Hoe om te gaan met jeugdige inwoners in de gemeente die het niet zo nauw nemen met de regels, anderen tot last zijn, bedreigingen uiten en vernielingen aanrichten. Die stelselmatig en doelbewust hun medebewoners treiteren en hun het woonplezier ontnemen. Het is een lastig vraagstuk. Het lijkt de Aalsmeerse instanties maar niet te lukken dit probleem op te lossen.
Bram Heijstek, lijsttrekker van Het Aalsmeers Collectief (HAC) is het meer dan zat. Sinds hij zich heeft uitgelaten over de Kudelstaartse jongeren wordt hij op verschillende manieren bedreigd. Hij vindt bakstenen voor zijn deur omwikkeld met dreigbrieven en wordt telefonisch lastig gevallen. De zaak heeft de aandacht van de politie.
“Als HAC zijn wij van mening dat het probleem met de jongeren in Kudelstaart te lang duurt,” vertelt Heijstek in een aan AalsmeerVandaag gerichte brief. “Uit onze bronnen blijkt dat het probleem al minstens acht jaar geleden is begonnen. Afgelopen zaterdag hebben wij op Radio Aalsmeer aan de andere partijen de vraag gesteld waarom dit niet de kop is in gedrukt. HAC vindt dat het pappen en nathouden van deze groep jongeren nu wel lang genoeg geduurd heeft.”
Emotie
HAC heeft in een persbericht in de Nieuwe Meerbode opgeroepen tot saamhorigheid en respect voor anderen. Dat moet wat hem betreft van twee kanten komen. Jongeren mogen best met elkaar op een bankje zitten of rondhangen. Zolang ze de boel maar opruimen en niemand lastig vallen. Het gevolg van de oproep is echter dat Heijstek zegt te moeten vrezen voor zijn leven.
De teksten op de bakstenen die hij in zijn tuin vond, liegen er niet om. Desondanks zegt de lijsttrekker niet onder de indruk te zijn van de bedreiging. “Het is niet de emotie ‘angst’, maar de emotie ‘boosheid’ die dit bij mij oproept. Het gaat namelijk te ver. Het vernielen van goederen, het bedreigen van mensen en brandstichting zijn geen kwajongensstreken, maar crimineel gedrag. Dat moet per direct de kop worden ingedrukt. Op welke manier dan ook.”
Excuus
Twee maanden geleden nam HAC het nog op voor de jongeren. HAC was in gesprek met partijen om een onderkomen te regelen voor deze jeugd. Sinds de bedreigingen is HAC daarmee gestopt. “Wij zijn van mening dat dit niet meer valt op te lossen met praten. Vlak voor de radio uitzending op zaterdag 8 februari werd er door één van de jongeren excuus gemaakt. Daarmee hadden de bedreigingen moeten stoppen en zou de kwestie stil gehouden worden. Het is allebei niet gebeurd zodat een dergelijk excuus niet serieus genomen kan worden.”
Chantage
Heijstek vraagt zich af of het acceptabel is dat een politieke partij in Aalsmeer niet kan zeggen wat zij vindt, vanwege de mogelijke misdragingen van een groep jongeren. “Dat is dus gewoon chantage,” aldus Heijstek.
Op 5 maart is er een jongerendebat in Jongerencentrum N201. Voor Heijstek is het nog geen uitgemaakte zaak of hij daar zomaar naar toe kan komen. Hij wil zekerheid dat zijn veiligheid en die van zijn partijgenoten niet in het geding zijn. “Het voelt alsof ik daar dan het hol van de leeuw in stap. Zonder veiligheidsmaatregelen lijkt het me niet verstandig om daar het debat aan te gaan. Dat geldt overigens niet alleen voor ons maar ook voor de andere partijen.”
Foto boven: Bram Heijstek is het mikpunt van bedreigingen door Kudelstaartse jongeren.
Foto onder: Een van de bakstenen met dreigbrief omwikkeld die Bram Heijstek bij zijn voordeur vond.
Foto's Arjen Vos (AV)
72