‘Het was een goed gesprek’

De kou is uit de lucht. Zo laat wethouder Van Duijn weten. Naar aanleiding van de commotie die ontstond rondom de nieuwbouwplannen aan de westzijde van de Ophelialaan, zocht hij contact met de omwonenden en sprak met onder meer Wijkraadvoorzitter Rob Lutgerhorst.

Er ontstond nogal wat commotie toen bekend werd dat de gemeente de herontwikkeling van dit gebied op de agenda had gezet. Tijdens de commissievergadering van 29 januari werd er uitgebreid gesproken over nieuwbouw. Voor die tijd was er nog geen omwonende of betrokkene op de hoogte dat er ook maar iets speelde rondom de vierhoek tussen N196 en Hortensialaan. “De participatieverordening wordt hier links en rechts voorbij gelopen,” liet Lutgerhorst vorige week op deze site optekenen.

Geen concreet plan
Reden voor Robbert-Jan van Duijn in gesprek te gaan met de bewoners om uitleg te geven. “Het was een goed gesprek
. Met als belangrijkste boodschap van onze kant dat je zo vroeg kunt participeren als je wilt maar dat je dan wel iets moet hebben om over te praten. En dat hebben we niet. Er is nog geen concreet plan. Eerst moeten we alles bij elkaar leggen, de ruimtelijke kaders bepalen en pas dan kan er geparticipeerd worden.”

Vanavond komt het project aan de orde in de Raadvergadering en wordt het ruimtelijk kader bepaald.

Geen bunkers
In elk geval is er naar aanleiding van de discussie in de Commisievergadering al een aanpassing gedaan. De optie om de doodlopende Azaleastraat met de Cyclamenstraat te verbinden is geschrapt. Ook de wens om geen blinde gevels direct in het zicht te hebben, wordt daarin meegenomen. De appartementen die de gemeente hier wil laten bouwen, moeten volgens Van Duijn wel een open uitstraling heben: “Het worden zeker geen bunkers.”

Geleerd van verleden
Dat er onrust is ontstaan heeft volgens Van Duijn te maken met de andere aanpak:
 “Er is genoeg geleerd van het verleden waarin we niet altijd aan de voorkant het ruimtelijk kader hebben duidelijk gemaakt en we als gemeente achter de feiten aan liepen. Op deze manier weet een ontwikkelar straks wel waar hij aan toe is.”

Compact winkelcentrum
Moeten de ondernemers in dit gebied, zoals de snackbar, de toko, de garage en de grillroom vrezen dat ze hier straks uitgerancheerd zijn? “De bedrijven hoeven daar niet weg, maar als ze weg willen dan zoeken we samen naar een oplossing.”

Het detailhandelsbeleid stelt echter wel dat dergelijke ondernemingen geconcentreerd dienen te worden binnen de daarvoor aangewezen hoofd- en buurtwinkelcentra. “Ten behoeve van een compact 'Winkelcentrum Ophelialaan, verdient het aanbeveling op deze locatie, na beëindiging van de huidige functie, geen nieuwe vestigingen meer terug te laten komen. De meest passende herbestemming is wonen,” zo vertelt het beleid.

Klik hier voor de agenda van vanavond. De vergadering begint om 20:00 uur.

Tekst Arjen Vos, foto's archief AV

(advertentie)

 

 

 

Eén reactie

  1. Wij omwonenden van de Azaleastraat hebben geen gezamenlijk gesprek gehad met onze wethouder Robbert-Jan van Duijn. Alleen waarschijnlijk met de voorzitter Wijkraad Stommeer Rob Lutgerhorst. Zou fijn zijn als hij ook op de wijkraadsvergadering zou komen op 25 februari . Wij zouden graag inspraak willen hebben over de bouw in de Ophelialaan voordat het in handen komt van een projectontwikkelaar. Deze wil er zoveel mogelijk aan verdienen en dus zo hoog mogelijk bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin