Genoeg redenen om te stemmen

Ze zijn weer van stal gehaald: de verkiezingsborden. Immers, over een kleine drie weken mogen we de gang naar de stembus weer maken. Dit keer stemmen we voor de Provinciale Staten. 

Momenteel lijkt het politieke landschap ruiger dan ooit. Gele hesjes, BTW op eerste levensbehoeften omhoog, klimaat-issues, opkomend antisemitisme, klimaatspijbelaars, de Brexit, kinderpardon, energietarieven omhoog, een tekort aan (betaalbare) woningen, te lage salarissen in de publieke sector, elke Nederlander gaat er het komende jaar op ‘vooruit’, partijkartel, nieuwe partij erbij, enzovoorts.

Terug naar de tekentafel
Verkiezingen gaan gepaard met verkiezingsbeloftes, een aantal landelijke partijen hebben het doen van verkiezingsbeloftes verheven tot kunst met een grote K. Het is lastig om daar doorheen te prikken. Het al dan niet naleven van dergelijke beloftes wordt in sterke mate beïnvloed door de uiteindelijke samenstelling van het kabinet, hoewel daar deze verkiezingsronde uiteraard geen sprake van is. Desalniettemin laten de grootste landelijke partijen flink van zich horen in de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten.
 
Er hangt ook nogal wat vanaf. De Provinciale Staten kiezen namelijk de leden van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer lijkt een orgaan van weinig belang, maar is wél de club mensen die de door de Tweede Kamer goedgekeurde wetsvoorstellen, alsnog kan afkeuren en terug kan sturen naar de spreekwoordelijke tekentafel. Om die reden is het van groot belang om op 20 maart, in een stemhokje, politieke kleur te bekennen.
 
Aalsmeer in 2015
Hoe stemde Aalsmeer tijdens de vorige verkiezingen voor de Provinciale Staten, in 2015? Van de toen 22.501 kiesgerechtigden, kwamen er 11.501 opdagen. Dat gaf een opkomst van 51,11 procent (de landelijke opkomst was 47,76 procent). Iets meer dan de helft van de Aalsmeerders vond die verkiezingen dus belangrijk genoeg. In 2015 vielen er 29 blanco stembiljetten in de stembus, en 21 ongeldige. Zie de afbeelding voor de verdeling van de stemmen. VVD, CDA en PVV kwamen als de drie grootste partijen uit de (stem)bus.
 
AalsmeerVandaag zal, als objectieve nieuwssite, op geen enkele manier uw politieke voorkeur of stem proberen te beïnvloeden. De enige boodschap die wij u wensen mee te geven, is dat als u enige invloed wil kunnen uitoefenen op de verkiezingsuitslag, u vooral de gang naar de stembus moet maken. Na 20 maart volgt berichtgeving over hoe Aalsmeer het heeft 'gedaan' dit keer.
 
Tekst Mariëlle Wegman, foto Laurens Niezen
 
(advertentie)

4 reacties

  1. De vorige oproep van de auteur is verwijderd. Kennelijk nog nooit gehoord van het bekende spreekwoord met de ezel.

  2. De stem en de boodschap is van belang
    Mensen laat u stem iets betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin