Na 16 jaar dingen weer eens 5 partijen mee om kiezersgunst

Zo kun je het ook bekijken: op woensdag 19 maart doet er 25% méér aan politieke partijen mee aan de gemeenteraads- verkiezingen dan in 2010, 2006 en 2002. Dat klinkt anders dan de constatering dat er vijf partijen op de Aalsmeerse verkiezings- biljetten zullen prijken. Nieuwkomer is HAC (Het Aalsmeers Collectief), dat zich op het gemeentehuis inschreef kort voor 23 december, de sluitingsdatum voor deelnemende partijen. 

Meer dan vier partijen bij verkiezingen is bijzonder voor Aalsmeer, sinds 1998. Al zestien jaar lang dus. Alles bleef sindsdien bij het oude. Slechts CDA, VVD, PACT Aalsmeer (de in 2000 opgerichte progressieve combinatiepartij van PvdA, D66 en GroenLinks) en Aalsmeerse Belangen (AB) streden om de kiezersgunst.

Keuze genoeg
Het meedoen van HAC bracht burgemeester Jobke Vonk maandag op de nieuwjaarsreceptie tot de conclusie dat Aalsmeerders “keuze genoeg” hebben. Haar voorganger Theo van Eijk, net als Vonk van CDA-huize, noemde in Nieuws over Aalsmeer het beperkte aantal van vier fracties “een zegen voor het debat en de besluitvorming”.

Je hebt in zijn ogen de optimale verdeling. “Voor lokale issues heb je ook niet meer dan de vier fracties nodig. Er is een lokale partij, een linkse, een rechtse en een middenpartij. Iedereen kan zijn ei kwijt,” aldus Van Eijk vlak voor zijn vertrek in juni vorig jaar.

Twee pionnen erbij
Keuze genoeg? Het CDA oordeelde dat de keuze nog verruimd moest worden. Althans wat zijn kandidaten betreft. Er stonden er al 48 op. De lokale CDA-leden zetten op 4 januari ook Judith Keessen (16de plaats) en Angelique Keijzer (40ste) op de lijst. Daarmee is de lijst vol; wettelijk is 50 het maximumaantal bij raadsverkiezingen. Te veel van het goede? Lijsttrekker Robbert-Jan van Duyn stelde op 4 januari dat zo'n gigantisch aantal aangeeft “hoe groot het draagvlak is” onder de bevolking.

De deadline voor inlvering van de kandidatenlijsten is 3 februari. De gevestigde partijen hebben hun lijsten rond. HAC worstelt nog met de laatste namen. Het worden er lang geen 50, dat is zeker. Maar of dat iets zegt over het draagvlak van de nieuwe partij, is de vraag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin