Eigen Haard schoffeert, oudere, huurders – opnieuw

Waar de wooncorporatie zich eind 2011 bij het Rooie Dorp de woede op de hals haalde van bewoners en gemeente, ging Eigen Haard deze week in de Stommeer opnieuw grof in de fout. Wethouder Tom Verlaan (CDA) van wonen had er vannacht op de raadsvergadering geen goed woord voor over.

Bij het Rooie Dorp loog Eigen Haard bewoners en gemeente ronduit voor. Bij de huurders van haar complexen aan de Violenweg/Freesialaan, Spoorlaan en Seringenpark komt de corporatie opeens met een eigen toekomstplaatje voor de verouderde woningen op de proppen: sloop en nieuwbouw. Gevalletje van voor je beurt spreken.

Onzorgvuldig
Verlaan was nog net niet zo woedend als wethouder Ulla Eurich drieënhalf jaar geleden. Maar hij was helder. “Het is buitengewoon onzorgvuldig dat Eigen Haard op deze wijze de discussie is ingegaan,” zei hij, doelend op eigen voorkeurscenario's die de corporatie vorige week dinsdag aan een groep bewoners presenteerde.

Komende maandag zit de wethouder met Eigen Haard om de tafel en zal hij zijn “diepe verontwaardiging” uitspreken over de blunder van de corporatie. “Mijn mening is dat je uitgerekend van een sociale woningcorporatie mag verwachten dat die op een andere manier omgaat met bewoners.”

Grote onrust
De ideeën van Eigen Haard hebben in een week tijd volgens AB-raadslid Frits Nisters geleid tot “grote onrust” onder bewoners van de Stommeer. In een ingelast vragenkwartiertje vroeg hij de wethouder vannacht om nadere uitleg over de precieze stand van zaken rond de complexen. De gisteren door B&W verstuurde raadsbrief over de actuele kwestie was hem niet duidelijk genoeg.

Ja, de wethouder was op de hoogte van de bijeenkomst op 23 juni van de klankbordgroep (Eigen Haard zelf noemde het overigens weinig zorgvuldig 'Bewonersavond Stommeer'). “Zij het in een vrij laat stadium.”

Alles is open
Ja, de wethouder wist van sloopplannen. Maar, zo benadrukte hij, slopen was slechts één van de opties die er liggen. In feite ligt alles nog open, er is helemaal niets besloten. Doordat Eigen Haard die avond een andere suggestie wekte, was Verlaan “redelijk geirriteerd” geraakt.

Want die voortvarendheid van de corporatie had de onrust veroorzaakt. Onrust die “zeker bij bewoners in de Spoorlaan” voorkomen had moeten worden. De gemiddelde leeftijd in het betreffende, eerste gedeelte van de straat is volgens Verlaan 75 jaar en de oudste zou 92 zijn. De meesten wonen er al veertig, vijftig jaar.

Niet op hoogte
Ja, de wethouder gaat “zeker zelf actief richting bewoners laten weten hoe wij in die discussie staan”. Anders gezegd, het staat allerminst vast dat er huizen gesloopt gaan worden.

Nee, bekende de wethouder op een aanvullende vraag van PACT'er Rik Rolleman. Verlaan was “niet op de hoogte” van de plannen, waaronder de voorkeur voor slopen, van Eigen Haard. Een vraag van Bram Heijstek (HAC) over een terugkeergarantie van bewoners noemde hij “prematuur”. “Laten we eerst maar eens zien dat de mensen eerst voorlopig gewoon in hun huis kunnen blijven wonen.”

Meer perspectief
Bij de plannen van Eigen Haard gaat het om in totaal 185 huizen die ze in bezit heeft. Het zijn woningen in het Seringenpark (45 stuks), Freesialaan/Violenweg (80), Spoorlaan (17), Hadleystraat (24) en Azaleastraat/Clematisstraat (19) die minimaal een halve eeuw oud zijn. Relatief het beste komen de Hadleystraat en Azaleastraat/Clematisstraat er af. Daar ziet de corporatie nog wel een tijdje perspectief in.

Bij de Seringenparkhuisjes en in de Spoorlaan ziet Eigen Haard slopen als beste oplossing en vervolgens nieuwbouw. De huizen daar zijn verouderd, slecht geïsoleerd en hokkerig en beschikken over gedateerde mechanische installaties. De woningen aan Freesialaan/Violenweg zouden over vijf jaar gefaseerd gesloopt moeten worden. Tenminste als het aan Eigen Haard, die bijna monopolist in huizenverhuur in Aalsmeer is, ligt.

Foto's: (van bovenaf) tweemaal Spoorlaan, Violenweg en Seringenpark. (foto's Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel