Kinderraad aan Rutte: ‘Kunt u zorgen dat Schiphol niet groter wordt..?’

Door: redactie. De Aalsmeerse kinderraad heeft gehoor gegeven aan de oproep van minister-president Rutte aan kinderen om hun ervaringen met het coronavirus met hem te delen. Opvallend in de door de huidige en vorige kinderraad opgestelde brief is dat ze de premier vragen om een groeistop voor Schiphol. “We hoorden de vogels en de wind in de bomen. En de lucht was een stuk schoner. Wat ons betreft mag dat zo blijven.”

In de brief geven de kinderen aan dat ze blij zijn weer naar school te kunnen. Wel zijn ze bezorgd over het feit dat als maatregelen te snel worden versoepeld ze straks misschien weer voor langere tijd thuis les moeten volgen. Het contact met vrienden en vriendinnen is daarvoor te belangrijk en ook als iemand iets wil vragen of wat extra aandacht nodig heeft, is het veel fijner werken in de klas. De meester of juf is volgens de kinderen toch het beste in helpen want ouders zijn veelal aan het werk. Het was wel fijn om later op te staan, sneller klaar te zijn en eerder buiten te kunnen spelen.

Schiphol
De kinderen zijn ook helder in hun opvatting over de afname van het vliegverkeer door het virus. Wat hen betreft mag de periode van rust en schone lucht nadat het coronavirus weg is, voortduren en wordt Schiphol sowieso niet groter dan het was voor de coronacrisis. De kinderraad stelt vast dat in de periode dat er minder werd gevlogen het mogelijk bleek om met minder spullen uit verre landen als China onszelf te redden. Volgens de kinderraad mag dat zo blijven.

Eenzaamheid
Verder vindt de kinderraad dat voor ouderen het virus echt erg is omdat ze  eenzaam worden. De kinderraad ziet mogelijkheden om de ouderen bij te staan met bijvoorbeeld boodschappen- of klusjes doen, op afstand buiten spelletjes doen, toneelstukjes opvoeren, facetimen, schrijfmaatjes worden met een oudere, zwaaien naar ouderen, ouderen interviewen of plastic folie ophangen met armgaten waardoor je toch een beetje kunt knuffelen. 

Waardevolle inzichten
Wethouder jeugdzaken Bart Kabout vindt de brief een mooi voorbeeld van de toegevoegde waarde van de kinderraad. “Kinderen hebben een frisse eigen kijk op de wereld die ons kan verrassen,“ zegt de wethouder in een persbericht van de gemeente, “ze brengen ons waardevolle inzichten omdat ze problemen heel anders benaderen. Daarbij zijn ze per slot van rekening onze opvolgers, we zullen ze ook de komende jaren serieus betrekken bij zaken die ook hun toekomst aangaan.“

Zie onder de begroting van de gemeente de integrale brief van de kinderraad.

Foto: gemeente Aalsmeer

Geachte heer Mark Rutte,

Tijdens uw persconferentie vlak voor de zomervakantie vroeg u de kinderen van Nederland om een reactie op de coronacrisis, en om hun gevoelens en ideeën met u te delen. Wij zijn de leden van de kinderraad in Aalsmeer en hebben tijdens onze laatste  vergadering voor de vakantie over uw oproep gesproken en gedebatteerd. In onze eerste vergadering na de vakantie hebben we, samen met de kinderraad van vorig schooljaar, deze brief geschreven.

We vinden het allemaal fijn dat we weer naar school kunnen. Het thuiswerken was goed te doen, maar niets kan op tegen les op school. Het contact met vrienden en vriendinnen is daarvoor te belangrijk en ook als je iets wilt vragen of wat extra aandacht nodig hebt is het veel fijner werken in de klas. Je meester of juf is toch het beste in helpen want je ouders zijn vaak ook gewoon aan het werk. Het was wel fijn om later op te staan, sneller klaar te zijn en eerder buiten te kunnen spelen.

Wij vonden het allemaal heel moeilijk om onze familie niet te zien. Voor de ouderen is corona echt erg. Zij worden eenzaam. Als kinderen kunnen we daar wel een beetje bij helpen. We kunnen klusjes doen, op afstand buiten spelletjes doen, toneelstukjes opvoeren, facetimen, schrijfmaatjes worden met een oudere, zwaaien naar ouderen, ouderen interviewen of plastic folie ophangen met armgaten waardoor je toch een beetje kunt knuffelen.

Er waren wel veel dingen die we moesten missen. En deze tijd zorgde er wel voor dat we die dingen steeds meer gingen waarderen. Doordat alles dicht ging was bijna elke dag hetzelfde. En het is wel fijn als we niet meer zo veel hoeven na te denken als je met iemand af wil spreken.

In  de lucht boven onze gemeente was het een tijdje heel anders dan anders, want er vlogen bijna geen vliegtuigen boven Aalsmeer en Kudelstaart. We hoorden de vogels en de wind in de bomen. En we voelden dat de lucht toen een stuk schoner werd. Wat ons betreft mag dat zo blijven. Kunt u ervoor zorgen dat Schiphol sowieso niet groter wordt dan het vlak voor de coronacrisis al was? Of dat er zelfs nog iets minder vluchten komen? We merken nu in deze coronatijd dat het voor onze gezondheid en voor de natuur zoveel prettiger is als er niet nog meer vliegtuigen over onze gemeente gaan.

We hebben laten zien dat we niet alleen maar spullen uit China of andere landen hoeven te kopen. Dat kan voor altijd zo blijven. Dan hoeven er ook minder vliegtuigen heen en weer. En het gratis sporten voor kinderen met ouders die het niet kunnen betalen moet ook blijven als corona weer weg is.

Verder vragen wij u om de versoepelingen van de regels niet te snel te laten gaan. We zijn best een beetje bang dat we anders weer voor langere tijd niet naar school kunnen. We wensen u en de andere leden van het kabinet veel succes en bedankt voor het lezen van onze brief.

Hoogachtend, De kinderraad van Aalsmeer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel