?) ), had niet van de agenda afgemoeten, maar terug naar de tekentafel. Nu wordt het een campagne item. Jammer.

 • Gedane zaken nemen geen keer !
  Een breder draagvlak was niet mogelijk.
  Het besluit CDA & AB was niet te keren.
  Dus schrappen was de enige oplossing.
  VR GR Jacques,

 • Noem het ‘Kort van memorie, geschiedvervalsing of je reinste provocatie’ als ik CDA’ van Willigen hoor zeggen dat dictatuur van een kleine meerderheid in de raad voorkomen dient te worden. Ging zijn ‘club’ uit lijfsbehoud niet vrolijk in zee met zakenrelatie Berenschot, toen de voltallige oppositie deze zet afwees? Vele andere voorbeelden zijn gemakkelijk te produceren.

 • Noem het ‘Kort van memorie, geschiedvervalsing of je reinste provocatie’ als ik CDA’ van Willigen hoor zeggen dat dictatuur van een kleine meerderheid in de raad voorkomen dient te worden. Ging zijn ‘club’ uit lijfsbehoud niet vrolijk in zee met zakenrelatie Berenschot, toen de voltallige oppositie deze zet afwees? Vele andere voorbeelden zijn gemakkelijk te produceren.

 • Verzin en Win:
  Dus, kleppen dicht.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *