‘Foute’ iepen langs Poel gekapt

De gemeente heeft de 19 iepen aan de Kudelstaartseweg gekapt. Ze stonden langs het fietspad tussen de Zwarteweg en de Beethovenlaan. Directe aanleiding voor de rigoureuze gemeentelijke actie waren twee omgewaaide iepen, waarvoor de zware storm van 28 oktober te veel was geweest. Ook waren er zes bomen door de storm scheef 'gezet'. De kosten voor de kap- en nevenwerkzaamheden bedroegen ongeveer 3000 euro. Of de bomen vervangen worden door nieuwe, is onzeker.

Dat blijkt uit de antwoorden van B&W op schriftelijke vragen van Aalsmeerse Belangen (AB). De fractie had het idee dat het probleem verholpen zou zijn met het rechtzetten en stutten van de geteisterde bomen. “Tot onze stomme verbazing en groot ongeloof zijn de bomen gekapt.” Hoe zit dat precies, was de vraag van AB aan wethouder Ad Verburg.

Volgens de wethouder, die donderdag schriftelijk reageerde, vormden de bomen “geen direct gevaar” voor de woningen onderaan de dijk en evenmin voor het verkeer. Doorslaggevend argument om tot kappen over te gaan waren de veiligheid van de dijk zelf en de geringe vitaliteit van de rij iepen.

Kwetsbare dijk
De negentien bomen zijn zo'n tien jaar geleden geplant. Hun groei blijkt achtergebleven te zijn en de wortels hebben zich niet goed kunnen verankeren. Achteraf bezien zijn iepen “niet de beste keus” geweest.

Bovendien is “het dijktalud kwetsbaar”, aldus de wethouder. Dat wordt zo beoordeeld door de waterschappen, die alerter zijn geworden sinds calamiteiten zoals de dijkdoorbraak in Wilnis enkele jaren geleden. Bomen trekken vooral in droge zomers vocht weg uit de dijk, tegen de zin van de waterschappen. Omwaaiende bomen kunnen de dijk beschadigen en de veiligheid van het verkeer in gevaar brengen.

Geen plannen
Van nieuwe bomen op de dijk langs de Kudelstaartseweg is het Hoogheemraadschap Rijnland vooralsnog niet gecharmeerd. De bedoeling van B&W is wel weer iets te doen aan de groene ambiance van de Westeinderroute aldaar. Maar er zijn nog geen concrete plannen.

Met de beantwoording kon AB goed leven, zo meldde fractievoorzitter Dick Kuin donderdagavond in de beraadsvergadering.

Op de foto (van Arjen Vos) een van de omgewaaide iepen op 28 oktober toen het zwaar stormde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin