Marijn Schoo: ‘2 zetels voor HAC’

“Wij willen verandering,” zegt Marijn Schoo van HAC. “Maar we hoeven niet per se in de gemeenteraad te zitten. Als er maar veranderingen komen! We snappen niet waarom allerlei dingen niet eerder zijn opgepikt. Die zijn toch niet al te moeilijk…”

Schoo is straks nummer 2 op de kandidatenlijst van Het Aalsmeers Collectief, kortweg HAC. Hoeveel zetels verwacht hij bij de raadsverkiezingen op 19 maart? “Ik denk dat we er twee halen.” Die prognose baseert hij op de “signalen” van Aalsmeerders die HAC steunen, op kiezers die een “andere partij zoeken als alternatief voor de gevestigde orde” en op de bekendheid van enkele HAC'ers.

Mikken op 10 kandidaten
HAC is de nieuwe partij aan het Aalsmeerse politieke firmament. Lijsttrekker, initiatiefnemer en bekendste partijman is Bram Heijstek. De Aalsmeerder is 26 jaar oud en juridisch adviseur, Kudelstaarter Schoo is 39 en softwareontwikkelaar. Op de lijst staat Gijsbert de Fockert derde en Yasemin Aydin vierde. Eén lijstduwer willen ze vast bekendmaken: Jan Muilwijk.

Hun streven is te komen tot een totaal van ongeveer tien kandidaten. Op de lagere plaatsen staat een aantal lijstduwers, die HAC welgezind zijn, maar geen raadszetel ambiëren. De gesprekken met diverse personen zijn nog gaande. Ook prominente Aalsmeerders figureren op hun wensenlijst, maar Heijstek en Schoo willen niet voor hun beurt spreken. Ze hebben nog twee weken de tijd. Uiterlijk 3 februari moeten alle vijf deelnemende partijen hun lijst met namen van kandidaten bij de gemeente hebben ingeleverd.

Vieze spelletjes
Aanleiding voor Heijstek afgelopen jaar om in de politiek te stappen was het gedoe rond de Burgemeester Kasteleinweg/oude N201, toen deze nog niet omgedoopt was tot N196. Hij had het “hele dossier van dertig jaar” opgevraagd. En gekregen, maar pas “na acht maanden”. “Als iemand er nu iets van weet, ben ik het,” zegt hij.

“Er zijn vieze spelletjes gespeeld met burgers. De gemeente heeft bezwaarschriften naast zich neergelegd. Ik dacht: dat kan niet. Gaandeweg bleek dat er zeven dossiers zijn waarin burgers belazerd worden. Daar schrik je van. En je vraagt je af in hoeverre de politiek bezig is met het algemeen belang van de burgers. Het lijkt erop alsof men bewust bezig is burgers te sarren.”

Op welke dossiers, behalve de N196, doelt Heijstek? Hij noemt plannen aan de Cactuslaan, de slepende kwestie Rosenboom in de Dorpsstraat (“Dat is opgelost nu”), een woonarkgeval en het al dan niet in slechte staat verkerende dak van het Fort Kudelstaart.

Gemeente luistert niet
Met de natte vinger – zonder wetenschappelijke pretenties – hield HAC op de laatste corsobraderie een bescheiden enquête om te peilen wat zoal de “verlangens” van plaatsgenoten zijn. Daaruit bleek dat er velen zijn die “klagen” over de gemeente. Het viel beiden op dat ondervraagden in eerste instantie niet ontevreden leken, maar bij het doorvragen met ergernissen en slechte ervaringen kwamen aanzetten. “Meer dan vijftig procent vindt dat de gemeente niet luistert.”

De uitkomsten van de enquête houden ze graag nog even voor zichzelf, als input voor het partijprogramma. Dit omdat de afgelopen maanden verschillende ideeën die ze via Twitter wereldkundig maakten, door andere partijen “gepikt” zijn. Heijstek en Schoo kondigen aan dat het programma “vóór 1 februari” gepubliceerd wordt.

Lijst met punten
Over de hoofdonderwerpen doen ze niet geheimzinnig. De oneliners hebben ze paraat. Hún punten zijn de sociale huurwoningen (Heijstek: “Jongeren moeten soms 17 jaar wachten op een woning”), de toekomst van de zorg, de Burgemeester Kasteleinweg, Schiphol (Schoo: “Het is onacceptabel dat 60% van het vliegverkeer over Aalsmeer gaat en dat we worden afgescheept met € 4,8 miljoen”), de transparantie van het gemeentelijk bestuur en het openbaar vervoer.

Over dat laatste is Schoo fel: “Ze zeggen dat je vanuit Kudelstaart alle kanten op kunt, maar ja, je moet wel steeds overstappen. De bus doet er naar Amsterdam één uur en 48 minuten over. Dat is géén verbinding.”

Geen klagers
“Aalsmeerders zijn geen klagers,” merkt Heijstek op. “En degenen die wel klagen, doen er niks aan. Aalsmeer moet wakker worden en de grens aangeven.”

Schoo vindt dat de politiek “volledig eerlijk” moet zijn. Dáár zitten de mensen op te wachten, niet op spelletjes. “Draai er niet omheen. Als iets nu niet haalbaar is, trap dan op de rem. Je hoeft niet af te wijken van je doel. Het gaat om je streven.”

Foto's: boven, de HAC-kandidaten Marijn Schoo (links) en Heijstek achteraan op de publieke tribune bij de raadsvergadering van 9 januari (foto Arjen Vos); bovenste portret: Schoo, onderste: Heijstek (archieffoto's).
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin