Het loopt nog niet storm

Druppelgewijs gaat Aalsmeer naar de stembus. Een eerste peiling op deze dag rond het middaguur geeft aan dat de opkomst minder is dan vier jaar geleden om dezelfde tijd. Hopelijk kiezen veel mensen ervoor om in de middag en avond de gang naar de stemhokjes te maken.
 
Het wordt een lange dag voor de mensen achter de tafels. De 14 stembureaus in Aalsmeer en Kudelstaart zijn van 7 uur 's ochtends tot 9 uur 's avonds permanent door dezelfde mensen bemand. Daarna moeten de stemmen geteld en afgeleverd worden op het gemeentehuis. De meesten zullen niet voor middernacht thuis zijn.
 
Spelletje
Een rondje door Kudelstaart gaf deze ochtend nou niet direct een stormachtige indruk. Mondjesmaat druppelden de kiezers binnen bij  de vier stembureaus alhier. Bij de Antoniusschool was het ogenschijnlijk het drukste. Maar volgens Ad Verburg valt de opkomst tegen in vergelijking met voorgaande edities. “We hebben hier de vorige keer lange rijen gehad van ouders die hun kinderen naar school brachten en gelijk gingen stemmen. Dat is nu een stuk minder.” De teller staat hier om half elf op 175 kiezers. Mede-tafelgenoot Theo van Kempen gooit er een leuk spelletje tegenaan om de stille momenten door te komen: zelf prognoses maken. Het viertal varieert nogal in opvattingen en maakt een lijstje dat schommelt tussen de 43 en 55 procent.
 
Nieuwsgierige klas
Het wijksteunpunt Nobelhof is voor de eerste keer een stembureau. Om de oudere bewoners rond het winkelcentrum ter wille te zijn. Om 10 uur hebben zo'n 90 mensen hun stem uitgebracht. De Graankorrel ietsje verderop heeft bijna twee keer zo veel in dezelfde tijd. “Het loopt hier lekker door,” zegt Eppo Buskermolen, al zijn hij en zijn teamgenoten iets minder 'happy' met de plek die ze toegewezen hebben gekregen. Ze zitten dit keer in de gymzaal. “Vorige keer zaten we in de centrale ruimte. Dat was gezelliger. Temidden van de kinderen die les kregen. We kregen vanmorgen wel een nieuwsgierige klas bezoek. De kinderen van groep drie waren erg geinteresseerd en stelden goede vragen,” aldus de CDA-er.
 
Burgemeester
Bij het clubhuis van VZOD treffen we burgemeester Vonk die een bezoekje brengt aan alle stembureaus. Zelf heeft ze nog niet gestemd en kan dat ook niet doen in Aalsmeer. Ze is pas in maart officieel Aalsmeers inwoner geworden terwijl de stempassen begin februari al werden verstuurd. Maar uiteraard stelt ze zich graag op de hoogte van hoe het er bij de stembureaus aan toe gaat. En ze zegt uit te kijken naar 2016, het jaar waarin weer met computers gestemd kan worden. “Het is toch een tijdrovende klus om alle stemformulieren handmatig te tellen,” aldus de burgemeester.
 
Wordt vervolgd…
 
Foto Boven: Burgemeester Vonk bezoekt stembureau VZOD
 
 
Foto: Voor de eerste keer stemmen in het wijksteunpunt van 'Mijnsheerlijckheid'.
Foto's Arjen Vos (AV)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lees vorig bericht

Hornweg twee maanden doodlopende weg

Lees volgend bericht

Een rondje om de stemming te peilen


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *