‘Gemeenteraad baas van Aalsmeer’

“Het is wat mij betreft nog lang niet bekend genoeg: u bent als raad de baas van Aalsmeer,” zei burgemeester Jobke Vonk gistermiddag tegen de gemeenteraadsleden, de belangstellenden in de volgepakte raadzaal en, over hun hoofden heen, alle Aalsmeerders. Dat gebeurde bij het officiële afscheid van de oude raad. Een van de vertrekkende raadsleden kreeg bij alle lof ook nog een koninklijke onderscheiding, nestor en VVD'er Wim Spaargaren.

Het was een geïnspireerde happening in de raadzaal, met veel lovende woorden en geen enkele dissonant. De tien raadsleden die plaats maken voor nieuw gekozen opvolgers, kregen allen als bijzonder afscheidscadeau een roemer. Geen raadsspeld meer, zoals tot nu toe gebruikelijk, maar een roemer. “Hiermee starten we vandaag een nieuwe en tevens heel oude traditie,” meldde Vonk.

Onnoemelijk belang
De burgemeester doelde erop dat vroeger een roemer, een speciaal, luxueus uitgevoerd wijnglas, werd gegeven bij belangrijke gebeurtenissen. Elk vertrekkend raadslid kreeg een eigen exemplaar, voorzien van het wapen van Aalsmeer en met in de voet ingegraveerd de desbetreffende zittingsperiode.

Vonk wees op de zwaarte en verantwoordelijkheid van de baan. “Werk van onnoemelijk belang,” vond ze, “en vaak verricht in de schaduw van wat het publiek ziet.” De job vraagt het uiterste van raadsleden. Zoals onpartijdigheid tegenover individuele burgers. Volledige inzet, dossierkennis, gedrevenheid, een rechte rug, principes, ethisch handelen, doorzettingsvermogen en ook een goed humeur.

Eigenwijs
Haar woorden waren bij uitstek van toepassing op de altijd goedgeluimde Wim Spaargaren, die, zichtbaar ontroerd, tot lid in de Orde van Oranje-Nassau werd benoemd. De VVD'er was ononderbroken raadslid van 1994 tot nu toe. “Net geen 20 jaar,” preciseerde Vonk. Maar daarvóór was hij al politiek actief, als fractieassistent.

Vonk omschreef Spaargaren als een energiek man en joviaal debater. “Altijd scherp, maar nooit over het randje. Altijd alert, maar nooit eigenwijs.” Toen ze de laatste twee woorden in de mond nam, steeg meteen een flink rumoer op, waarin besloten lag dat Spaargaren nou niet het minst eigenwijze raadslid was.

Blok beton
Behalve Vonk speechten ook de vier fractievoorzitters. VVD'er Robert van Rijn zorgde voor de humoristische noot. “Buigzaam als een blok beton,” luidde zijn kenschets van fractiegenoot Spaargaren, die onder meer ruimtelijke ordening en verkeer & vervoer in zijn portefeuille had.

Volgens hem stond het gelijkheidsprincipe bij de “selfmade man” boven alles. “Dat was heilig voor Wim: gelijke monikken, gelijke kappen,” zei Van Rijn. “Als raadslid was je direct, eerlijk en een open boek. Maar je liet nimmer het achterste van je tong zien en je liet je nooit uit de tent lokken.”

Niet langs zijlijn
Spaargaren was een van de vier raadsleden die de raadzaal definitief de rug toekeren. Partijgenoot Berry Nijmeijer doet dat ook. Zowel de burgemeester als de fractievoorzitter memoreerden dat Nijmeijer (raadslid 2000-2006, 2010-2014, onder meer woordvoerder economie, recreatie en natuurbeheer; wethouder 2006-2010) de politiek instapte uit onvrede met de gang van zaken. “Niet van de zijlijn toekijken, maar je verantwoordelijkheid nemen,” concludeerde Vonk, en dat sprak haar aan. “Een liberaal met pragmatische inslag en een olifantenhuid,” stelde Van Rijn. “Bovenal een doener” met als stelregel “erop af en aanpakken”.

Gisteren was het ook de laatste raadsvergadering van Frits Streijl (AB, woordvoerder WMO, 2008-2014). AB-fractievoorzitter Dick Kuin prees hem om zijn “niet te stuiten inzet voor de mindervalide medemens”, met name de sporters onder hen. “Hij was een baken voor velen,” aldus Kuin.

Finest hour
Voor CDA'er Ton Smit (woordvoerder ruimtelijke ordening en verkeer & vervoer, 2006-2014) zit het er eveneens op. In de ogen van CDA-fractievoorzitter Jaap Overbeek was de vaststelling vorig jaar van het bestemmingsplan arken diens “finest hour“.

De burgemeester stipte aan dat ook, de gisteren afwezige, Martine Hoogma (PACT, woordvoerder wonen en zorg, 2008-2014) de raad vaarwel zegt. Ze is wegens ziekte sinds afgelopen zomer geen actief  raadslid meer en was tijdelijk vervangen. Vonk roemde haar “grote inzet” en zette haar neer als “verbindende factor” in de fractie. “Het is bijzonder spijtig dat we afscheid van Martine hebben moeten nemen,” zei PACT-fractievoorzitter Ronald Fransen.

Bewogen periode
Zonder te dramatiseren somde Fransen op wat PACT in de afgelopen “bewogen” zittingsperiode allemaal was overkomen. Het overlijden van fractieassistent Chris Aertsen en raadslid Joop van Dam en de ziekte van Hoogma. Zelf was hij wegens ziekte een half jaar uit de running geweest en wethouder Ulla Eurich stapte tussentijds op. “Vol goede moed” begon PACT  aan de verkiezingscampagne, maar de respons bij de kiezers “viel tegen”, gezien de score op de verkiezingsdag.

De PACT'er vond het, als “enige overblijver”, zwaar om afscheid te moeten nemen van de rest van de fractie. Dat daaruit Willem Kikkert (door het systeem van voorkeursstemmen) verdwijnt, noemde Vonk eerder op de bijeenkomst al de grootste verrassing. “Willem, ik zal je missen. Ik hoop op een wonder,” zei Fransen op zijn beurt.

Besmette grond
In korte persoonlijke afscheidswoordjes spraken de meesten van “mooi en inspirerend werk” als raadslid. Ton Smit: “Ik wens de nieuwe raad wijsheid en geduld toe. Soms heb je een lange adem nodig.” Frits Streijl: “Bedenk dat je er niet voor jezelf zit, maar als dienend aan onze burgers.” Nijmeijer: “Raadsleden zijn er voor de burgers en niet andersom.”

Het origineelste uit de hoek kwam de net gelauwerde Spaargaren, die zijn woonomgeving aan de Oosteinderweg betitelde als “een stukje grond dat met politiek besmet is”. Hij lepelde een serie raadsleden en wethouders op die op “1432 AT” wonen of woonden, onder wie Jan Koster, Maarten Piet, Jan Piet, Piet Been, Barbara Boom en Piet Boom. En natuurlijk hijzelf. “Het was mijn lot,” zei Spaargaren met een glimlach. “Ik heb het met veel plezier gedaan en ben blij dat ik deel heb mogen uitmaken van deze gemeenteraad.”

Tijdelijk weg
Van degenen van wie afscheid werd genomen, zitten er drie nog op de wip voor een nieuwe raadsperiode. Dat zijn Ines van der Boon (CDA), Danny Tol (AB) en Jelle Buisma (PACT). Mogelijk kunnen zij over enige tijd de plaats innemen van een nieuw fractielid dat tot wethouder promoveert. Voor de PACT'ers Kikkert en Harry Stokman ligt dat anders. Stokman wil op bescheiden wijze bij het fractiewerk betrokken blijven, maar Kikkert verlaat naar eigen zeggen de politiek.

Niet alleen voor tien raadsleden viel, al dan niet tijdelijk, het doek, ook voor drie fractieassistenten was dit een laatste optreden. Martien Maarse (CDA) komt helemaal niet meer terug. Maar Jop Kluis (AB) en Jan Bouwmeester (VVD) nemen donderdagavond meteen zitting in de nieuwe gemeenteraad.

Foto's: (boven) Wim Spaargaren met zijn kersverse koninklijke onderscheiding, naast burgermeester Jobke Vonk; (midden) de roemer als nieuwe traditie voor vertrekkende raadsleden; (onder) een aantal vertrekkers, v.l.n.r. fractieassistent Martien Maarse en de raadsleden Harry Stokman, Frits Streijl, Berry Nijmeijer, Spaargaren en Ton Smit. (foto's Arjen Vos)


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin