Gemeenteraad vergadert over buitenruimte en Schiphol

Door: redactie. Donderdag 11 juli 2024 vergadert de gemeenteraad over onder meer het Meerjarenprojectplan Buitenruimte en de strategiebepaling inzake luchthaven Schiphol.

Het doel van het Meerjarenprojectenplan Buitenruimte (MPP) is om de kwaliteit van de openbare ruimte op orde te houden en te verbeteren. Het gaat daarbij volgens de gemeente om het onderhoud, de vernieuwing en de herinrichting van wegen, verlichting, kunstwerken, groen, water, spelen en riolering. Het MPP biedt een doorkijkje naar maatregelen die de komende jaren noodzakelijk en wenselijk zijn, met daarbij een planning en grove financiële doorrekening.

Strategiebepaling Schiphol
Aalsmeer is de enige gemeente in Nederland die overlast ondervindt van in elk geval drie start- en landingsbanen: de Aalsmeerbaan, de Zwanenburglaan en de Kaagbaan. Maar daarnaast kunnen ook de Buitenveldertlaan, de Polderbaan en de Oostbaan zorgen voor geluid in Aalsmeer. Ook het proefdraaien op Schiphol-Oost zorgt voor geluidsoverlast. De overheid is, naar aanleiding van de rechtszaak van de stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV), gesommeerd om de belangen van inwoners voorop te stellen. Met deze strategiebepaling wil de gemeente inzetten op:

Vermindering van geluid

  • Zolang er geen stille(re) vliegtuigen zijn moet het aantal vluchten omlaag;
  • Het aantal vluchten in de nachtelijke uren (23 uur tot 07 uur) moet terug naar nul;
  • Er mag geen verschuiving van vluchten naar de avond plaatsvinden: van 19 uur tot 23 uur is immers de nacht van de kinderen.

Uitstoot

  • Zolang er geen schone(re) vliegtuigen zijn moet het aantal vluchten omlaag.

Grond- en watervervuiling

  • Aalsmeer streeft naar een onderzoek naar de huidige vervuiling met een plan van aanpak om de situatie te verbeteren.

De kern van de voorgestelde strategie is dat gezondheid op de weegschaal van Aalsmeer altijd het zwaarst zal wegen. De gemeenteraad bespreekt donderdagavond de strategiebepaling, evenals het voorstel om 150.000 euro te reserveren om diverse onderzoeken te kunnen (laten) doen.

Meekijken en meer weten?
Iedereen is welkom in de raadzaal om de vergadering bij te wonen. De vergadering start om 20 uur. De volledige agenda inclusief alle bijbehorende stukken zijn te vinden op de website. Hier kan de vergadering live of achteraf bekeken worden.

Wilt u meer informatie over de activiteiten van de gemeenteraad? Volg gemeenteraadaalsmeer op Instagram en/of abonneer u op de digitale nieuwsbrief via griffie@aalsmeer.nl. Deze nieuwsbrief ontvangt u per mail, na afloop van elke raadscyclus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin