Vuurwerk kwam er donderdagavond niet meer bij Dorpshaven-Noord. Alles was gezegd de afgelopen maanden, de gemeenteraad vond het welletjes. En de bij dit project veelgeplaagde wethouder Tom Verlaan (CDA)? Die boog deemoedig het hoofd.
Dat hij met een nare smaak aan het nieuwbouwproject zal blijven terugdenken, is mede een gevolg van de eensgezindheid van de raadsfracties. Onder impuls van Dick Kuin van CDA's coalitiepartner AB werden er harde woorden gebezigd over de aanpak van het herziene nieuwbouwplan. De vier andere fracties haakten daar, iets zuiniger dan Kuin, op in.
Positieve mood
Feit is dat de herontwikkeling van Dorpshaven-Noord na veel vertraging en gedoe eindelijk weer voort kan. De raad gaf daarvoor unaniem zijn toestemming. Inhoudelijk hoefde niemand zijn ei donderdag meer kwijt.
Alleen de VVD-fractie, die er vorige maand nog niet uit was, moest kleur bekennen. “Uiteindelijk is er een positieve mood,” stelde woordvoerder Dirk van der Zwaag, blij dat de onduidelijkheden verdwenen waren, in een korte verklaring vast.
Rug tegen muur
“Het is echt de allerlaatste keer,” vatte Kuin, die het rijtje sprekers opende, de kritiek van zijn fractie samen. “We willen duidelijk aangeven dat wij als raad, wanneer er sprake is van herontwikkeling, breedvoerig en ruim van tevoren willen worden geïnformeerd. We willen niet het gevoel krijgen met de rug tegen de muur te staan bij het nemen van een beslissing.”
CDA'er Eppo Buskermolen sloot zich bij Kuins woorden aan. “Het kan niet dat er een herontwikkeling plaatsvindt waar we op het laatste moment in gekend worden. Dan krijg je problemen zoals de afgelopen maand.”
In de maling
In dit, afrondende, debat (Buskermolen had er “zes of zeven” geteld) hield fractievoorzitter Ronald Fransen van oppositiefractie PACT het bij een bescheiden woordje. Als je in één herstartnotitie nieuwe uitgangspunten voor een project én een andere aanpak bundelt, zet je de raad “buitenspel”, merkte hij op.
Bram Heijstek (HAC) had “het gevoel in de maling genomen” te zijn. En niet alleen door de wethouder. Ook door ontwikkelaar Synchroon, die op eigen houtje met voorbereidende werkzaamheden in het resterende deel van Dorpshaven-Noord begonnen was.
De gemeente, daarop geattendeerd door omwonenden en volgens burgemeester Jeroen Nobel “onaangenaam verrast”, floot Synchroon vorige week terug (klik hier voor artikel). “Een adequate reactie van B&W,” zei Van der Zwaag daarover.
Geen schoonheidsprijs
In zijn repliek wilde ook Verlaan er geen twijfel over laten bestaan dat Dorpshaven-Noord hem niet lekker zat. “Ik hecht eraan, net als de gemeenteraad, aan te geven dat wat ons betreft het proces geen schoonheidsprijs verdiend heeft. Er zijn veel hick-ups geweest en het is allemaal niet vanzelf gegaan,” zei de wethouder.
“Ook kijk ik uiteraard naar mijn eigen persoon en naar onze organisatie,” vervolgde Verlaan. Om met een “schone lei” door te kunnen gaan, was er inmiddels een nieuwe projectleider op Dorpshaven-Noord gezet.
Ingewikkelder
Pikant detail was dat er, net als bij vorige gelegenheden, werd gepraat en gestemd met één raadslid minder. AB'er Danny Tol hield zich bij dit agendapunt afzijdig wegens zijdelingse betrokkenheid bij het project.
Dat maakte de debatten over Dorpshaven-Noord ingewikkelder en tevens spannender. Want theoretisch kon het project daarmee in de raad stranden. Dit als de oppositie met 11 stemmen en bloc tegen zou zijn geweest en de coalitie, in dit geval met ook 11 stemmen, vóór.
Dat was een extra reden voor B&W alles op alles te zetten om een breed draagvlak voor het herontwikkelingsplan te krijgen. Het kostte wethouder Verlaan enkele gele kaarten, maar hij kreeg aan het eind wel iedereen mee.
Foto's: de raadsvergadering donderdag met (boven) wethouder Tom Verlaan en de publieke tribune; ook te zien: werkzaamheden in Dorpshaven-Noord vóór de 'bouwstop'. (foto's Arjen Vos)