Lokale politieke partijen willen groeistop Schiphol

Steeds meer lokale politieke partijen in de regio van Schiphol kiezen voor een groeistop van Schiphol. Dat blijkt uit onder meer uit een recente enquête van Platform Vliegoverlast Amsterdam. Zeven partijen waaronder 50Plus, D66, Denk, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en SP hebben de enquête ingevuld.  Zowel in Amsterdam als in Amstelveen lijkt zich, net als in Aalsmeer, een meerderheid van partijen af te tekenen tegen de groei van meer dan 500.000 vluchten per jaar.

Komende woensdag kan er gestemd worden. Bepalend daarin kan de visie op de toekomst van Schiphol zijn. Het Platform heeft daarom aan de hand van stellingen de diverse politieke partijen hun mening over specifieke Schiphol kwesties gevraagd. De deelnemers is gevraagd voor of tegen te stemmen en daarbij een toelichting te geven.

Eensgezind voor plafond
Standpunten hadden onder meer betrekking op een blijvend plafond op Schiphol tenminste tot 2030 van 500.000 vluchten. Een ander standpunt was dat de luchtvaart een evenredige bijdrage moet gaan leveren aan de klimaatdoelstellingen van Nederland. Daarnaast werd gesteld dat de uitstoot van gevaarlijke stoffen niet verder mag toenemen en dat er voor omwonenden dezelfde veiligheid moet gaan gelden als bij chemische industrie in de buurt. Alle partijen waren het hierover eens.

Verdeeldheid over verplaatsen naar zee
Er ontstaat wel wat verdeeldheid als er gezegd wordt dat er een alternatief voor Schiphol moet worden gezocht bijvoorbeeld in zee. Uit het overzicht blijkt dat partijen voor een groot deel eensgezind in hun visie wat betreft de positie van Schiphol en de luchtvaart voor de toekomst. In hoeverre deze visies omgezet kunnen worden in concrete acties vanuit de gemeenten is nog onbekend.

Deelnemers
Partijen die de stelling hebben beantwoord zijn: D66, PvdA, GroenLinks, SP, PvdD, DENK en 50PLUS. De partijen VVD, CDA, Partij van de Ouderen en Forum voor Democratie hebben in Amsterdam niet gereageerd op de stellingen. Het onderzoek is te vinden op de website van vliegoverlast.nl. 

VVD ontbreekt
Voor Aalsmeer heeft de bewonersvertegenwoordiging in de ORS de enquête gebruikt om ook naar de standpunten in Aalsmeer te kijken. Helaas ontbreekt de VVD daarin. Het lijkt erop dat de VVD in Aalsmeer het op de meeste punten wel eens is met de andere partijen. Maar de lokale liberalen kunnen of willen dat mogelijk niet in de lokale pers brengen omdat het niet strookt met het landelijke VVD beleid.

Het CDA dat in Amsterdam wellicht om dezelfde redenen niet heeft gereageerd, mag voor Aalsmeer natuurlijk niet ontbreken en doet dat dus ook niet. Hieronder de uitkomsten van Aalsmeer op de stellingen van de ORS bewonersvertegenwoordigers. Het CDA is wel de enige partij die tegen dezelfde veiligheidseisen voor Schiphol is als die gelden voor chemie-industrie in de buurt van bewoond gebied. Hieronder de uitkomsten van Aalsmeer op de stellingen van het Platform Vliegoverlast.

Tekst Jan Daalman, foto's archief AV

(advertentie)

Eén reactie

  1. Lees de volgende aanvulling i.v.m. de onjuiste stelling hierboven voor een correcte weergave van de feiten:

    De lokale VVD Aalsmeer-Kudelstaart heeft altijd het gemeenteraad standpunt solidair gesteund en dus is ze het niet eens met het landelijk beleid. In die zin is niet alleen AA en HAC, maar ook VVD Aalsmeer-Kudelstaart een lokale partij.
    Wij scharen ons achter het beeld van de partijen hierboven.

    Robert van Rijn
    Fractievoorzitter VVD Aalsmeer-Kudelstaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel