D66 wijst coalitie over links van de hand

Sybrand de Vries (r) en Dick Kuin tijdens een debat (foto archief AV/Jaap Maars)

Door: Klaas Leegwater. D66, dat met drie zetels een sleutelpositie heeft bij de onderhandelingen over een nieuw Aalsmeers college, zal niet in een coalitie gaan zitten met een kleine meerderheid. Dat zegt fractieleider Sybrand de Vries. Daarmee wordt een college over (midden) links met Absoluut Aalsmeer, D66, GroenLinks en PvdA onhaalbaar. De Vries is wel van mening dat Absoluut Aalsmeer als grootste partij deel moet gaan uitmaken van een nieuw college.  

De gesprekken over een nieuwe coalitie zijn in volle gang. Sinds de uitslag bijna twee weken geleden van de gemeenteraadsverkiezingen voert de grootste partij (in het aantal stemmen) Absoluut Aalsmeer als initiatiefnemer verkennende gesprekken met de andere partijen. Over het verloop en voortgang wil fractieleider Dick Kuin weinig zeggen.

“We zijn met alle partijen in gesprek en de sfeer is goed,” is bijna het enige wat verkenner Kuin laat optekenen, “ik wil mij houden aan de afspraak dat alles wat we bespreken nog niet naar buiten komt. Ik verwacht nog deze week met een voorlopige conclusie te komen.” Vervolgstap is het aanstellen van een informateur die de onderhandelingen van een coalitie begeleidt. Wordt dat Kuin? “Als het gaat zoals ik het wil ligt dat wel in de lijn der verwachting.”

Te mager
Welke coalitie gaat het worden? Het ligt voor de hand dat Kuin in eerste instantie een college over links (AA-D66-GL-PvdA) in gedachten had, met twaalf zetels een krappe meerderheid. “Zo’n coalitie gaat er wat ons betreft niet komen, een verhouding van 12-11 is te mager,” zegt D66-fractieleider Sybrand de Vries, “Wel vinden wij dat elk geval AA als winnaar van de verkiezingen in het college moet komen. En natuurlijk zouden wij daar graag deel van uitmaken om onze speerpunten als de energietransitie en de woonagenda te verwezenlijken.” 

De insteek van D66, gegroeid van twee naar drie zetels, betekent dat CDA of VVD bij het nieuwe college betrokken zal worden. Welke partij heeft de voorkeur van De Vries? “Zover zijn we nog niet. Laat eerst Kuin zijn verkenning afmaken en zijn conclusies op papier zetten,” aldus de fractieleider van D66 die opteert voor een breed raadsakkoord op hoofdlijnen. “Ik vind dat dit de laatste vier jaar goed gewerkt heeft.”

Geen geheim
CDA en VVD, die een meerderheid hadden in het college (veertien zetels), hebben er nooit een geheim van gemaakt graag met elkaar verder te willen. “We willen ons karwei afmaken,” was in de weken voor de verkiezingen het statement van wethouders Bart Kabout (CDA) en Robert van Rijn (VVD). Met nu elf zetels kunnen beide partijen alleen met minimaal een derde partij een coalitie vormen. Is D66, met de mogelijkheid dat de verkenning van Kuin stukloopt, al het hof gemaakt door CDA/VVD? De Vries: “Nee, nog niets van gemerkt. En dat vind ik ook netjes, vooraf afspraken maken achter de schermen tussen partijen over een eventuele coalitie is ongepast. Laten we nu eerst afwachten wat de conclusies zijn van Dick Kuin.”

Lees vorig bericht

Pierre’s Pennenstreken: Troostmuziek helpt

Lees volgend bericht

Bewoners blij met hun smartwoning


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *