Motie volkstuinen lijkt volksverlakkerij

De gemeenteraad heeft in april vorig jaar in meerderheid een motie aangenomen waarin staat dat het college uit moet zoeken of er in Aalsmeer een volkstuinencomplex gerealiseerd kan worden. Aanleiding voor de motie was het verdwijnen van de volkstuinen bij het Spoorlijnpad aan de Stommeerkade. Daar hadden zo’n twaalf tuinders een volkstuin. Die groentetuinen moesten wijken voor een weg die daar wordt aangelegd. Die weg is er jaren later nog steeds niet. Het vroegere volkstuincomplex heeft zich daarna van vuilstortplaats tot grasveld ontwikkeld en een alternatief voor de tuinders is er nog steeds niet.

Wim Spaargaren van de Helling is inmiddels tien jaar met pensioen. Hij heeft jarenlang een volkstuin gehad naast dat Spoorlijnpad. Hij is op z’n zachtst gezegd teleurgesteld in de houding van de gemeente. “In de allereerste plaats hadden we er nu nog gewoon een volkstuin kunnen hebben. Ik ben nu meer dan tien jaar uitgewerkt, ik ben 71 en ik ben mijn hobby kwijt.”

Vuilstort
“We hebben er twintig jaar een tuin gehad en nadat wij er weggestuurd waren heeft het er jarenlang verwaarloosd en braak bij gelegen. Het was gewoon een vuilstort geworden. Wij hadden er gewoon nog jaren door kunnen gaan met onze tuin. En al die jaren is er ook geen vervanging voor ons gevonden. Daar begrijp ik niks van, maar ja, bij die gemeente red je net toch niet. En ja, onze groep is nu wel uit elkaar gevallen door gebrek aan vertrouwen.”

Volkstuinen niet belangrijk
Volgens Spaargaren heeft de gemeente geen enkele poging gedaan een andere plek voor de tuinders te vinden. Hij zelf denkt dat er in de buurt van de voormalige Tuinbouwschool wel iets te realiseren moet zijn. Hij denkt ook dat portefeuillehouder en interim-burgemeester Jeroen Nobel volkstuinen onbelangrijk vindt en dat er daardoor nog niets is gedaan. Zulke signalen komen trouwens ook uit de politiek zelf.

Nog geen stap gezet
Na vanaf begin december 2017 verschillende telefoontjes en e-mails aan het college gestuurd te hebben met een vraag om een reactie laat een woordvoerder vandaag in een vage reactie weten dat de beantwoording gereed is, maar dat eerst de raad nog geïnformeerd moet worden. Wat dat precies betekent is vooralsnog onduidelijk. De gemeente laat in dezelfde reactie weten dat er op dit moment drie percelen verhuurd zijn waar volkstuinen op zijn aangelegd. Om hoeveel tuinen en hoeveel huurders het gaat en waar die volkstuinen dan zijn wil de gemeente niet kwijt maar belangstellenden kunnen terecht bij de afdeling Vastgoed, zo valt te lezen op de site.

Een paar raadsvragen
Het klinkt in ieder geval alsof er voor Spaargaren en de zijnen weinig ruimte is. Het lijkt er dan ook heel sterk op dat de gemeente nog geen stap heeft gezet om de motie uit te voeren en de ontheemde tuinders te helpen aan een alternatief. De motie is destijds ingediend door Aalsmeerse Belangen met daaraan gekoppeld de vraag of zo’n volkstuincomplex in lege kassen een plek zou kunnen krijgen. Daarnaast was er op zo’n volkstuinencomplex een plaatsje voor scholen toebedacht in het kader van natuureducatie. Alleen de VVD was tegen het idee. Wellicht is het zo vlak voor de verkiezingen tijd voor een paar raadsvragen over dit onderwerp.

Tekst Jan Daalman

Foto's: (boven) in april 2011 was het volkstuincomplex niet meer in gebruik. Een tuinder zoekt nog wat spullen bij elkaar voordat het complex wordt geruimd. Andere foto's laten zien dat er zo af en toe gevoetbald of gespeeld wordt op het veldje wat na de volkstuinen is aangelegd. (Foto's archief AV)

(advertentie)

 

5 reacties

  1. Waar een Wil is , is een weg. Maar als men van de weg afraakt is de wil verdwenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel