Kieskompas helpt Aalsmeerder (misschien) op weg

Geen stemadvies, wel een “verkiezingshulpje”. Zo betitelt de gemeente het Kieskompas dat deze week is gelanceerd. Aan de hand van dertig stellingen kunnen inwoners voor het eerst online nagaan welke positie ze zelf in het Aalsmeerse politieke landschap innemen. De uitkomst, na het invullen, laat zien hoe dicht ze de stellingname van CDA, AB, VVD, PACT en HAC benaderen. Of, andersom, hoe ver ze ervan afstaan.

De antwoorden op de stellingen lopen uiteen van 'helemaal mee eens' tot 'helemaal mee oneens'. De stellingen hebben voor een groot deel betrekking op aardse, lokale zaken. Zo komen aan bod stoppen met reclamebelasting voor ondernemers, meebetalen aan het kunstgras bij RKDES, vrijlaten van de winkelopeningstijden en verdiepen van de Hornweg ter hoogte van het lage N201-viaduct.

Verschillen
Moet de gemeente strenger optreden bij jongerenoverlast? Moet de watertoeristenbelasting omlaag? Moet de Poel vaker worden uitgebaggerd? Moet de Burgemeester Kasteleinweg straks een doorgaande weg blijven? Moet de gemeente het Oude Raadhuis voor een “symbolisch bedrag” verkopen? Ook die stellingen mag de kiezer beantwoorden.

Het gaat de makers van Kieskompas, een onderzoeksclub van de Vrije Universiteit rond politicoloog André Krouwel, uitsluitend om stellingen waar de partijen zich van elkaar onderscheiden. Dat heeft tot gevolg dat er bijvoorbeeld geen enkele stelling over zorg en welzijn opgenomen is. Daar zijn geen verschillen te bespeuren waar de onderzoekers mee uit de voeten kunnen.

Bezwaren
Vanwege de beoordeling van de stellingen moet alles van hen bovendien langs de meetlat progressief-conservatief en links-rechts worden gelegd. Dat is een van de grote bezwaren van plaatselijke partijen tegen het, starre, systeem. Daarom besloten AB en HAC vorige maand, na een eerste sessie met de ontwikkelaars, het Kieskompas te boycotten. “Wij doen niet mee, het instrument is ongeschikt voor verkiezingen gemeenteraad,” twitterde AB na afloop. Ook HAC was not amused.

Maar moest het Kieskompas, dat een kleine tienduizend euro kost, dan maar meteen de prullenbak in? Of wél doorgaan, maar dan met slechts drie deelnemers, CDA, VVD en PACT? Na een door AB aangevraagd gesprek met burgemeester Jobke Vonk werd de boel weer vlotgetrokken.

Frisse tegenzin
“Met frisse tegenzin zijn we meegegaan,” laat fractieassistent Jop Kluis van AB weten. “We waren tevoren al niet enthousiast over het instrument en ik heb nog steeds mijn twijfels of het geschikt is. Maar stoppen was geen optie.” Ondanks diverse bezwaren wilde AB de ontwikkeling van de internetkieshulp echter niet in de weg staan en plaatsgenoten de kans bieden er gebruik van te maken.

“Wij hadden nogal wat moeite met de werkwijze,” meldt lijsttrekker Bram Heijstek van HAC. “Eerst werden alle lokale onderwerpen van ons aan de kant geschoven. We wilden er bijvoorbeeld de stelling bij dat mediation verplicht gesteld moet worden voor stellen die uit elkaar gaan, maar dat werd door de ontwikkelaars als een lachertje afgedaan.”

Gratis bier
Toch vindt zijn partij “het idee achter het Kieskompas goed”. Zo geef je kiezers de gelegenheid hun eigen keuzes af te zetten tegen die van de partijen. “We kijken wel waar het op uitdraait,” aldus Heijstek.

Wat AB steekt, is dat er ronduit “slechte” stellingen tussen zitten. Zoals die over het houden van een referendum bij belangrijke gemeentelijke besluiten. “Ten eerste is dat geen plaatselijk issue en ten tweede heeft niemand het in zijn programma staan.” Verder is Kluis van mening dat er te veel 'gratis bier'-stellingen in staan. Anders gezegd, stellingen waarin met geld wordt gesmeten zonder dat aan de orde komt waar je het vandaan haalt.

Makkelijker
De drie andere partijen zijn aanmerkelijk positiever over het Kieskompas. CDA-lijsttrekker noemde het op Twitter een “mooi instrument dat de opkomst kan verhogen” op 19 maart. Voordeel voor met name CDA en VVD is dat ze zich makkelijker voegen naar links-rechts- en progressief-conservatief-tegenstellingen. Ook kunnen ze hun stellingname afmeten aan landelijke standpunten. Lokale partijen missen dat referentiekader. PACT zit er tussenin, als combinatie van PvdA, D66 en GroenLinks.

De burgemeester 'opende' dinsdag de Aalsmeerse versie van het Kieskompas. Dat was op de dag van de landelijke lancering van de online kieshulpen. Gemeenten hebben de keuze uit meerdere kieshulpen, waarvan de Stemwijzer en het Kieskompas de grootste zijn. Dit jaar doen 41 gemeenten mee met de Stemwijzer (36 in 2010) en 36 met het Kieskompas (64 in 2010).

● Het invullen van het Kieskompas vergt niet meer dan vijf tot tien minuten. Klik hier en start direct met het invullen van de 30 stellingen

Foto's: de verkiezingsborden zijn deze week geplaatst op de vaste plekken. De gevestigde partijen waren erop berekend en gingen meteen plakken. HAC plakte gisteren en Lijst Tas laat het nog afweten (foto's Arjen Vos); onder: burgemeester Jobke Vonk wijst op het Kieskompas bij het startschot dinsdag in Aalsmeer voor online kieshulpen (foto gemeente)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel