Burgemeester Nobel gunde ieder zijn succesje

Gisteravond was het de laatste keer dat Jeroen Nobel als burgemeester de raadsvergadering voorzat. Ter gelegenheid van dit laatste publieke optreden hield Dick Kuin, als nestor van de Raad, een kleine toespraak.

Hij bracht in herinnering dat het al weer vier geleden is dat Nobel persoonlijk door Remkes, de toenmalige Commissaris van de Koning, naar voren werd geschoven om de politieke arena van Aalsmeer wat op te schonen en te ordenen. De installatie gebeurde in een zucht en een scheet; er werd een cv uitgedeeld, gevraagd of men het er mee eens was, en nog voor het antwoord was gegeven werd hij binnengeleid, de eed afgenomen en was de zaak geklaard. 

Deugden en ondeugden
Kuin gaf aan dat Nobel een gemeenteraad goed kan leiden, dat hij lenig met het reglement van orde om kan gaan, dat hij een groot relativerend vermogen heeft en dat hij een ieder zijn of haar succesje gunt. Naast deze genoemde ‘deugden’ somde hij ook een aantal ‘ondeugden’ op. Zo was Jeroen graag lang en uitvoerig aan het woord en had hij af en toe last van een ‘eigen’ mening. Die werd soms als lastig, maar ook als verrassend ervaren. Het ontbrak hem daarbij niet aan de nodige humor. 

“Er zijn er die Jeroen een kordaat mannetje noemen, een vent die weet waar hij mee bezig is,” sprak Kuin, “zich geen appelen voor citroenen laat verkopen en in de begintijd nogal met zijn ‘eigen promotie’ bezig was. Jeroen was een prima voorbeeld voor bestuurlijk Aalsmeer. Hij wist netelige situaties buiten de publiciteit te houden en het adequaat aan te pakken. 

De rust die nu in de gemeenteraad is neergedaald is voor het overgrote deel aan Jeroen te danken… en niet te vergeten,” aldus Kuin, “ook aan onszelf!”

Als laatste noemde Kuin de grote betrokkenheid van Nobel bij de verbouwing van ’ons’ gemeentehuis. Het was voor hem geen enkele moeite om, samen met collega Kok, even op en neer te rijden naar Hengelo waar men ook bezig is met de renovatie/restauratie van hun gemeentehuis. Een mooi reisje met als hoogtepunt het kopje koffie op een parkeerplaats. De thermoskan kwam uit de achterklep, bekertjes, melk en suiker uit een mandje en het was Jeroen die de koffie serveerde. Niks geen dure koffie uit een chique restaurant, gewoon als kampeerders langs de kant van de weg. 

Het was Sunny Lakerveld die het cadeau aan Nobel overhandigde, een door Reint Baarda bewerkte foto van het 'grote huis' waar Jeroen vier jaar heeft mogen vertoeven en dat onder zijn leiding een opknapbeurt ondergaat dat bijna is afgerond. Namens de gemeenteraad wenste Kuin hem veel plezier met de volgende betrekking en sprak hij de hoop uit dat hij, bij de heropening van het gemeentehuis aanwezig zal zijn. 

Kuin sloot af met het geven van een persoonlijk geschenk, een afdruk van een linosnede voorstellende het plaatsje San Gimignano. Gemaakt door Berghoef die op één van zijn vele reizen door Italië geraakt was door de bijzondere middeleeuwse architectuur en de veertien torens die het silhouet van de stad domineren.

Tekst Joop Kok

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin