Door: redactie. Waar doorgewinterde politici stellig zullen beweren dat democratie geen spelletje is, ervaren kinderen van de plaatselijke basisscholen dat heel anders. Gedurende de maand april bezoeken in totaal 150 leerlingen van groepen 7 en 8 van Antoniusschool, IKC Triade en De Brug het raadhuis, bouwen hun eigen stad en beslissen samen hoe die stad eruit zal zien.
De gemeente geeft aan het belangrijk te vinden dat mensen al jong in aanraking komen met hoe de samenleving werkt, hoe de (politieke) beslissingen genomen worden en hoe je zelf invloed kunt hebben op je eigen leefomgeving. Speciaal voor de basisschooljeugd is het spel Democracity ontwikkeld. Als gemeenteraad van hun verzonnen stad bepalen zij welke gebouwen en voorzieningen er in de stad moeten komen. Ook richten zij een politieke partij op, schrijven een partijprogramma en bedenken een slogan. Zij presenteren hun plannen aan de groep en leren tijdens het spel dat het belangrijk is te overleggen en te overtuigen. Leerpunten zijn een duidelijke presentatie en goede argumenten. Een belangrijke les is ook dat overeenstemming en een meerderheid nodig zijn om in een democratische samenleving iets voor elkaar te krijgen.
Enthousiaste leerlingen
Raadsleden Greta Holtrop (Absoluut Aalsmeer), Eppo Buskermolen (CDA), Marjanne Vleghaar (VVD) en Marion Geisler (D66) hielpen de kinderen op weg. Het begin is vaak aarzelend maar aan het einde van het programma zijn bijna alle kinderen enthousiast. Sommige kinderen geven zelfs aan in een kinder- of jongerenraad te willen.
Opvallend is volgens de gemeente het oog van de kinderen voor algemene belangen, zoals sport en bewegen, duurzaamheid, voldoende groen, goede gezondheidszorg en goede scholen. Ook zeggen veel kinderen dat het belangrijk is dat kinderen uit gezinnen met minder geld kunnen meedoen. Daarnaast hebben de groepen aandacht voor veiligheid en voldoende werk.
Moeilijkere versie
Het spel is nog niet klaar. Ook voor de komende maanden hebben scholen zich aangemeld. De gemeente geeft graag alle kinderen uit Kudelstaart en Aalsmeer de kans dit spel te spelen en zo kennis te maken met de politiek. Voor klassen die het spel al een keer gedaan hebben, is er een moeilijkere versie. Scholen die belangstelling hebben om met de groepen 7 en/0f 8 het democratiespel te spelen kunnen mailen met de griffie een afspraak maken.