B&W zet vanavond in op brede raadssteun Tuinen van Aalsmeer

De eerste keer, op de raadscommissievergadering 9 april, was hij al akkoord met het vernieuwde bouwprogramma van B&W voor de Tuinen van Aalsmeer. Afgelopen dinsdag was Dirk van Willegen het net zo eens met de plotselinge ommezwaai van wethouder Jop Kluis.

De interim-fractievoorzitter van het CDA mocht dan “verrast” zijn door het nieuwe plan, hij vond het “wel een positieve wending” voor een “relatief gering bedrag”. Vanavond praat de gemeenteraad, nu voltallig en in een derde debat, over de Tuinen, een zwaar verliesgevende serie nieuwbouwprojecten van de gemeente.

Amendement op komst
De verwachting is – daar wees alles dinsdag in de ingelaste commissievergadering Ruimte & Economie op – dat de raad de AB-wethouder steunt. Maar wel inclusief een amendement, dat op voorhand al bijna de zegen van de wethouder kreeg omdat het in zijn straatje zal passen. De AB-fractie zou zich op zo'n amendement storten, beloofde fractievoorzitter Helma Persoon.

Zonder omwegen was Kluis er eergisteren op uit om voor vanavond een zo breed mogelijke steun in de raad te verwerven, “uit alle richtingen en niet alleen met de kleine meerderheid”. Met dat laatste doelde hij op steun ook uit de oppositie, hoewel hij die cijfermatig niet nodig heeft. De coalitie telt immers 12 stemmers, de oppositie 11.

Socialehuur-motie
Op de commissievergadering 9 april was er nogal wat verzet tegen de Tuinen-plannen. PACT, VVD en HAC liepen daarbij voorop, maar ook AB had bedenkingen. Cruciaal in het debat was de 30%-socialehuurmotie die de raad begin vorig jaar aannam. Daarin staat dat de gemeente bij bouwprojecten zoveel mogelijk moet streven naar 30% socialehuurwoningen.

In het eerste B&W-voorstel was dat percentage een magere 16%, in het gewijzigde 19%. De move van Kluis om die verhoging te bereiken was het inwisselen van 10 van de 19 beoogde drie-onder-een-kapwoningen voor 23 socialehuur- en socialekoopappartementen. De fracties complimenteerden Kluis met de socialere Tuinen-versie. De meerkosten van € 215.000 vonden ze acceptabel, op de weifelende VVD na. Vanavond het slotdebat.

Structuurvisie Uiterweg
Andere discussie vergende agendapunten op de raadsvergadering zijn de vaststelling van de structuurvisie Uiterweg en de startnotitie voor de bouw van negen luxe woningen op Hornweg 317. Beide onderwerpen zijn op 7 april aan de orde geweest in de commissie Ruimte & Economie en werden daar positief-kritisch ontvangen.

Ook op de agenda het veiligheidsbeleid van Aalsmeer, twee weken geleden besproken in de commissie Maatschappij & Bestuur.

Laatste keer Vonk
Het wordt vanavond de laatste vergadering met burgemeester Jobke Vonk als voorzitter van de raad. Zoals bekend kondigde ze begin deze week aan per 1 mei op te stappen als burgemeester. Ze zal tevens voor het laatst optreden als ceremoniemeester bij een officiële huldiging van een sporter.

Het gaat om Selina Kok die de landstitel in haar klasse won in het twirlen. Kok wordt om 19.45 uur, vóór de start van de raadsvergadering, in het zonnetje gezet in de burgerzaal. Meteen daarna geeft ze er een korte demonstratie.

Openbaar
De, openbare, raadsvergadering in de raadzaal begint om 20.00 uur precies. De verwachte eindtijd is rond de klok van half elf. Iedereen is van harte welkom, op de publieke tribune; dat geldt ook voor de huldiging van Selina Kok in de burgerzaal.

Klik hier voor de agenda en stukken van de raadsvergadering 23 april
● Op Radio Aalsmeer is de vergadering te volgen. Klik op de knop rechtsboven in dit scherm om live te luisteren

Portret: Tuinen-wethouder Jop Kluis. (foto AV-archief)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel