Goed nieuws voor de horecaondernemers in Aalsmeer. Deze zomer mogen de terrassen van de Aalsmeerse horeca namelijk twee uur langer open blijven. In plaats van 23:00 uur kunnen gasten nu tot 01:00 uur buiten van hun een drankje genieten. Jan van Schuppen, eigenaar van 'Café Joppe' en Peter Schwegler van 'In de Zotte Wilg' zeggen zeer blij te zijn met de maatregel.
Het verzoek om de terrassen langer open te houden komt van de ondernemers zelf, laat de gemeente in een persbericht weten. Na jarenlang 'smeken' komt de gemeente de horeca nu tegemoet. Het gaat om een pilot, waarmee indirect gezegd wordt dat als het niet naar wens verloopt, de verruimde openingstijden na 31 augustus weer terug kunnen worden gedraaid. Vanaf 1 april gaan de nieuwe tijden in. In juli is er een tussentijds evaluatiemoment waarbij omwonenden, politie en horeca betrokken zijn. In omliggende plaatsen mogen de terrassen al tot 01:00 uur open mogen blijven.
Opgelucht
De regel geldt alleen voor horeca ondernemers die in het bezit zijn van een terrasvergunning. Peter Schwegler heeft met zijn café-restaurant 'In de Zotte Wilg' een mooi gelegen terras aan de Kleine Poel en is opgelucht dat hij geen gasten meer naar binnen hoeft te sturen op mooie zomeravonden. “Ik ben heel blij met de maatregel en ik denk dat het voor de gehele Aalsmeerse horeca goed nieuws is.Maar anders dan de horeca in het centrum hebben we hier niet echt te maken met omwonenden die er last van zouden kunnen hebben,” aldus Schwegler.
Biertje in de hand
Zijn collega Jan van Schuppen van 'Joppe' vindt het ook erg prettig nieuws. “We zijn al jaren bezig met ondernemers en Koninklijke Horeca Nederland om dit voor elkaar te krijgen. Sinds het rookverbod van kracht is, gaan mensen toch naar buiten om te roken. Als het dan na elven is, mag je buiten wel een sigaret maar geen biertje in de hand hebben. Dat is toch niet uit te leggen? En dat je gasten op een warme zomeravond buiten geen drankje meer mogen drinken, is toch ook raar. Het resultaat is dat ze dan liever naar huis gaan. Dan nemen ze in de tuin nog een biertje.”
Brallende jongeren
Anders dan Schwegler heeft Van Schuppen wel veel omwonenden rondom zijn café waar rekening mee gehouden moet worden. Hij voorziet daar geen problemen in. “We zijn geen feestcafé met brallende jongeren en zorgen er zelf voor dat volume en overlast beperkt blijven. Als het te gek wordt grijpen we zelf wel in en als de buurt overlast ervaart, hoop ik dat ze het direct komen zeggen. Dan doen we daar meteen wat aan.”
Vreemd
Volgens de gemeente is het aan de horeca-ondernemers zelf om de buurt over de nieuwe regel te informeren. Dat vindt Van Schuppen wel een beetje vreemd maar daar wil hij niet al te moeilijk over doen. “We maken wel een briefje en doen dat bij de mensen in de buurt in de bus. Kunnen we ze meteen uitnodigen om ze te laten zien hoe gezellig het hier is.”
Foto: het terras van De Oude Veiling mag deze zomer ook langer open; Joppe kan binnenkort de stoelen buiten zetten. (Foto's Arjen Vos)
59