Groen of sloopzone? Onrust in Aalsmeer-Oost

Boosheid, verontwaardiging, onbegrip en ook wel mededogen met wethouder Jop Kluis die afgelopen maandag voor een aantal bewoners van de Oosteinderweg moest zien uit te leggen waarom noch plan 1, noch plan 2 het had gehaald om de Sloopzone in een aantrekkelijk stukje Aalsmeer/Oost te veranderen. “We zijn eigenlijk hier voor niks gekomen. Weer terug bij af,” aldus een boze buurtbewoner.
 
Een flinke opkomst, want na jaren stilte zou er deze maandagavond in The Beach wat duidelijkheid komen over de Sloopzone, inmiddels omgedoopt tot Groenzone.
 
Parkachtig landschap
Een aan het begin van de avond opgewekte Kluis liet aan de hand van beelden de situatie in het betreffende gebied aan de Oosteinderweg zien. Dat behelste het oorspronkelijke idee uit 2011, de situatie in 2014 en de huidige situatie met de de nieuwe toekomstige plannen voor het gebied.
 
Het beladen woord 'Sloopzone' was in de loop der jaren al getransformeerd tot het meer idyllisch klinkende begrip 'Parkachtig landschap'. Het zou verrijzen tussen een deel van de de Oosteinderweg en de Ringvaart. Voor het oorspronkelijke plan was 4,5 miljoen euro beschikbaar, vertelde Kluis, die een arcadische omgeving schetste met stepping stones, bruggetjes, groen, schilderachtige plekjes en meer van dat moois.
 
Helaas voor de plannenmakers… Er kon tussen de gemeente en één van de bewoners/seringenkwekers niet tot overeenstemming worden gekomen. Daarmee was plan 1 van de baan.
 
Kluis vond dat jammer en 'een bedreiging voor Aalsmeer'. De wethouder vroeg zich verder af hoe lang er vanwege een afnemend aantal kwekers nog seringenakkers zouden zijn in dit gebied.
 
Te weinig gecommuniceerd
Opgewekt schetste Kluis daarop het nieuwe plan, doortastend gepresenteerd als Nieuwe Zone. Het plan toonde een spottersplek, een pontje en een uitkijktoren. Het leek idyllisch. Er waren gesprekken gevoerd met onder meer De Bovenlanden, Stichting Leefomgeving Schiphol, The Beach, Provincie Noord-Holland. “Maar,” zo meldde Kluis de verbaasde zaal, “ook dit plan gaat niet door.” Reden: er was door de gemeente te weinig over gecommuniceerd. Een bewoonster gaf duidelijk te kennen dat bepaalde afspraken met de gemeente niet waren nagekomen.
 
Nieuwe visie
Terug naar af, hoewel er nog lichtpuntjes zouden kunnen zijn: 'good old' Nico Borgman, voorzitter Stichting De Bovenlanden, sprak over een nieuwe visie en een aangepast plan. Een seringenkweker uit het voorgaande plan, die destijds niet tot overeenstemming met de gemeente kwam, toonde zich deze avond bereid zich nog eens aan besprekingen met de gemeente te willen wagen.
 
Teleurgesteld
Wethouder Kluis was uiteraard teleurgesteld over de hele gang van zaken.
“Het is gewoon slecht voor Aalsmeer als we niets doen. Er is veel achterstallig onderhoud, kosten twee miljoen om dat op te knappen. Er zijn nu alleen maar verliezers en het gebied gaat teloor.”
 
Dat het die avond nog lang onrustig bleef in Aalsmeer/Oost lag voor de hand.
 
Foto's: wethouder Jop Kluis geeft uitleg, de zaal reageert. Foto's Jaap Maars (zie ook de gallery)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin