Kinderburgemeesters komen met actieplan

(update met filmpje) Aalsmeer had zaterdag de primeur de eerste landelijke dag voor kinderburgemeesters te mogen organiseren. Vanuit alle windrichtingen waren kinderburgemeesters, jeugdraadsleden en zelfs jeugdwethouders naar Aalsmeer afgereisd om met elkaar ideeën uit te wisselen. Aan het einde van de dag werd een actieplan gepresenteerd.
 
Ze kwamen onder meer uit Leeuwarden, Gouda, Epe, Nuenen en Sint-Michielsgestel. In totaal arriveerden er 27 vertegenwoordigers van jongeren bij de Historische Tuin waar het ochtendprogramma plaatsvond. De ouders werden getrakteerd op een rondvaart en de bezichtiging van de watertoren, terwijl in de veilzaal van 'De Tuin' een onderhoud plaatsvond tussen de kinderen en Margrite Kalverboer.
 
In contact
De kinderombudsvrouw, onlangs nog volop in het nieuws vanwege de zwartepietendiscussie, sprak de hoop uit dat ze ook na deze dag in contact blijft met de kinderburgemeesters. “Jullie kunnen mij een heleboel vertellen over belangrijke onderwerpen waar de kinderombudsvrouw iets aan zou moeten doen. We moeten maar eens kijken hoe we dat kunnen gaan organiseren,” aldus Kalverboer.
 
Vluchtelingenkinderen
Voor het middagprogramma vertrok de delegatie naar de Burgerzaal van het gemeentehuis voor diverse workshops. De groep werd hier aangevuld met een twintigtal 'vluchtelingenkinderen'. Verrschillende sprekers gaven aan dat hier maar eens een andere term voor bedacht moest worden. Presentator Klaas van Kruistum, bekend van diverse Zapp-programma's sprak daarom liever over kinderen 'die nieuw zijn hier'.
 
IJs gebroken
Tijdens de georganiseerde uitwisseling tussen de nieuwkomers en de kinderburgemeesters werd uitgebreid kennis gemaakt waarbij het ijs snel gebroken werd. De verhalen van de gevluchte kinderen maakten indruk. Familieleden die de oorlog niet hadden overleefd, en sommigen die deels gescheiden van hun ouders hun land moesten achterlaten; het waren niet de meest plezierige verhalen die verteld werden.
 
VN-conferentie
Tijdens het slotgedeelte van de dag gingen de burgemeesters in overleg om een actieplan op te stellen dat er voor moet zorgen dat de vluchtelingenkinderen zich  thuis voelen en de ellende waar ze uit komen sneller kunnen vergeten. In een soort mini VN-conferentie waren de kinderen er in ruim een uur uit. De speerpunten die in het actieplan opgenomen werden, waren ideeën op het gebied van samen sporten, ondersteuning van familieleden, de rol van huisdieren en het creëren van een website.
 
Burgemeester Jeroen Nobel kreeg de aanbevelingen overhandigd door Aalsmeers kinderburgemeesters Sophie van Raaphorst en Vince Boom die zich deze dag als voorbeeldig gastvrouw/heer hadden laten gelden.
 
Burgemeester Nobel verklapte dat de volgende landelijke dag voor kinderburgmeesters volgend jaar in Heusden zal worden georganiseerd.

 
 
Foto's: (van boven af:) kinderburgemeesters en vluchtelingenkinderen met Klaas van Kruistum op de trap, Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer aan het woord, in gesprek om een actieplan op te stellen, Sophie van Raaphorst staat de pers te woord.  Foto's Arjen Vos (zie ook de gallery onder de advertentie)
 
(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel