Nico Borgman, een Aalsmeerse socialist (deel 1)

Op AalsmeerVandaag deel 1 van een driedelige videoserie over PvdA'er Nico Borgman. Het zijn korte lessen politieke geschiedenis zoals er in woord en beeld maar weinig in Aalsmeer bestaan. Leuk natuurlijk voor PvdA'ers, maar ook leerzaam voor politici van andere partijen en voor geïnteresseerde plaatsgenoten. Borgman bespreekt met gloed de gehele periode van 1960 tot nu.

Op 11 oktober ging de video 'Nico Borgman, een Aalsmeerse socialist' in première. Dat was ter gelegenheid van de viering van het 65-jarig PvdA-lidmaatschap van Borgman. In het Historische Tuin kreeg hij in een volle veilingzaal de PvdA-jubileumpenning uitgereikt uit handen van landelijk partijvoorzitter Hans Spekman.

Bevlogen en nog actief
In de videoregistratie legt Borgman, op zijn praatstoel, uit wat het socialisme voor hem betekent en hoe hij de sociaaldemocratie in praktijk probeerde te brengen in de plaatselijke poliktiek. Eerst alleen als raadslid (1965-1982) en later als wethouder (1982-1994).

Borgman is als 83-jarige, behalve bevlogen, nog steeds actief, als voorman van Stichting De Bovenlanden. Over PACT, de progressieve combinatiepartij van PvdA, D66 en GroenLinks laat hij zich weinig lovend uit. De PvdA is er op zijn minst wat in ondergesneeuwd, vindt hij.

Wereld verbeteren
Bij de feestelijkheden op 11 oktober, met een voornamelijk 'rood' gezelschap, viel Borgman bij herhaling een klaterend applaus ten deel. Zeker toen Spekman hem de onderscheiding opgespeld had.

In een korte speech stelde de PvdA-partijvoorzitter vast dat “de sociaaldemocratie veel bereikt heeft”. Er moest hard voor “gevochten” worden, iets wat Borgman en zijn generatie volop gedaan hebben. Hun drijfveer was “de wereld te verbeteren en vooruitgang te boeken, elke keer met een stapje verder”.

“En dat is nog steeds nodig,” voegde Spekman eraan toe. “Het is het gevecht waard.” De sociaaldemocratie bestaat volgens hem bij de gratie van leden als Borgman die met bezieling het goede voorbeeld geven.

Ook Hoffscholte, Duinkerken, Van Veen
De video is in opdracht van de PvdA-afdeling Aalsmeer gemaakt door filmer Ton Offerman. Interviewer is journalist Han Carpay van AalsmeerVandaag. Niet alleen Borgman doet zijn verhaal, er zijn drie anderen die in beeld een bijdrage leveren. Dat zijn oud-burgemeester Joost Hoffscholte, oud-gemeentesecretaris Ed Duinkerken en oud-directeur Jan van Veen van de OBS Kudelstaart.

● Met dank aan PvdA Aalsmeer voor het beschikbaar stellen van de video

Foto's: (boven) still uit de video, (onder) PvdA-voorzitter Hans Spekman heeft zojuist de jubileumpenning aan Nico Borgman uitgereikt. (foto's archief AV)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin