Drie nieuwjaarsspeeches, drie burgemeesters

Twee jaar geleden met nieuwjaar speechte Pieter Litjens er voor het laatst. Vorig jaar was het de enige beurt van Theo van Eijk. Maandag was het op de nieuwjaarsreceptie in de burgerzaal de vuurdoop voor Jobke Vonk. Drie burgemeesters op rij in een nieuw jaar! Wie wordt nummer vier in januari 2015? Dat zal Jobke Vonk zijn, naar alle waarschijnlijkheid.

Niet dat de ruim tweehonderd belangstellenden maandagavond een sprankelend optreden van haar zagen. Ze las vrij stijfjes voor van het papier dat ze voor zich had. Ze keek haar publiek slechts een enkele keer aan, mogelijk nerveus om de draad kwijt te raken. En versprekingen? Die maakt iedereen. Al vallen ze bij een burgemeester doorgaans eerder op.

Prachtig nummer
Inhoudelijk ging ze twee kanten op, met als omlijsting het door haar geciteerde “prachtige nummer” And so this is Christmas van John Lennon. De zwarte bladzijde waren de Kudelstaartse vandalen met oud en nieuw (zie artikel hierboven). De zonnige kant wilde de burgemeester aan het begin van het jaar echter ook graag door laten schemeren, en uitvoerig.

Historisch noemde ze de verwezenlijking van de ambtelijke fusie met Amstelveen. De Aalsmeerse ambtenaren werden per 1 januari 2013 Amstelveense ambtenaren en er kwam op 7 januari een gezamenlijk callcenter. “Een stap vooruit voor het zekerstellen van een zelfstandig Aalsmeer, dat wordt bestuurd door eigen Aalsmeerse gemeenteraadsleden en eigen Aalsmeerse wethouders.” Volgens haar heeft de samenwerking Aalsmeer sterker gemaakt.

Bewegwijzering N201
Blij was ze met de nieuwe N201. “Aan de bewegwijzering, zo heb ik zelf ook gemerkt, kan nog wel wat worden verbeterd,” vond Vonk. “Want Aalsmeer-Centrum en de mooie Westeinder verdienen echt een plekje op de blauwe borden.” Die wens heeft ze inmiddels bij de provincie neergelegd.

In haar ogen is de veiligheid op de N196 sterk verbeterd. De verwijdering van de 'groene golf' en de verlaging van de snelheid naar 50 km zijn volgens haar mijlpalen. Met dank aan de, na het zware ongeluk opgerichte, actiegroep, die “echt iets voor elkaar kreeg”. Straks wordt de Burgemeester Kasteleinweg “een oase van rust” en wordt “het dorp weer één”.

Trots op gemeente
Als positief bestempelde Vonk verder de enorme lokale animo voor vrijwilligerswerk. “Bijna iedereen is wel ergens actief of zet zich voor een ander in. Onder andere daarom is Aalsmeer een dorp om trots op te zijn.” In dat verband prees ze de onlangs gelanceerde online marktplaats voor onderlinge hulp, www.zorgvoorelkaar.com.

Zo zijn er voor haar nog meer dingen om mee te pronken, zoals de buurtbemiddeling via BeterBuren en de “actieve deelname aan het dorpsleven door eigen ondernemers”. Ook keek de burgemeester uit naar de “feestdag der democratie”. Daarmee doelde ze op de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. “Keuze genoeg” in Aalsmeer, stelde ze vast, met vijf deelnemende partijen. “Er valt dus wat te kiezen in onze mooie gemeente.”

Appartement in Dorp
Tussen de regels door vertelde ze dat ze zich “zeer binnenkort” in Aalsmeer vestigt. Het huis is al gekocht, zei Jobke Vonk. Ze verklapte in haar nieuwjaarsspeech echter alsnog niet in het openbaar waar ze heen gaat. Navraag leert dat ze dit voorjaar in een appartement in Aalsmeer-Dorp gaat wonen.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin