Kogel door kerk, winkels zondags open

De kogel was donderdag nog maar net door de kerk of de supermarkten gingen er al mee aan de haal: de verruimde winkeltijden op zondag. De eerste hebben de nieuwe openingstijden meteen verheugd op de deur gespijkerd. Elke zondag open vanaf 12.00 uur.

De gemeenteraad hoefde er op 19 februari maar een goede tien minuten over te vergaderen. De kleine Aalsmeerse zondagrevolutie was een feit toen 18 raadsleden voorstemden. Er waren 4 tegenstemmers, de helft van de CDA'ers en eenmansfractie HAC. Elke winkel die dat wenst, mag op zondag voortaan open tussen 12 en 20 uur.

Niemand tegen
Het was vooraf al een gelopen race. Want een aangenomen VVD-motie over verruiming van de zondagse openingstijden afgelopen december, was door wethouder Ad Verburg (CDA) van economische zaken in rap tempo in een gelijkluidend voorstel gegoten. Verburg had, vertelde hij donderdag, de winkeliers geraadpleegd. “Ik heb geen winkeliers gehoord die tegen waren. Er is alleen gesproken over de invulling van de tijden.” 

Doordat twee AB'ers de VVD steunden, tegen de rest van de fractie in, haalde de motie het in december met de kleinst mogelijke meerderheid (12 voor, 11 tegen). Donderdag was heel AB vóór nieuwe zondagstijden.

Chapeau
Maar woordvoerder René Martijn refereerde niet meer aan die verdeelde stemming in eigen gelederen. Hij herinnerde juist aan de zondagopenstelling van twee supermarkten drie jaar geleden, waar AB achterstond. De vervolgstap nu is een “goeie zaak”, vond Martijn. “We waren de enige gemeente in de regio” met stevige beperkingen voor winkeliers op zondag.

Martijn prees bovendien de voortvarendheid van wethouder Verburg. “Het voorstel gaat verder dan wat er in de motie staat. Want ook avondwinkels zijn mogelijk. Chapeau,” aldus de AB'er.

Niet blind
De CDA-fractie had het meest geworsteld met het voorstel. Ze was er volgens waarnemend fractievoorzitter Jaap Overbeek “niet gelukkig” mee. Algehele openstelling gaat ten koste van “de kleine ondernemer die geen kans zal zien hier aan mee te doen en derhalve omzet zal mislopen”.

Een ander tegenargument zag Overbeek in “het belang van een gezamenlijke vrije dag”, waarop ruimte is voor ontspanning, ontmoetingen en “ja, ook kerkgang”. Toch is het CDA “niet blind voor ontwikkelingen in de samenleving”. Dat de “principiële afweging” voor de fractie zwaar woog, kwam tot uiting in de stemming.

Geldgod
Overbeek, Dirk van Willegen en Ton Harte waren tegen, Eppo Buskermolen, Marlon Kreeft en Paul van Soelen voor. “Iedere winkelier moet zijn eigen vrije keus over de zondagsopenstelling maken,” verklaarde Buskermolen.

De vierde, en heftigste, tegenstander was Bram Heijstek (HAC). Volgens hem moet “alles” in Aalsmeer wijken voor de mammon, de geldgod. Het openen van de winkeldeur op zondag “zal de ondergang van de winkelcentra zijn”, zo meende hij.

Liberaal voorstel
Ronald Fransen (PACT) had “respect voor de afwegingen” van CDA en HAC, maar vond dat de zondagochtendrust voldoende wordt beschermd. Vanaf 12 uur mogen winkels pas hun deuren openen, wanneer de meeste kerkdiensten voorbij zijn.

VVD-fractievoorzitter Robert van Rijn hoefde weinig woorden meer aan zijn 'geesteskind' vuil te maken. “Het is een uitstekend liberaal voorstel,” stelde hij vast.

Enorme doorbraak
Van Rijn lepelde moeiteloos het lijstje voordelen op. “Minder regels, meer vrijheid voor ondernemers en burgers, vergroting van de omzet, versterking van de concurrentiepositie, gelijkheid voor alle winkeliers én het is positief voor het toerisme. Ook wordt met de kerkdiensten rekening gehouden.” En de zondagsrust? “Winkelen op zondag is ook zondagsrust,” pareerde hij Overbeek.

In een persbericht kunnen de liberalen hun blijdschap niet op. “Met dit besluit wordt een enorme doorbraak in Aalsmeer bereikt. Goed voor Aalsmeer,” schrijft de VVD.

● Klik hier voor artikel 'Winkels mogen zondags open, tussen 12 en 20 uur'

Foto's: Albert Heijn op Poldermeesterplein, aanbidding van de geldgod van de prerafaëlische schilder Evelyn de Morgan en portretten (uit AV-archief) van Robert van Rijn en Jaap Overbeek (onder).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin