CDA en PACT waren eindelijk weer eens dikke maatjes. Ze vonden elkaar afgelopen donderdag bij de feestweekdiscussie in de raadscommissie Maatschappij en Bestuur. “Alles afwegend als CDA vinden we dat de feestweek op het Praamplein thuishoort. Zwaarwegende redenen om hem daar níét te houden zijn er niet,” stelde woordvoerder Eppo Buskermolen ferm vast. Daarmee schaarde hij zich zonder reserve achter het standpunt van B&W, dat, als basis voor het debat, volmondig gekozen had voor de huidige feestweeklocatie.
“Het is ondenkbaar dat de feestweek en de pramenrace er niet meer zouden zijn,” deed de CDA'er er nog een schepje bovenop. Zijn fractie had de alternatieven bekeken, maar de conclusie was onontkoombaar. De feestweek inperken is “ondenkbaar” en verplaatsing is geen optie. “Het is een feest voor iedereen,” en dat kan in CDA-ogen alleen maar op het Praamplein.
Uniek karakter
PACT'er Ronald Fransen was het “helemaal” met Buskermolen eens. De tegenstribbelaars, winkeliers in het dorp voorop, werden door hem terechtgewezen. “Het Praamplein is niet van de ondernemers. Het Praamplein is van alle Aalsmeerders. Het is met Aalsmeers geld aangelegd,” stelde Fransen.
“Het unieke karakter” met alle bijbehorende evenementen is “gebonden aan die locatie”. Volgens de PACT'er zijn de vervelende bijverschijnselen “het offer dat je met elkaar brengt” om er iets moois van te maken. Hij doelde op minder parkeerplaatsen, minder winkelomzet en geluidsoverlast.
Dubbel gevoel
Lastiger parkeren en omzetafname waren voor de VVD de voornaamste reden om er “dubbel” in te staan. “Tegen de feestweek zeggen we: ja. Tegen het Praamplein: misschien,” verwoordde Marjanne Vleghaar het liberale standpunt.
“De middenstand lijdt soms ongeveer 50% omzetschade. Ze klagen, maar doen dat beperkt. Want ze willen niet in de krant als klagers.” Ze bepleitte een gesprek om wellicht aan bezwaren van de winkeliers tegemoet te kunnen komen. “Een gesprek om een serieuze oplossingsrichting te zoeken. We willen de ondernemers niet in de kou laten staan.”
Bruisend dorp
Dat wilde HAC'er Bram Heijstek evenmin (er was “respectloos” met de winkeliers omgegaan), maar hij zag voor de feesttent geen andere plek. “Hoe vervelend het voor ondernemers is, een goed alternatief is er niet.”
Buskermolen had trouwens ook best “begrip” voor de winkeliers. Maar hij vond dat ze niet alleen maar schade opliepen. “De feestweek geeft ook iets terug aan de winkeliers: een bruisend dorp.”
Onverstandig
Als enige fractie hield AB zich op 9 april op de vlakte. Fractievoorzitter Helma Persoon vroeg zich hardop af of de discussie over de locatie van de feesttent niet te vroeg kwam omdat het thuishoorde in een brede bespreking van het evenementenbeleid.
Wethouder Gertjan van der Hoeven (AB) was het niet met zijn partijgenote eens. “Of de feestweek op het Praamplein moet, is een discussie op zichzelf.” Overleg over het eventuele verhalen van schade, waar Vleghaar tussen de regels door om vroeg, noemde hij “onverstandig”. “In een samenleving leef je samen en soms is er dan overlast.” Bovendien, voegde hij eraan toe, bestaat de feestweek al een tijdje.
Scherpe randjes
De wethouder beloofde te bezien of de “scherpe randjes” van de overlast weggeslepen kunnen worden. “De pijn verzachten,” zo omschreef hij het. Hij gaf de winkeliers, voor wie het twaalf dagen vrijhouden van het Praamplein een doorn in het oog is, weinig hoop. “Verkorten is niet of nauwelijks mogelijk.” Voor het parkeren zijn “voldoende alternatieven”.
Mogelijke andere locaties voor de feesttent schieten om meerdere redenen te kort. De Crown Studio's, The Beach, een evenemententerrein aan de Zwarteweg tegenover de brandweerkazerne: allemaal geen optie. Dat was de wethouder gebleken na “serieus” onderzoek.
Van der Hoeven was donderdag net zo lyrisch als Buskermolen en Fransen. “De maatschappelijke waarde van de feestweek en de daarmee verbonden activiteiten is zo groot en zo ontzettend bepalend voor de identiteit van Aalsmeer, dat we ons geen Aalsmeer kunnen voorstellen zonder die evenementen.”
Impact zeer groot
In soortgelijke bewoordingen hadden vier insprekers zich uitgelaten aan het begin van het debat van vijf kwartier. Dat waren voorzitter René Martijn van Feestweek Aalsmeer (hij had zijn pet van AB-raadslid afgezet), Joost de Vries van pramenraceorganisator SPIE, Bastiaan Hulsbos van de 1400 personen trekkende Tentdienst en Dirk Box van de stichting Dag van je Leven, die in de tent jaarlijks een feestdag voor verstandelijk gehandicapten organiseert.
Martijn onderstreepte dat de feestweek bedoeld is “voor álle inwoners van Aalsmeer”. “Iedereen moet er een plekje kunnen vinden.” De “maatschappelijke impact” is “zeer groot”, aldus Martijn, wijzend op de “ongeveer tienduizend unieke bezoekers”. De Vries noemde het Praamplein “uniek”. “Er is geen andere locatie aan het water die groot en veilig genoeg is.”
Behoorlijk zat
Kritischer waren de woorden van Ed Kriek van ondernemersorganisatie Meer Aalsmeer en winkelier Nico Dames. Kriek zwaaide de feestweek alle lof toe, maar zag “ook nadelen”. Volgens hem is de belangrijkste de omzetderving voor winkeliers. Bij sommigen gaat het om enkele tientjes, bij anderen om duizenden euro's of meer. Albert Heijn mist “meer dan 100.000 euro” aan omzet, wist Kriek te melden.
De winkeliersorganisatie had de omzetperikelen jaar in jaar uit ter sprake gebracht, maar de pogingen tot verbetering hadden “niet bijster veel opgeleverd”. Hij hekelde het feit dat de gemeente alleen de feestweek- en pramenracebesturen gesproken had, en niet de ondernemers.
Kriek en de zijnen waren de hele discussie rond de feestweeklocatie “behoorlijk zat”. Toch vroeg hij onder meer nog om inkorting van de feestweek en het meenemen van omzetderving als “serieus argument” in de gesprekken.
Ondemocratisch
Ook doorgewinterd gemeentecriticaster Nico Dames vond de feestweek “geweldig”. Maar het Praamplein moet feesttentvrij zijn, aangezien winkeliers de dupe zijn van wegblijvende klanten. Voor “meer dan 90% van de Aalsmeerse middenstand”, zo stelde hij, is de feestweek een verliespost.
Waar de wethouder alternatieve locaties als ongeschikt beoordeelde, noemde Dames ze juist geschikt. Hij meende dat de gemeente “partijdig, vertragend en ondemocratisch” te werk gaat in zijn feestweekbemoeienissen.
Vervolgdebat
Er komt een vervolg op het debat van vorige week. Commissievoorzitter Wilma Scheltema (PACT) zei dat er “geen haast” is geboden omdat de vergunningen voor de komende editie in september al rond zijn. Of het debat wordt voortgezet op de komende commissievergadering van 13 mei of op een later tijdstip, is nog niet bepaald. Volgende keer zal duidelijk worden hoe de hazen in de gemeenteraad lopen en of alle fracties de opvatting van B&W delen dat het Praamplein ook in de toekomst de vaste locatie van Feestweek Aalsmeer blijft.
AB wil in elk geval nog zijn zegje doen over de kwestie. Ook de VVD-fractie zal in debat willen. Buskermolen had in elk geval “geen behoefte” er nog verder over te praten. Het CDA-standpunt is onwrikbaar. Dat nam niet weg dat Buskermolen nog een “oproep” aan alle partijen deed om “begrip voor elkaar te hebben en de overlast zo beperkt mogelijk te houden”.
Foto's: feestweek 2014 (foto's archief AV)