Jongeren lopen niet warm voor politiek avondje

Ongetwijfeld was het warme weer de oorzaak van het geringe aantal belangstellenden dat maandag 19 juni naar Bacchus was gekomen. Het lovenswaardige initiatief van de plaatselijke PvdA-bestuurders om het thema 'jongeren en de politiek' te belichten, zou toch moeten aanslaan was de gedachte.

Het eerste deel van de avond ging over de vraag wat gemeentelijke politiek voor jongeren zou kunnen betekenen. Het was een goede gedachte van de afdeling om hiervoor een aantal instellingen bij de onderwerpen te betrekken.
 
Humanitas en Dock
Namens het jongerenwerk van de Binding was aanwezig Tessa Westerhof. Humanitas had Ria Scheewe afgevaardigd en Stichting DOCK had zich laten vertegenwoordigen door Marco den Haan.
 
Ria Scheewe gaf informatie over het Financieel Café in Aalsmeer waarin genoemde instanties zijn vertegenwoordigd. Sunny Lakerveld, namens PvdA raadslid van PACT Aalsmeer leidde de avond op een uitstekende manier en van de uitgenodigde sprekers werd aan de hand van filmpjes helderheid verschaft in de onderwerpen.
 
Jongeren bij de politiek betrekken blijkt zowel wat de landelijke politiek als ook plaatselijk geen gemakkelijke opgave. Het feit dat het aantal jongeren die avond op één hand was te tellen, zegt voldoende.
 
Niet te somber inzien
Het initiatief van de PvdA kan echter worden geprezen. Uit de diverse opmerkingen bleek ook dat wij, volwassenen, de zaak niet te somber dienen in te zien. Vergelijkingen werden getroffen door ervaringen uit de eigen jeugd naar voren te halen. De jaren '70 moeten de politici ook in het Aalsmeerse wel eens aanleiding hebben gegeven tot overpeinzingen in de trant van: 'waar moet het heen met de Aalsmeerse jeugd…'
 
Ook het tweede thema van de avond betreffende de schuldenproblematiek bracht een levendige discussie op gang. Daarbij waren de reacties van jongeren op een aantal stellingen het thema. Een en ander was het resultaat van een inloop in 'PlacetoBieb' in Kudelstaart op donderdag 8 juni.

Tekst Leni Paul

 

Lees vorig bericht

Overleden | Hein Zethof

Lees volgend bericht

Karin Eveleens al kwarteeuw succesvol als makelaar


2 Reacties

  • Verbintenis/Versterken krijg je om naar jongeren te luisteren met een gevoel dat ze erbij horen en hun steun en toeverlaat actie onderneemt . Dan krijg je van actie /reactie. Want de jeugd heeft de toekomst . En de jongeren het gevoel geven dat ze mee kunnen praten/beslissen.
    En dit moet bij de gemeentelijke politiek een belangrijk punt worden voor een programma. Dit geldt voor elke partij.
    Met actie bedoel ik bespreekbaar maken (overleg)
    VR GR Jacques ,

  • Wie de jaren 70 aanhaalt weet ook dat al decennia lang het woord socialisme wordt verketterd tot het nog geladener “communisme”, en het linkse gedachtengoed sindsdien werd verkocht onder de noemer “sociaaldemocratie”. Na jarenlang “hangen en wurgen” is de PvdA toegetreden tot de steeds rechtsere (want hete adem van Wilders) regering Rutten, en is daar bij de laatste verkiezingen serieus voor afgestraft. Dat jongeren nog altijd bij de (linkse) politiek kunnen worden betrokken blijkt wel uit de opkomst (en het optreden) van Jeremy Corbyn in het Verenigd Koninkrijk. Langs alle kanten tegengewerkt, ook in eigen partij en in de media, heeft die zich toch opgewerkt tot de grote uitdager van de Conservatieven, en mogelijk nieuwe premier. Alles hangt dus af van het programma en de brenger daarvan. En daar schort het aan in rood Nederland. Groen weet wél jongeren te begeesteren.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *