Fietsend op campagne voor gezonde leefomgeving

Van Hilversum, via Amsterdam en Hoorn naar Texel en via Den Helder, Alkmaar en Haarlem naar Aalsmeer om te eindigen in Amstelveen. Vier dagen fietsend campagne voeren was een flinke uitdaging voor Marieke van Duijn. Maar de nummer twee op de PvdA-lijst van de Provinciale Statenverkiezingen vond het dubbel en dwars de moeite waard.

Achter haar fiets sleepte Van Duijn een aanhanger mee waarop een apparaat voortdurend de luchtkwaliteit in de gaten hield. Van Duijn heeft als doel de provincie duurzamer en gezonder te maken. Door globaal de luchtkwaliteit in kaart te brengen, kan ze zien waar de schoen het meeste wringt.
 
Niet heel gezond
Hoewel de metingen halverwege deze week nog niet allemaal verwerkt zijn, kan er volgens Van Duijn al wel vastgesteld worden dat de luchtkwaliteit in de omgeving van Aalsmeer en Schiphol niet heel gezond is.
 
“Het is belangrijk dat er meer aandacht voor komt, dat er op meer plekken gemeten wordt en dat de gegevens gedeeld en besproken worden met de bevolking. Zo kunnen we bepalen welke maatregelen we moeten nemen voor een gezondere leefomgeving,” aldus Van Duijn.
 
Tegenwind
Dat het in het vlakke Noord-Holland behoorlijk winderig kan zijn, heeft Van Duijn gemerkt. Misschien was het de goden verzoeken door onder de naam ‘Frisse Windtour’ haar tocht te maken. Vrijwel elke dag had de Kudelstaartse politica met tegenwind te maken. Toen het ook nog een dag flink regende, scheelde het niet veel of ze was in de volgauto gestapt. Ze bleef echter volhouden en heeft de tocht volbracht.
 
Door PvdA-minister Ronald Plasterk uitgewuifd in Hilversum, vertrok ze woensdag voor haar marathon. Zaterdag rond het middaguur kwam ze aan in Aalsmeer voor een lunchpauze in de watertoren met een tiental sympathisanten aan wie ze verslag deed.
 
Voor de show
“Elke dag had ik wel meefietsers met wie ik in gesprek raakte over wat er allemaal in de regio speelt. Overal waar je langsfietst hebben mensen wel een verhaal te vertellen. Die gesprekken gaven me energie om verder te gaan.”
 
Bijzonder vond Van Duijn de ontmoeting met een man die dacht dat ze het allemaal voor de show deed. “Straks als je uit beeld van het publiek bent, stap je gewoon in de bus en ga je ergens anders weer een stukje fietsen…“
   
Fietssnelwegen
De politica heeft voortdurend de luchtkwaliteit gemeten. Haar eerste conclusie was dat de lucht op Texel verreweg het schoonste is. Ook dat wanneer je in de auto zit, je minder fijnstof binnen krijgt dan wanneer je fietst.
 
“Maar fietsend ben je desondanks toch gezonder bezig,” aldus Van Duijn. Ze gaat zich in de provinciale politiek hard maken voor fietssnelwegen en wil vanwege de luchtkwaliteit af van fietspaden direct langs autowegen.
 
Na de lunch vertrok het groepje fietsers met frisse tegenwind richting Amstelveen, het eindpunt van de fietsvierdaagse.
 
Foto's: (van boven naar beneden) Marieke van Duijn brengt verslag uit tijdens de lunchpauze in de watertoren; de groep met aanhangers is klaar voor het restant van de fietstocht; met wind tegen langs de oevers van de Westeinderplassen. (foto's Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel