De gemeenteraad maakt zich ernstig zorgen over de beschikbaarheid van sociale huurwoningen in Aalsmeer. Er is grote vraag naar, de wachtlijsten zijn lang. En die woningen moeten natuurlijk betaalbaar blijven.
De woningcorporatie moet niet “een nieuw keukenblok plaatsen, een likje verf aanbrengen en badkamertegels vervangen” en dan de huur stevig verhogen. Die vrees spraken Dick Kuin (AB) en Robbert-Jan van Duijn (CDA) ieder met zoveel woorden uit op de gemeenteraadsvergadering van 9 januari.
Hypotheek op caravan
Maar de twee andere fracties zijn even bezorgd. Jelle Buisma (PACT) pleitte voor het verhogen van de socialewoningvoorraad naar 34%. In Aalsmeer ligt het percentage, het laagste in de regio, momenteel op 26%.
Voor Robert van Rijn (VVD) zit de “zorg van ons allemaal” vooral in het “laagste subsegment” van de sociale huur. “Daar moet voor onze inwoners voldoende aanbod in zijn. Anders wordt het straks, en ik zeg het met een knipoog, bijna goedkoop om een hypotheek af te sluiten op een caravan of een schuur.”
25% scheefbetalers
Nieuwbouwwoningen verrijzen er nauwelijks en er is bijna geen doorstroming. Zo is 25% van de socialewoninghuurders “scheefbetaler” oftewel ze zitten in een te goedkope woning, meldde wethouder Rik Rolleman. Er moet iets gebeuren. Er moet beweging in de markt komen.
Reden voor B&W het uitvoeringsprogramma van de Woonvisie 2011-2020 te actualiseren. De raad wijdde er bijna twee weken geleden een eerste bespreking aan. Een wat verwarrende bespreking, zoals meerdere sprekers vaststelden.
Woonmarkt op slot
“De Aalsmeerse woonmarkt zit op slot,” schrijft Rolleman in het B&W-stuk. Hij en ook de fractiewoordvoerders beseffen terdege dat de speelruimte voor een gemeente beperkt is, door regionale afspraken en wettelijke regelingen.
Maar toch, er ís speelruimte en die willen de raadsleden graag benutten. Van Rijn pleitte voor “out of the box-denken”, zoals “vernieuwende concepten, consumentgericht bouwen en huisvesting op maat”. Doorstroming kun je volgens hem ook zoeken in bijvoorbeeld het ombouwen van leegstaande gebouwen in “tijdelijke of meer permanente” woningen.
Goedkope jongerenwoningen
Van Van Duijn mag B&W best meer opties voor jongerenhuisvesting serieus onder de loep nemen. Als voorbeelden noemde hij wonen op water en de oude De Hint-locatie aan de Mensinglaan. Ook hij riep de wethouder op “creatief” te zijn. “Laten we eindelijk wat goedkope jongerenwoningen realiseren,” zei hij.
Kuin plaatste nogal wat kritische noten bij het vernieuwde uitvoeringsprogramma. Hij was bang dat de doorstroming die Eigen Haard en de gemeente voorstaan, “ten koste gaat van het aantal sociale huurwoningen”. Naar zijn mening gaat de woningcorporatie, veruit de grootste in Aalsmeer, buiten haar boekje als ze wil verhuren in de vrije sector en woningen wil verkopen.
Op aarde terugdalen
“Een woningcorporatie moet dienstbaar zijn aan het publieke belang. Het wordt hoog tijd dat ze weer op aarde terugdalen.” Van Duijn zei iets soortgelijks: “Het doel van een woningcorporatie is toch sociale huur?” Ook Van Rijn had een vergelijkbare bijdrage: “Houd grip op de verhurende corporatie!”
Aan het wenselijke aantal van 30% sociale huurwoningen wilde Dick Kuin niet tornen. Het idee van de wethouder om dat percentage niet op elke woningbouwlocatie toe te passen vond in zijn ogen “geen genade”. Hij merkte verder op dat AB “grote zorgen (heeft) over de beschikbaarheid van echt goedkope woningen van rond de 100.000 euro”. Verder is er volgens Kuin te weinig aandacht voor “alternatieve woonvormen”.
Verduurzaming
Een andere boodschap van de fracties was dat verduurzaming van de huurwoningen de taak van Eigen Haard is. Dat beaamde Rolleman volmondig. Hij zei te “proeven” in de raad dat er “géén bijdrage” uit het Woonfonds, gevuld met € 2,2 miljoen, naar Eigen Haard mag gaan voor de verduurzaming. De corporatie dopt haar eigen boontjes maar.
De wethouder denkt doorstroming in de woningen te kunnen bevorderen met onder meer jongerencontracten en flexible huur. Die contracten houden in dat jongeren uit hun woning moeten als ze 26 zijn. “Dan komen er nieuwe jongeren in,” stelde Rolleman. Maar dan moeten er wel woningen zijn voor de jonge vertrekkers, was de repliek. Zo hoopte Van Rijn dat ze dan niet weer bij hun ouders hoeven aan te kloppen.
Flexibele huur kan volgens de wethouder ook soelaas bieden. “De huur is afhankelijk van het inkomen. Als je inkomen omhoog gaat, ga je meer huur betalen, en andersom. Dan ga je eerder nadenken over het kopen van een woning,” aldus Rolleman.
● Morgenavond neemt de gemeenteraad een besluit over de aangepaste uitvoeringsplannen van de gemeentelijke woonvisie
Foto's van boven naar onder: respectievelijk de fracties van het CDA, AB en de VVD. Een impressie van Arjen Vos van de gemeenteraadsveragdering 9 januari, toen over de Woonvisie werd gesproken.