‘Misschien word ik wel wethouder’

Politiek is de 17-jarige Thirsa van der Meer niet echt met de paplepel ingegoten maar dat heeft haar zeker niet weerhouden om zich aan te melden bij het CDA. Ze deed dat na een eigentijdse oproep op Facebook waarin het lokale CDA een oproep deed aan Aalsmeerse jongeren. Ze is nu terug te vinden op plek elf van de kandidatenlijst. Ze is na Ankie Harte de tweede vrouw op de lijst waarmee het CDA de verkiezingen in gaat. Alle reden voor AalsmeerVandaag eens langs te gaan bij deze jongste kandidaat ooit.

Thirsa woont nog thuis in de Mendelstraat bij haar vader en moeder. Ze heeft één broer. Ze zit midden in haar laatste jaar VWO aan het Hermann Wesselink College. Ze doet examen in de richting Economie en Maatschappij en staat er volgens eigen zeggen gemiddeld goed voor. Volgens haar moeder is de keuze van Thirsa haar op het lijf geschreven. “Ze is iemand die het debat echt niet uit de weg gaat. Eigenlijk praatte ze al eerder dan ze liep.”

Stem laten horen
Praten en misschien ook wel luisteren is natuurlijk een groot deel van het werk van een politicus. Dat zal haar ongetwijfeld verteld zijn in de gesprekken die ze kreeg met lijsttrekker Robbert-Jan van Duijn en later met voorzitter Ko Weststrate. “Er is mij serieus gevraagd of ik het echt wilde doen. Om kandidaat te zijn, ”vertelt Thirsa, “ik zie het als mijn kans om mijn menig, mijn stem te laten horen voor jongeren. Politiek is volgens mij het meest actuele dat er is en politiek is nooit hetzelfde. Je kunt er veel mee doen. Zo vind ik milieu ook interessant. Daar ben ik zelf ook mee bezig. Je kunt bijvoorbeeld wat minder vlees eten en wat meer de fiets pakken. Ik denk dat kleine stapjes al het verschil kunnen maken.”

Geworteld
Thirsa is helemaal geen ontevreden Aalsmeerse jongere die tegen van alles en nog wat aan wil schoppen. Nee, ze is er trots op Aalsmeerse te zijn. “Er is in mijn ogen veel te doen voor jongeren in ons dorp. We hebben de Feestweek, de Pramenrace en Vuur en licht op het water om een paar voorbeelden te noemen. Ik ben er trots op hier geboren en getogen te zijn. Ik ben hier echt geworteld. Aalsmeer is zo lekker gewoon, gewoon gezellig. Ik heb eigenlijk alles wat mijn hartje begeert. Daarbij hou ik wel van tradities. Zo zit ik elke week wel een paar keer in de Lijnbaankerk en help ik mee in de jeugdkring om spelenderwijs het geloof te leren. Je moet nu eenmaal naar elkaar omkijken. Daar staat voor mij de C van het CDA ook voor. Ik denk dat we met de lijst een mooie balans hebben tussen traditie en vernieuwing. Dat is ook wel nodig in een vergrijsd dorp als Aalsmeer. Mij gaat het nu om jongeren en om het milieu.”

Politieke spelletjes
Nu heeft de Aalsmeerse politiek de afgelopen raadsperiode zeker geen reclame voor zichzelf gemaakt. Hoe kijkt Thirsa aan tegen ‘politieke spelletjes’? “Ik denk dat politiek tot een bepaalde hoogte altijd een spelletje blijft. Het is toch een kwestie van onderhandelen en tactisch nadenken. Het gaat nooit alleen om je eigen mening. Dat moet je voor lief nemen, maar het gaat wel om jouw leven en om jouw toekomst. Zo ben ik niet helemaal pro Schiphol, maar er zijn perken aan het geluid en het milieu. Aalsmeer moet vind ik, geen parkeerplaats van Schiphol worden.”

Wethouder
De verkiezingen zijn op 21 maart 2018. Thirsa is dan nog net geen 18 jaar en kan dus nog niet meteen met voorkeurstemmen de gemeenteraad in. Zou ze dat al willen? “Ik ga eerst mijn VWO afmaken en dan moet ik gaan nadenken wat ik ga doen daarna. Dat zou rechten kunnen worden, maar ik weet nog niet waar. Misschien word ik wel advocaat of misschien wel wethouder. Wat de studie betreft vind ik het wel jammer hoe de studiefinanciering nu is geregeld. Het eerste jaar krijg je nog wel halvering van het collegegeld, maar voor mensen die zo’n studie moeilijk kunnen betalen zijn de kansen wel kleiner geworden. Dat is zonde. Daarom is stemmen belangrijk. Ik vind dat het niet uitmaakt wat je stemt, als je maar stemt.”

Tekst Jan Daalman, foto's Arjen Vos

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel