Initiatief volkstuinen moet uit bevolking komen

Het college van Aalsmeer ziet geen kans om het aantal volkstuinen in de gemeente uit te breiden. Enerzijds komt dit doordat er geen locaties voorhanden zijn en anderzijds omdat er geen aanvragen uit de samenleving zouden zijn. Dit blijkt uit een raadsbrief die interim-burgemeester en portefeuillehouder Jeroen Nobel onlangs naar de gemeenteraad stuurde. Met de brief reageert hij bijna tien maanden later op een motie van Aalsmeerse Belangen die op 20 april 2017 met ruime meerderheid werd aangenomen.

In de motie stond het verzoek of het college wilde onderzoeken of er een volkstuincomplex in de gemeente gerealiseerd zou kunnen worden. Het idee was om tegelijkertijd te kijken of lege kassen hier een rol in konden spelen en of basisscholen eventueel gebruik zouden willen maken van de mogelijkheid van natuureducatie op een volkstuin. De uitkomst is dus nul.

De gemeente zegt geen voor de hand liggende locaties te zien om een volkstuinencomplex te realiseren binnen het gemeentelijke grondbezit. Er zijn nu drie percelen die als volkstuin worden verhuurd en daar blijft het bij.

Geen aanvraag ingediend
Op dit moment zijn er ook geen aanvragen vanuit de samenleving en dat is iets waar het college aan hecht. Initiatieven voor een volkstuin moeten volgens B&W uit diezelfde samenleving komen. Er is tot nu toe geen enkele aanvraag ingediend. Daarnaast is er overleg geweest met schoolbesturen en ondanks dat de scholen positief staan tegenover het idee van een schooltuin is er ook van  die zijde geen initiatief getoond. Natuurlijk is het gemeentebestuur bereid eventuele initiatieven te ondersteunen, zo valt te lezen.

Wijken voor een weg
Dat er geen vragen uit de samenleving zouden zijn is op z’n minst opmerkelijk. Een aantal jaren terug is een aantal volkstuinders weggestuurd bij het volkstuincomplex langs het Spoorlijnpad bij de Stommeerkade. Het betreft circa twaalf liefhebbers die graag nog jaren door waren gegaan op het genoemde complex. Ze moesten wijken voor een weg die er nog steeds niet ligt. Dat is inmiddels ruim zeven jaar geleden en gesprekken destijds met de gemeente hebben nergens toe geleid. Het complex heeft jaren braak gelegen en nadat het in een vuilnisstort was veranderd heeft de gemeente er een trapveldje aangelegd.

Wim Spaargaren, één van die volkstuinders die er is weggestuurd, zou ook vandaag nog graag aan het hobbyen zijn in zo’n volkstuin. Hij zelf denkt dat er in de buurt van de voormalige Tuinbouwschool wel iets te realiseren moet zijn. Hij denkt ook dat portefeuillehouder Jeroen Nobel volkstuinen onbelangrijk vindt en dat er daardoor nog steeds niets is gedaan, maar de gemeente zegt nu open te staan voor initiatieven. Dus wie weet.

Tekst Jan Daalman, foto archief AV

(advertentie)

 

Eén reactie

  1. Initiatief volkstuinen vanuit bevolking??
    Het is logisch dat er bij de gemeente niets bekend is over de wensen van de inwoners van Aalsmeer, want de gemeente stuurt je van het kastje naar de muur bij een vraag over volkstuinen. Uiteindelijk ben ik bij Amstelveen uitgekomen en denk dat ik daar nu een aantal jaar op een wachtlijst sta….. nooit enige bevestiging of update ontvangen…. Dus Aalsmeer, doe iets voor de inwoners. We krijgen geld van Schiphol als compensatie, investeer in de inwoners, dus in o.a. volkstuinen. Denk aan niet gebruikte kassen. Dat gebeurt in het Westland ook! Het is veel leuker om daarin te tuinieren dan dat er auto’s worden geparkeerd voor Schiphol. Dus gemeente Aalsmeer, zorg ervoor dat de inwoners een volkstuin kunnen krijgen, dat er transparantie is bij welk loket ik nu moet zijn en informeer de bewoners!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel