Koersen lokale partijen op winst af?

De lokale partijen gaan het bij de gemeenteraadsverkiezingen goed doen. Dat voorspelt Maurice de Hond vandaag. Deze partijen gaan de hoogste score ooit halen. PvdA, VVD en CDA komen op 19 maart op een historisch dieptepunt.

Ook de opkomst wordt volgens de opiniepeiler dit jaar gemiddeld lager dan ooit. In 2010 ging 50,5% van de Aalsmeerders naar de stembus (landelijk 54,1%), in 2006 was dat 55,3% (landelijk 58,2%).

Verleidelijk
Uit De Honds voorspellingen mag geen conclusie voor Aalsmeer worden getrokken. Want het betreft een landelijk publieksonderzoek. Toch is het verleidelijk om wat te speculeren op basis van zijn nieuwste bevindingen.

Hoe staat het met de landelijke partijen hier? Het CDA is traditioneel sterk, ook in tijden dat de christendemocraten slecht staan in de peilingen in het land. De VVD waait doorgaans mee met de landelijke liberale wind.

De PvdA doet in het conservatieve Aalsmeer sinds 2000 al niet meer zelfstandig mee. De sociaaldemocraten maken deel uit van een progressief blok, PACT Aalsmeer, waarin ook D66 en GroenLinks zijn vertegenwoordigd. De Hond ziet de PvdA kelderen en D66 fors stijgen, terwijl GroenLinks min of meer stabiel blijft.

Rijk rekenen
En de lokale partijen? Bij de vorige verkiezingen maakte Aalsmeerse Belangen een klapper, toen de partij van 4 naar 6 zetels steeg. Maurice de Hond zal AB op zijn minst moed geven voor 19 maart. Maar ook HAC (Het Aalsmeers Collectief) en Lijst 6 (Jan Tas) kunnen zich virtueel rijk rekenen.

Vooralsnog is AB de enige lokale partij die aan de weg timmert. Op de eigen website trekken  AB'ers er hard aan en af en toe zijn ze ook live in het dorp te vinden.

Twittergeweld
Maar in alle opzichten spant het CDA de kroon. CDA'ers zijn op alle fronten actief, niet alleen op hun Aalsmeerse site. De groene hesjes duiken overal op. PACT is op haar website actiever dan normaal. De VVD is op de eigen site even tam als altijd.

Alle partijen weren zich flink op Twitter, met name in reacties op elkaar. HAC zorgt er voor de meeste reuring. Alleen Tas doet niet mee aan het tweetgeweld. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin