Geluidweerbericht nog niet optimaal

Minister Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga van Infrastructuur en Waterstaat heeft afgelopen maandag de app 'OmgevingsinfoSchiphol' gelanceerd. Met deze app kunnen omwonenden van Schiphol via smartphone, tablet of computer informatie over het actuele vliegverkeer rond Schiphol raadplegen. De app is te downloaden via www.omgevingsinfoschiphol.nl

Met de app kunnen omwonenden van Schiphol nu informatie opvragen over het vliegverkeer op een specifieke locatie, zoals de eigen woonplek. Daarnaast is het ook mogelijk het aantal vliegtuigen dat overvliegt en de gemiddelde vlieghoogte van vliegtuigen op die specifieke locatie te vinden. De app is tot stand gekomen door samenwerking tussen bewoners, bestuurders, luchtvaartsector en het Rijk in de Omgevingsraad Schiphol.

Het is het resultaat van de afspraak tussen deze partijen om informatievoorziening en dienstverlening voor omwonenden van Schiphol te bundelen en samen te brengen op één plek. Dit onderdeel van de app toont ook informatie over individuele vluchten, zoals de gevolgde luchtverkeersweg, actuele vlieghoogte en vliegsnelheid, details over de vliegtuigen, de bestemming van het vliegtuig en informatie over de luchtvaartmaatschappij.

Scherm spoort niet met werkelijkheid
Als rechtgeaarde Aalsmeerder heeft uw verslaggever natuurlijk getest of de situatie die op het scherm wordt weergegeven ook die van de actuele werkelijkheid is. Dat is voordeel dat bewoners van Aalsmeer als dichtstbijzijnde buren van de luchthaven nu eenmaal hebben. Er is te zien of de werkelijkheid op het scherm spoort met de werkelijkheid buiten. Dat lijkt dus niet het geval. Althans niet als het gaat om 'real time' weergave.

Zowel de vliegtuigen die van de Kaagbaan als van de Aalsmeerbaan gebruik maken, bevinden zich op het scherm op een andere positie dan buiten waar te nemen is. Misschien dat er bijvoorbeeld uit veiligheidsoverwegingen, een vertraging van een paar minuten op zit. Het heeft ongetwijfeld een reden. Ook onder de Zwanenburgbaan blijkt wat er op het scherm te zien valt in het geheel niet te kloppen met de werkelijkheid buiten. Het kan minuten verschillen met de werkelijkheid.

Een ander hiaat is dat bij doorklikken, de informatie rondom de vliegtuigen niet optimaal wordt weer gegeven.

Geen vertrouwen
Ondertussen zeggen acht gemeenten uit de regio geen vertrouwen te hebben in de Milieu Effect Rapportage die Schiphol in september uitgebracht. Er staat in dat Schiphol zou voldoen aan de wettelijk gestelde eisen en er dus een basis is voor verdere ontwikkeling van de luchthaven. Wethouder Wethouder Hans Bouma van Uithoorn zegt dat als Uithoorn niks merkt van vermiderd vlieglawaai, de cijfers ook niet kunnen deugen. Een weerbericht dat klopt en dat rekening houdt met de beleving van omwonenden stelt zo nog heel wat eisen.

Piet Paulusma
Als opmaat voor dit zogeheten geluidsweerbericht wordt nu in de Omgevingsraad Schiphol, waar Aalsmeer ook in zit, besproken hoe geluidmetingen en verwachtingen over vliegverkeer en daarmee over vlieglawaai op deze nieuwe app een plaatsje kunnen krijgen. Bewoners van Aalsmeer en omstreken krijgen hiermee de mogelijkheid om te kijken of de herrie die ze ervaren ook daadwerkelijk is voorspeld. Andersom kan natuurlijk ook.

Het wachten nu is op de Piet Paulusma van het vliegweerverkeer…

Tekst Jan Daalman, foto's: stills van de app 

(advertentie)

Eén reactie

  1. hieruit blijkt maar weer dat niet SCHIPHOL, maar het RIJK de mensen op het verkeerde been zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel