Koopzondagmotie VVD drijft wig in AB-fractie

Het was donderdag de grootste verrassing op de raadsvergadering. De VVD slaagde erin een wig te drijven in de fractie van Aalsmeerse Belangen. Doordat Dick Kuin en René Martijn vóór de motie stemden om de koopzondagen uit te breiden, haalde de VVD-motie zowaar de meerderheid.

Zwaarbevochten weliswaar met 12 (VVD, PACT, 2 AB'ers) voor en 11 tegen (CDA, 4 AB'ers, HAC), maar de winst was binnen. De liberalen, blij als kinderen, waren zo verrast dat ze spontaan applaudisseerden toen de stemmen geteld waren. Dat collega-oppositiepartij PACT mee zou gaan, was twee weken geleden al duidelijk toen de liberale fractievoorzitter Robert van Rijn de motie indiende.

Aalsmeer loopt achter
“De grote ondernemers staan erachter,” merkte de VVD'er 4 december op. “Vanwege de teruggelopen klandizie en de concurrentie, waardoor ze inkomsten missen. Ook hebben ondernemers en burgers in deze tijd de behoefte hun leven in te delen zoals zij dat zelf willen. Aalsmeer blijft in de regio enorm achterlopen.”

Donderdag voegde Van Rijn eraan toe dat het “met name” gaat om bouwmarkten, supermarkten en tuincentra. “Die hebben het hartstikke hard nodig,” zei hij. “Als ik klus op zondag en ik heb een stekkerdoos nodig, ga ik naar Amstelveen. De Aalsmeerse bouwmarkt loopt dat mis. En mijn vrouw gaat voor planten naar Ter Aar, die kan hier ook niet terecht. Dat is er aan de hand.”

Motie ontraden
Wethouder Ad Verburg (CDA) ontried de motie. Hij wees erop dat hij werkt aan een herijking van de economische visie en een evaluatie van de zondagsopening van Albert Heijn aan het Praamplein en Jumbo aan de Ophelialaan. Eerst wil Verburg met de winkeliers om de tafel en de wijkoverleggen raadplegen. Hij kondigde aan in maart met een voorstel over de zondagsopening te komen.

De coalitiepartijen voegden zich naar de woorden van 'hun' wethouder. Afgezien van een “principiële afweging” vroeg woordvoerder Jaap Overbeek (CDA) zich af of het “nu het juiste moment” is. De inventarisatie onder winkeliers was immers nog niet binnen en het was hem niet duidelijk “hoe er in de samenleving over gedacht wordt”. Dezelfde argumenten bezigde fractievoorzitter Helma Persoon van AB.

Onacceptabel
HAC toonde zich het meest principieel. “Onacceptabel,” gaf fractievoorzitter Bram Heijstek van de eenmansfractie onomwonden aan. “Daar kunnen we nooit in mee gaan, vanwege de zondagsrust en omdat alleen de grote jongens mee kunnen doen,” had hij op 4 december al gemeld.

Van Rijn was niet gevoelig voor Verburgs verhaal. “Het duurt te lang.” In de reacties van het CDA en AB was hij “teleurgesteld”. Maar toen hij repte over de grote bedrijven op bedrijventerreinen, voelde hij dat Persoon daar gevoelig voor was. Zeker toen de AB'er B&W opgeroepen had te onderzoeken of er mogelijkheden voor zondagopenstelling zijn “voor grootwinkelbedrijven op bedrijventerreinen, buiten de dorpse winkelgebieden.”

Uitgestoken hand
Anders dan het CDA was AB begin 2012 ook voorstander geweest van de openstelling op zondag van twee supermarkten. “Ik wil de uitgestoken hand van AB aanpakken,” zei Van Rijn. Daartoe wenste de VVD'er, “als start”, met alle plezier de motie tot uitbreiding van koopzondagen om te bouwen. Door niet meer spreken van alle ondernemers, maar van de categorie grootwinkelbedrijven.

Aan het eind van de avond echter was de oorsponkelijke motietekst overeind gebleven. Maar bij de stemming bleek dat Van Rijn de twee meest liberale AB'ers had weten los te weken van de rest. Het was de eerste motie dit jaar van de oppositie die met steun van enkele raadsleden van de coalitie aangenomen werd.

Foto's: van boven naar beneden Robert van Rijn (VVD), Dick Kuin (links), René Martijn en Helma Persoon (alle drie AB). Voorpagina: Jumbo aan de Ophelialaan is een van de twee supermarkten die open zijn op zondag. (foto's archief AV)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin