Nieuw op de AA kieslijst: Werner Koster

Door: redactie. Deze dagen valt bij elke stemgerechtigde inwoner van Aalsmeer en Kudelstaart de kieslijst in de brievenbus. Zes partijen met allemaal namen. Sommigen lopen al vele jaren mee in de politiek, anderen iets korter en er zijn ook nieuwkomers. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgende week, zetten we van elke partij een nieuwkomer op het podium. Wie zijn deze mensen en waarom kiezen zij er zelf voor om zich verkiesbaar te stellen? Vandaag met Werner Koster, nummer 5 op de kieslijst van AAnaam: Werner Koster
partij: Absoluut Aalsmeer
leeftijd: 64 jaar
geboorteplaats: Amsterdam
burgerlijke staat: ongehuwd
woonachtig in: centrum
opleiding: HBO
werk: stafadviseur

Waarom gaat u in de politiek?
Eigenlijk ben ik gepolst door Peter Smolders met de vraag of ik belangstelling had voor Absoluut Aalsmeer. Dat deed hij op zo’n elegante manier dat ik niet lang daarna kennismaakte met de club. Ik voelde ik mij daar al snel thuis en welkom; een fijne en diverse groep mensen die dichtbij de gemeenschap staat.

Wie is uw voorbeeld in de politiek?
Een voorbeeld in de huidige politiek heb ik niet. Oprechte en bewogen politici heb ik de afgelopen jaren zien afbranden en middelmatige bestuurders van de ene naar de andere positie vliegen. Een politicus waar ik veel waardering voor had was Eberhard van der Laan. Een goede bestuurder en iemand van en voor de Amsterdammers.

Wat hoopt u te bereiken?
Persoonlijk hoop ik met een soepele fractie de samenwerking te vinden met de overige fracties. Laten we zeggen dat ik met open vizier instap en hoop het zuur een beetje uit de politiek te houden. De fractiediscipline is in uitstekende handen met Dick Kuin aan het hoofd van de tafel. Met de manier waarop Dick leidt is er voldoende ruimte voor ieders inbreng, waarbij we een onderlinge discussie ook niet uit de weg gaan.

Wat neemt u mee uit uw huidige baan wat in de politiek goed ten pas kan komen?
In een stafadviesfunctie in Amsterdam UMC (voorheen AMC en VUmc) leer je onder meer om sensitief te zijn voor de vele belangen binnen een grote en complexe organisatie. In Amsterdam UMC doen we dat vanuit een prachtige gemeenschappelijke deler: de zorg. In de lokale politiek ligt de insteek voor de hand: laten we het doen voor de inwoners van de gemeente Aalsmeer én aandacht hebben voor de regionale en landelijke ontwikkelingen.

Wat is volgens u de Aalsmeerse identiteit?
Ik heb de Aalsmeerse identiteit een beetje leren kennen in de afgelopen jaren. Men is open, vriendelijk, gastvrij en er is voldoende humor. Gewoon doen is goed genoeg.

 Hoe ziet Aalsmeer er over 25 jaar uit?
Aalsmeer heeft een sterk karakter en dat zal wel zo blijven. Maar dan moet de lokale politiek wel de jongeren binnenboord houden en de ouderen iets bieden. Kijk bijvoorbeeld doorlopend naar wat voor type woningen je nodig hebt en bouw. Bevorder doorstroom, aanleunwoningen en kijk naar alternatieve woonvormen. Verschuil je niet achter normeringen en wees flexibel.

Waar ergert u zich aan in Aalsmeer/Kudelstaart?
Het magere onderhoud van de gemeenschapsruimte en het groen. Aalsmeer bloemendorp? Misschien zie je genoeg bloemen als je op de veiling loopt, maar iedere gemeente in de omgeving ziet er groener en beter onderhouden uit. Dat kan en moet beter in Aalsmeer.

Waar wordt u warm van in Aalsmeer/Kudelstaart?
Het dorp in de zomer. Natuurlijk wordt iedereen blij van mooi weer maar het is alsof het dorp en de omgeving zomers van karakter veranderd. Voor mij is Aalsmeer dan een hele fijne plek om te vertoeven.

Wat is uw lievelingsplek in Aalsmeer/Kudelstaart?
De ruimte tussen Aalsmeer en Kudelstaart: De Westeinder. De gemeente ligt prachtig rond dit natuurgebied. Op of aan het water is het genieten voor jong en oud. Overigens mogen we bepaalde gebieden ook wel beter beschermen. De Molenpoel en delen van de Westeinder lenen zich bijvoorbeeld. uitstekend voor stiltegebied. Bij Botshol en Nieuwkoop liggen mooie voorbeelden.

Als u per direct 100.000 euro zou mogen besteden in Aalsmeer/Kudelstaart, waaraan zou u dat doen?
Ik heb begrepen dat de gemeente financieel redelijk gezond is. Daar ligt verstandige besluitvorming aan ten grondslag en dat moeten we vooral blijven doen. Zo’n vrij te besteden bedrag zou ik volledig inzetten op sociaal vlak. Kijk waar je kortingen kunt geven en betere toegang tot faciliteiten als sport en cultuur voor dat deel van de inwoners die het iets minder breed hebben.

Wat wilt u zelf nog kwijt?​
Als nieuwkomer hoop ik dat Absoluut Aalsmeer voldoende vertrouwen krijgt van de inwoners. Het is een leuke en diverse groep mensen die het verdient om mede de koers in Aalsmeer te bepalen.

Foto: AA/Judith Keessen

 

Lees vorig bericht

Lezerspost: ‘Vluchtelingen en toeristenbelasting’

Lees volgend bericht

Sierteelt brengt 250 duizend euro op voor Oekraïne


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *