CDA en AA grote winnaars, HAC verdwijnt

De bekendmaking van de verkiezingen vanavond in de raadskelder van het gemeentehuis gebeurde in blokjes van drie en bleef zodoende spannend tot het einde. Van verschillende kanten steeg er gejuich en applaus op toen burgemeester Nobel voor de ontknoping zorgde. 

Vanuit het CDA-kamp was er vreugde toen bleek dat ze met acht zetels de grootste partij was geworden, bij nieuwkomer Absoluut Aalsmeer vlogen ze elkaar om de hals omdat ze vanuit het niets vier zetels binnen sleepten en vanuit de hele zaal werd geapplaudiseerd toen bekend werd dat HAC te weinig kiezers had voor een nieuwe raadspreriode. De opluchting daarover was duidelijk groot.

Teleurstelling was er bij de VVD die gehoopt had de grootste partij te worden. De teller stokte voor de liberalen echter bij zes zetels waarmee de partij gelijk bleef ten opzichte van de vorige verkiezingen.

Interessant was hoe de uit PACT opgesplitste partijen D66, GroenLinks en PvdA het eraf zouden brengen. Met elkaar haalden ze vijf zetels en dat zou voor PACT een zetel winst betekend hebben. Maar de verdeling zoals die nu was, zorgde vooral bij D66 en PvdA voor treurige gezichten. Twee zetels voor D66, twee voor GroenLinks en slechts één voor de PvdA.

Zie de schema's hieronder voor de voorlopige uitslagen. Later meer over de achtergronden.

Foto's (boven:) vreugde bij het CDA en (onder) bij AA. Foto's Arjen Vos

 

7 reacties

 1. Partijen Aalsmeer Gefeliciteerd met de uitkomst van de verkiezingen .
  En VVD bedankt dat jullie als enige een reactie/opmerking hebben gegeven op onze e- mail in de drukte rondom deze verkiezingen .
  Relevant of niet altijd goed dat je gehoord wordt .

 2. Natuurlijk heel zuur voor de heer Lookman dat er voor zijn favoriet deze keer geen plek meer is in de gemeenteraad. Zijn analyse van de verkiezingsuitslag geeft echter een duidelijk beeld van zijn politieke inzicht.

 3. Jij hebt inderdaad ook weinig verstand van politiek Rob. Jij bent toch de persoon die voor mijn bureau zat te janken vroeger?
  De helft van de door jou aanbeden coalitie is in rook opgegaan. De andere helft vindt geen coalitiepartner.

 4. Als men AA als opvolger van AB ziet hoort AA niet bij de “grote winnaars”. AB haalde in 2014 2.993 op 12.299 stemmen (24,3%), AA haalt nu 2.395 op 13.447 stemmen (17,8%). AA haalt 598 stemmen minder dan AB in 2014, 20% minder. AB is dus in feite de grote verliezer, AA kan niet in zijn voetsporen treden.

  De meest voor de hand liggende coalitie is CDA+VVD. De VVD zal wel zo verstandig zijn om daar D66 bij te halen, voor een evenwicht confessioneel-liberaal. Met zo’n coalitie tussen een partij uit de vorige coalitie en twee oppositiepartijen krijgt Aalsmeer een stabiel bestuur. Als er dan ook nog snel een besluit valt over het burgemeesterschap kan Aalsmeer bestuurlijk spijkers met koppen slaan.

 5. ik heb niet veel verstand van politiek en wat voor coalitie het ook moge worden, jouw hetze tegen de coalitie van de afgelopen jaren hebben niet echt geholpen toch?! Soms kun je beter niet reageren.

 6. Zonder vrienden zal het een Pyrrusoverwinning blijken te zijn voor het CDA!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel